Idealna do obiadu lub na obiad! Surówka perfekcyjnie skomponowana pod względem smakowym i zdrowotnym. Świeża kapusta pełna witamin i minerałów w połączeniu z bogatą w bakterie probiotyczne kapustą kiszoną. Z dodatkiem czosnku, oliwy i sezamu tworzy rajskie pożywienie! 😇❤☘ Już chyba nie może być taniej i zdrowiej! Kocham i zjadam jej pełną michę zapominając o dokładnym przeżuwaniu. 😋 Polecam i Wam! Może(...)pisałam nie raz przy okazji przepsów z jej składem) w diecie powinna się znaleźć i spełniać swe ważne, zdrowotne funcje. Sałatkę, o której dziś piszę zalecam przygotować z domową kapustą kiszoną! Przepis znajdziecie TUTAJ . Składniki na 2 porcje : 4 szklanki poszatkowanej białej kapusty, 1 1/2 szklanki kapusty kiszonej z TEGO przepisu, 4 łyżki podprażonego sezamu, 4 łyżki
Jeść, by żyć w zdrowiuRobiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe. składniki: ok 900 g karkówki ok 900 g kiszonej kapusty 5-6 średnich pieczarek 5 listków laurowych sól, pieprz ok 400 ml bulionu czubryca zielona Karkówkę pokroić w grube(...)stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc. Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty. Kapustę oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć listki laurowe
Monia miesza i gotujePlacki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką to placki z kiszonej kapusty drobno szatkowanej, tartych ziemniaków i oczywiście prażonej cebulki. Placki są inspirowane fuczkami bieszczadzkimi czyli plackami z samej kiszonej kapusty, które ostatnio bardzo mi posmakowały. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: ok. 200g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 2 łyżki prażonej cebulki 1 jajko 0,5szkl. mąki pszennej 0,5szkl. kefiru naturalnego sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną. Wbiłam jajko i wlałam gęsty kefir. Wszystko wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Kapustę kiszoną odcisnęłam i drobno poszatkowałam. Dodałam
Waniliowe ImprowizacjeCzasami mamy ochotę na powrót do tradycyjnych polskich potraw i dlatego dzisiaj zdecydowaliśmy się na ugotowanie kapuśniaku . Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta, dlatego też należy ją uważnie kupować. Lubimy jej wyrazisty smak, więc tylko ją opłukaliśmy, u mnie w domu zazwyczaj moczy się ją ok. 20 minut. Gotując kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku otrzymaliśmy aromatyczną, dość tłustą(...)pożywną zupę, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory. Składniki na kapuśniak 300 g kiszonej kapusty 300 g żeberek 150 g wędzonego boczku 2 litry wody 1 duża marchew 1 pietruszka 1 / 4 małego selera 4 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 5 ziaren pieprzu sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikparyDziś przepis z serii szybkich i prostych, ale takie przecież też muszą się tu pojawiać. Surówka z kapusty kiszonej z marynowaną papryką jest smacznym dodatkiem zarówno do rybnego jak i mięsnego obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i papryki marynowanej SKŁADNIKI: 200 g kapusty kiszonej 150 g marynowanej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Kapustę(...)kiszoną płuczemy w wodzie aby nie była zbyt kwaśna. Następnie odciskamy z wody i kroimy drobno. Paprykę marynowaną odcedzamy z zalewy i drobno kroimy. Kapustę mieszamy z papryką marynowaną. Całość polewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirównież to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela(...)małym ogniu pod przykryciem. Po paru minutach dodajemy pokrojone grzyby i dolewamy trochę wywaru grzybowego. Przykrywamy i nadal gotujemy aż kapusta będzie miękka. Gdy tak się już stanie dodajemy kiszoną kapustę (jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna należy ją najpierw trochę podgotować). Gotujemy przez około 15-20 minut po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki oraz żurawinę. Dodajemy również
My simple kitchenLubicie kiszoną kapustę? Ja uwielbiam - pierogi, krokiety, bigos... no nic, tylko jeść 😄 Nie wszyscy jednak lubią bawić się w lepienie pierogów (zwłaszcza w środku tygodnia 😉) albo mają wystarczająco dużo cierpliwości, żeby nasmażyć wagon naleśników na krokiety(...)Dlatego dziś pokażę Wam inną opcję - tartę z kiszoną kapustą. Tartę przygotowałam z mąki graham, więc nie jest to klasyczne kruche ciasto, ale smakuje świetnie i doskonale łączy się z kapustą. Tarta wymaga mniej pracy niż pierogi i jest mniej czasochłonna niż krokiety, ale jest równie pyszna 😋 Tarta z kiszoną kapustą - przepis na 4 porcje Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować
Z notatnika dietetykaMnie najbardziej podobało się określenie „bigosowanie”, oznaczało to rąbankę szablą. Sama potrawa swój początek zawdzięcza oszczędnej gospodyni, która nie chciała wyrzucać resztek mięsiw po świętach i dołożyła do tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo. Na początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było(...)teraz nawet każdy dom ma swoją recepturę. Ja przedstawię wam moją, oczywiście jedyną i słuszną. Zanim zaczniemy gotować bigos, musimy mieć duży garnek z grubym dnem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1,5 kg kapusty białej świeżej 0,5 kg karczku wieprzowego surowego 0,5 kg kiełbasy wędzonej 0,5 kg wędzonego, parzonego boczku 0,5 kg wołowiny surowej
ladykitchenKapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a z dodatkiem marchewki i oliwy tworzy smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Spożywanie warzyw to obowiązkowy punkt każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika pokarmowego i sycą swoją niewielką ilością kalorii. Lata praktyk na szczęście pokazały, w jakich formach można je spożywać, aby nawet(...)rzecz NIEZBĘDNA do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przymierzam się do napisania artykułu na temat błonnika pokarmowego, także wyczekujcie niedługo krótkiej powieści na mojej stronie. Wracając do przepisu, surówka z kapusty kiszonej jest jedną z moich ulubionych. Choć nie jem jej tak często, jakbym chciała, ze względu na to, że kupuje tylko ją na targu. A nie jestem w stanie być
zdrowo i aktywnieKapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a z dodatkiem marchewki i oliwy tworzy smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Spożywanie warzyw to obowiązkowy punkt każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika pokarmowego i sycą swoją niewielką ilością kalorii. Lata praktyk na szczęście pokazały, w jakich formach można je spożywać, aby nawet(...)rzecz NIEZBĘDNA do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przymierzam się do napisania artykułu na temat błonnika pokarmowego, także wyczekujcie niedługo krótkiej powieści na mojej stronie. Wracając do przepisu, surówka z kapusty kiszonej jest jedną z moich ulubionych. Choć nie jem jej tak często, jakbym chciała, ze względu na to, że kupuje tylko ją na targu. A nie jestem w stanie być
Zdrowie i pysznie na talerzuUgotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać(...)kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina). W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się nie przypalił. Czas na dodanie kiszonej kapusty. Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę. Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie
Maminek kulinarnyTeraz jest odpowiedni czas, żeby w słoiczkach zamknąć kolejne skarby na zimę. Tym razem mam dla Was przepis na młodą kapustę kiszoną w słoikach. Przepis dostałam od miłej pani, z którą wymieniłam kilka przepisów. Oto jeden z nich. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do smaku. A więc do dzieła... Składniki: kilka główek młodej kapusty, oczyszczonej z wierzchnich liści(...)dokręcić. Najpierw trzeba je przygotować. Każdy słoik dokładnie wytarłam do sucha, zwłaszcza górę. Na wierzchu położyłam kawałek folii spożywczej, okleiłam górę słoika i zakręciłam przykrywkę. Jeżeli chcecie kisić kapustę w słoikach z gumką, należy po wytarciu, we wgłębienia słoika założyć gumkę, przykryć wieczkiem i zacisnąć sprężynkę. Kapusta jest gotowa do kiszenia. Teraz można gotowe słoiki wynieść do spiżarni
Kuchnia u KrysiCały kurczak już kolejny raz gości na naszym blogu. Tym razem połączyliśmy go z kiszoną kapustą, która ma duży(...)wpływ na zwiększenie naszej odporności. Przepis na kurczaka z farszem z kiszonej kapusty SKŁADNIKI DO MARYNATY: - 5 łyżek oleju - 2 łyżki wody - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżeczki ostrej papryki - sól - kminek - majeranek Wszystkie składniki łączymy ze sobą i nacieramy dokładnie całego kurczaka. SKŁADNIKI DO FARSZU: - kapusta kiszona - 2 marchewki - 2 cebule - 1 suszona papryczka piri-piri - pieprz - kminek - 1 łyżka
Związek na patelnikomperami – kuchnia podkarpacka Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wywar z kości baranich na kwasie z kiszonej kapusty, podawany z gotowanymi ziemniakami. War z komperami to bardzo prosta zupa, jednak dzięki wodzie z kiszonej kapusty ma mocny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Danie to jest typowe dla Beskidu Niskiego i wywodzi się(...)rosołu (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula) 1-2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego szczypta majeranku, 3 ząbki czosnku około 500 ml soku z kiszonej kapusty sól, pieprz Kości baranie lub jagnięce zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem obranych jarzyn, liści laurowych i ziela angielskiego aż do powstania esencjonalnego rosołu. Przecedzamy. Do waru dodajemy
Trzeci talerz