kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:11/326)

Kaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla 109

Kaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla Kaszanka kto jej nie lubi ? A kto lubi kiszoną kapustę ? Ja, jedno i drugie :) i tak właśnie powstało to danie ! Kaszanka z kiszoną kapustą pyszne danie z grilla.       Kaszanka z kiszoną kapustą, to było danie które za mną chodziło od pewnego czasu. Zamawiałam kaszankę, wg mnie przepyszną(...)Facebooka pytanie co mogłam zawinąć w folię i odpowiedzi pojawiło się multum :) Sami zobaczcie co w folię aluminiową zawinąć można – odpowiedzi w powyższych linkach. Kaszanka z kiszoną kapustą 5 kaszanek 0,5 kg kiszonej kapusty ( u mnie z Charsznicy ) 5 łyżeczek miodu ( u mnie gryczany – ale pamiętaj trzeba lubić jego smak, spokojnie możesz użyć np lipowego ) świeżo zmielony

Kuchnia na wzgórzu
BIGOS WIGILIJNY 559

Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki. U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje(...)Kiszoną kapustę siekamy na drobniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka.  Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy około 10 min. W garnku, w którym będziemy gotować bigos, umieszczamy ugotowaną świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną, starte

Kuchnia MagdaLeny
BIGOS WIGILIJNY 559

Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki. U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje(...)Kiszoną kapustę siekamy na drobniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka.  Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy około 10 min. W garnku, w którym będziemy gotować bigos, umieszczamy ugotowaną świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną, starte

Kuchnia MagdaLeny
Kiszona kapusta 100

porcję domowej kiszonej kapusty . Udostępnij Kiszona kapusta – składniki 1 główka białej kapusty (ok. 2,5 kg) 40 g soli (20 g soli na 1 kg kapusty po usunięciu głąba) Opcjonalnie: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 duża marchewka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, umyć ją. Kapustę przekroić na 4 części, z każdej(...)kapusta była pokrojona jak najcieniej. Poszatkowaną kapustę gnieść w dłoniach, przekładać do miski i co jakiś czas warstwy posypywać solą. Lekko ugnieść i odstawić na 60 minut. Po tym czasie niewielką porcję kapusty przełożyć do glinianego wyparzonego naczynia, dokładnie ją ugnieść dłonią lub tłuczkiem do ziemniaków, tak aby kapusta puściła sok. Tak samo postępować z resztą kapusty. Warstwy kapusty można

niecodziennikpary
Kiszona kapusta 93

porcję domowej kiszonej kapusty . Udostępnij Kiszona kapusta – składniki 1 główka białej kapusty (ok. 2,5 kg) 40 g soli (20 g soli na 1 kg kapusty po usunięciu głąba) Opcjonalnie: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 duża marchewka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, umyć ją. Kapustę przekroić na 4 części, z każdej(...)kapusta była pokrojona jak najcieniej. Poszatkowaną kapustę gnieść w dłoniach, przekładać do miski i co jakiś czas warstwy posypywać solą. Lekko ugnieść i odstawić na 60 minut. Po tym czasie niewielką porcję kapusty przełożyć do glinianego wyparzonego naczynia, dokładnie ją ugnieść dłonią lub tłuczkiem do ziemniaków, tak aby kapusta puściła sok. Tak samo postępować z resztą kapusty. Warstwy kapusty można

niecodziennikpary
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 167

Łazanki z kiszoną kapustą(...)pieczarkami Dziś mam dla Was przepis na prosty i pyszny obiad. Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. My uwielbiamy to połączenie. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Oczywiście łazanki możecie też śmiało przygotować z białą kapustą. Jednak osobiście najbardziej lubię wersję z kapustą kiszoną. Do tego dobrej jakości kiełbasa – ja polecam Wam kiełbasę rzeźnika od Podlaska Chata. Kiełbasa

Słodkie okruszki
KAPUSTA KISZONA DO OBIADU 189

warzywa często sięgamy po kiszonki, które oprócz tego, że dobrze smakują, są również bogate w cenne wartości odżywcze i witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzisiaj przyjrzę się bliżej kiszonej kapuście, którą bardzo lubimy całą rodziną, która jest u Nas wytwarzana i w okresie przeziębieniowym często używana jako dodatek do obiadu. Ja osobiście lubię też zajadać się nią także między(...)posiłkami. Kiszona kapusta jest źródłem: *wit c *wapnia i fosforu *witaminy E *  naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak   karotenoidy  i  polifenole * bakterii  Lactobacillus  rozkładających cukry w kwas mlekowy * działających grzybo- i bakteriobójczo  fitoncydów * związków siarkoorganicznych Kiszona kapusta działa korzystnie na układ odpornościowy, jednak nie jest polecana osobom z wrażliwymi żołądkami ze względu na niskie

Z Majeczką w kuchni
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 117

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej(...)Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”. Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kg surowych utartych ziemniaków 1 jajko 1 cebula średniej wielkości olej sól pieprz kminek do smaku ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Kapustę kiszoną kroimy drobno i dusimy we własnym soku na małym ogniu około 15 minut. Można ją również gotować

Trzeci talerz
Sok z kiszonej kapusty i jego niezwykłe właściwości 102

soku z kiszonej kapusty można też znaleźć sporo potasu, magnezu oraz żelaza – minerałów, które mają bardzo duży wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Dzięki sokowi z kapusty można zadbać o swój układ odpornościowy, można też zmniejszyć ryzyko pojawienia się takich chorób, jak miażdżyca, choroby nowotworowe czy problemy z sercem. Sok z kapusty może stać się również ważnym wsparciem dla tych(...)szybciej docenimy ten wartościowy i naturalny napój, tym lepiej dla nas i dla ogólnego stanu naszego zdrowia. Sprawdź przepisy z kiszonej kapusty: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Chłopski garnek czyli sycące danie jednogarnkowe Artykuł Sok z kiszonej kapusty i jego niezwykłe właściwości pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej 120

patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić. Następnie dodać do garnka z kapustą, dodać miód, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Młode ziemniaczki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Owinąć boczkiem i ułożyć na kapuście. Następnie za pomocą pędzelka posmarować je delikatnie oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym(...)też może Cię zainteresować: → Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną → Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla → Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem → Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem → Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem Artykuł Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Kotlety z kapusty kiszonej – post Dąbrowskiej 325

Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania mojego przepisu na kotlety z kapusty kiszonej, marchewki i kalafiora, przygotowane zgodnie z regułami postu leczniczego dr Ewy Dabrowskiej. Kotlety są wegańskie, bezglutenowe, beztłuszczowe, niskokaloryczne. Kotlety z kapusty kiszonej piekłam w piekarniku (myślę jednak, że można również spróbować usmażyć je na dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą bez dodatku tłuszczu). PRZEPIS NA KOTLETY Z KAPUSTY KISZONEJ(...)jest zbyt kwaśna). Odciśniętą kapustę (nie siekamy jej) wrzucamy do marchewki z kalafiorem, dodajemy przyprawy, mieszamy, doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże, kotleciki (ok 8-10szt) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-60min (stopień wysuszenia w zależności od naszych upodobań smakowych) w 200stopni. Artykuł Kotlety z kapusty kiszonej – post Dąbrowskiej pochodzi

Dorota Smakuje
Barszcz z kapustą kiszoną 112

Barszcz z kapustą kiszoną – pożywna, sycąca, smaczna, prosta do przygotowania zupa. Barszcz to jednak z moim ulubionych zup, ale nie taki czysty barszcz czerwony tylko taki trochę a la ukraiński z ziemniakami, marchewką i inną włoszczyzną. Lubię jak zupa jest treściwa i wystarcza za cały posiłek. Lubię zupy z ziemniakami – mam wrażenie, że warzywo to poprawia smak każdej(...)zupy. Ostatnio do tak gotowanego barszczu dodałam trochę kapusty kiszonej by go zakwasić i przepadła. To wychodzi fantastycznie pyszne. Naprawdę polecam spróbować! PRZEPIS NA BARSZCZ Z KAPUSTĄ KISZONĄ Składniki na barszcz z kapustą kiszoną: 500g buraków 500g ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 duża garść kapusty kiszonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 łyżka

Dorota Smakuje
Kolorowa surówka z kapusty kiszonej 136

Surówki z kapusty kiszonej chyba nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Zna ją chyba każdy i raczej każdy lubi. Z reguły taką surówkę podaje się do smażonej ryby, ale również do dań mięsnych. Ja ją bardzo lubię z tradycyjnym schabowym lub mięsem duszonym w sosie własnym. Najpopularniejsza jest surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jedynie marchewki i cebulki z olejem(...)natką koperku lub pietruszki. Ja dziś jednak postanowiłam zrobić surówkę z kapusty kiszonej w nieco innym wydaniu, bardziej kolorową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok.300g kapusty kiszonej 1/4 papryki czerwonej kawałek pora (jasnozielonej części) 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru

Waniliowe Improwizacje
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 127

Bigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu. Robię go przez cały rok… nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków. Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą. Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona . Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji W sklepach, możesz znaleźć kapustę kwaszoną/kiszon(...)dodatkami typu sorbinan potasu/kwas octowy czy mlekowy. Nie kupuj takiej kapusty ❗ ❗ ❗ Jest to niezmiernie ważne abyś wybierał dobrą kapustę z dwóch powodów. ❌ Po pierwsze „prawdziwa” kapusta kiszona jest bogata w składniki odżywcze. Jest zdrowa i ceniona. ❌ Po drugie ma inny bogatszy smak. Na FB prezentowałam proste porównanie Kapusta kiszona vs kwaszona . Polecam kupować kapustę od lokalnych sprzedawców

Apetyt na Zielone
Surówka z kapusty kiszonej. 93

Sprawdzony przepis na pyszną domową surówkę z kapusty kiszonej. Jeśli sami kisicie kapustę lub kupujecie ze sprawdzonego źródła będzie smakowała jeszcze lepiej. Ja najbardziej lubię klasyczne połączenie tzn.: ryba panierowana, ziemniaki i do tego właśnie surówka z kiszonej kapusty. Dla mnie połączenie idealne, przepis na najpyszniejszy, domowy obiad. Prosta, smaczna i przede wszystkim zdrowa surówka z kapusty kiszonej. Zapraszam. (adsbygoogle(...)oliwek lub olej rzepakowy – kilka łyżek Instrukcje Kapustę dobrze odcisnąć i drobno pokroić. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach, cebulę pokroić bardzo drobno. Dodać 1 łyżeczkę cukru (do smaku), świeżo zmielony pieprz i olej lub oliwę. Wymieszać i odstawić na minimum godzinę. Artykuł Surówka z kapusty kiszonej. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam