Przyznawać się, na ile sposobów przyrządzacie kapustę kiszoną na surówkę do obiadu? Znając swoich znajomych, każdy z nich ma jeden oklepany przepis, który powiela o ile przyjdzie go ochota na kiszoną kapustę. Nie, żebym była lepsza, bo ja też często robię kapustę kiszoną na jeden sposób- tak zupełnie tradycyjnie, z marchewką, szczyptą cukru i oliwą. No dobra, na dwa sposoby(...)się nigdy, bo po drodze do domu, wypadł mi z rąk pojemniczek z kapustą i tyle było z mojej surówki. A teraz wróćmy do tematu wpisu, czyli surówki z kapusty kiszonej ale nieco inaczej. Dodałam do niej trochę innych warzyw dla urozmaicenia smaku. Ponieważ w składzie znalazł się por, dodałam również jabłko, dla złagodzenia smaku. Dzięki dodatkowi dużej ilości warzyw
Mieszam w GarnkuTarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – sprawdzi się zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na ciepło. Idealnie pasuje do barszczu czerwonego. Podane składniki dotyczą formy o średnicy 24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki: Składniki na kruchy spód do tarty: 250 g mąki(...)pszennej 150 g zimnego masła pół łyżeczki soli 1 jajko Składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu – ok. 40g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kruchą tartę z kiszoną kapustą i pieczarkami
Kulinarne PrzebojeTarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – sprawdzi się zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na ciepło. Idealnie pasuje do barszczu czerwonego. Podane składniki dotyczą formy o średnicy 24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki: Składniki na kruchy spód do tarty: 250 g mąki(...)pszennej 150 g zimnego masła pół łyżeczki soli 1 jajko Składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu – ok. 40g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kruchą tartę z kiszoną kapustą i pieczarkami
Kulinarne Przebojeblogu jest już wpis Jak zrobić kiszoną kapustę. Dynia swoją słodyczą świetnie przełamuje kwas kapusty. Do tej potrawy najbardziej smakuje mi dodatek dyni muszkatołowej (na zdjęciu) lub dyni hokkaido. Mięso mielony wybrałam z indyka – jest lekkostrawne i najmniej kaloryczne, ale oczywiście wieprzowe czy wołowe będzie równie smaczne. PRZEPIS NA KAPUSTĘ KISZONĄ Z DYNIĄ I MIĘSEM Składniki na kapustę kiszoną(...)dynia i mięsem: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 szt kapusty pekińskiej 1 kg dyni 1 papryka 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz czarny majeranek liść laurowy 5 szt ziela angielskiego olej Jak zrobić kapustę kiszoną z dynia i mięsem: W dużym garnku na oleju szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso
Dorota SmakujePierogi z kiszoną kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Pyszne wigilijne pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi grzybami siostry Anastazji. Tak samo można przygotować pierogi ze słodkiej kapusty. Jak zrobić tradycyjne, postne pierogi na święta - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kiszoną kapustą(...)mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1/4 szklanki ciepłego mleka Farsz na pierogi z kapustą: 1 kg kiszonej kapusty 200g suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki masła sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku Pierogi z kiszoną kapustą przepis. Przygotowanie pierogów: Krok 1. Przygotować ciasto na pierogi : wszystkie
Moja Książka KucharskaSzukacie sprawdzonego przepisu na kapustę kiszoną z grochem? Jeśli tak to musicie wypróbować przepis, który mam dla Was w poście poniżej. Kapusta kiszona z grochem Gotowana, kiszona kapusta z dodatkiem grochu jest u mnie w domu jednym z obowiązkowych dań na wigilijnym stole. Niektórzy zamiast grochu sięgaja po grzyby. Ja z grzybami podaję barszcz biały pewnie dlatego też nie chcę(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kapusty z grochem. 70 dkg kiszonej kapusty 800 ml wody 20 dkg grochu 2 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 łyżka masła 2 łyżeczki soli Jak przygotować kapustę z grochem . Groch zalać wodą, moczyć przez
mecookspieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę do ryb z kiszonej kapusty znajdziecie(...)tutaj. , gdzie była dodatkiem do ryby z patelni (mintaja). Polecam też przepis na tradycyjna surówkę z kiszonej kapusty. A poza tym kiszoną kapustę uwielbiam jeść bez niczego, czasami kupuję pół kilo i zjadam ją na raz lub dwa razy, bo mi bardzo smakuje i do tego jest zdrowa. Jak zrobić surówkę do ryby? Przepis na pyszną i prostą surówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie on niezwykle aromatyczny i zapach rozniesie się po całym domu. W przeciwieństwie to wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej(...)smaczny :) Domowy bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie on niezwykle aromatyczny i zapach rozniesie się po całym domu. W przeciwieństwie to wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej(...)smaczny :) Domowy bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty i marchewki to jedna z najszybszych i bardzo uniwersalnych surówek. Pasuje niemal do każdego drugiego dania, choć ja najbardziej lubię ją do ryby. Kupując kapustę(...)warto zwrócić uwagę na to aby była kiszona a nie kwaszona. Kapusta kiszona powstaje w tradycyjny sposób, jest lekko żółta i ma charakterystyczny zapach kwasu mlekowego a dzięki naturalnemu kiszeniu jest bogata w dobroczynne bakterie np. Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus oraz zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Kapusta kwaszona jest jaśniejsza, przyjemniej
Gotuj Się Kto Możezachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty . Dwa rodzaje kapusty, kilka rodzajów mięsa i doskonała wiejska kiełbasa sprawiły, że bigos z mieszanej kapusty był sycący i aromatyczny, a odpowiednio dobrane przyprawy nadały bigosowi głębokiego, wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Ponieważ jego część zamroziliśmy, nie musieliśmy zastanawiać(...)należy przy tym dodać, że taki odgrzewany bigos smakował chyba odrobinę lepiej niż pierwsze, świeżo ugotowane porcje. Składniki na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 2 kg kapusty 650 g kapusty kiszonej 400 g karkówki 300 g łopatki 200 g szpondra 500 g kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka
niecodziennikparyTradycyjna surówka z kiszonej kapusty jest smaczna, prosta, do tego to prawdziwa bomba witaminowa. Ma jeszcze inne zalety, surówka jest tania, oraz po zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni, więc można przygotować z większej ilości na zapas. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje zarówno do mięsa jak i do ryb. Ta surówka ma cztery podstawowe składniki: kiszona kapusta(...)jabłko, cebula i marchew, oraz dodatki: sól, cukier, pieprz, natka pietruszki oraz olej. Można też surówki przygotować inaczej: Surówka z kiszonej kapusty bez cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiszona kapusta zasmażana to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs duszonych lub smażonych. Idealnie sprawdza się także w towarzystwie kopytek, czy też klusek (zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie ). Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę. Kapusta wychodzi słodka – bo taką najbardziej(...)lubię :) Jeśli zaś wolicie mniej słodką kapustę zasmażaną , to możecie dać np. pół łyżeczki cukru :) Niektórzy do kapusty kiszonej zasmażanej dodają również kminek, lecz ja go pomijam z tego względu, że Mąż za bardzo go nie lubi ;) Jeśli Wy zaś uwielbiacie kminek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę go dodać do kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszona kapusta zasmażana
Kulinarne PrzebojeKaszanka z kiszoną kapustą, proste i pyszne danie z grilla Kto lubi kaszankę ? Kto lubi kiszoną kapustę ? Ja, jedno i drugie :) i tak właśnie powstało to danie ! Kaszanka z kiszoną kapustą pyszne danie z grilla. Kaszanka z kiszoną kapustą, to było danie które za mną chodziło od pewnego czasu. Zamawiałam kaszankę, wg mnie przepyszną w Lokalnym Rolniku(...)Facebooka pytanie co mogłam zawinąć w folię i odpowiedzi pojawiło się multum :) Sami zobaczcie co w folię aluminiową zawinąć można – odpowiedzi w powyższych linkach. Kaszanka z kiszoną kapustą 5 kaszanek 0,5 kg kiszonej kapusty ( u mnie z Charsznicy ) 5 łyżeczek miodu ( u mnie gryczany – ale pamiętaj trzeba lubić jego smak, spokojnie możesz użyć np lipowego ) świeżo zmielony
Kuchnia na wzgórzuPlacki z kapustą kiszoną z piekarnika to pyszna propozycja na obiad. Placki są lekkie, ponieważ są pieczone, a nie smażone. Jest w nich mnóstwo smakowitych składników i przypraw, które dobrze łączą się z warzywami. Oto łatwy przepis na zdrowe i pyszne placki z kapustą kiszoną z piekarnika. 50 minut 8 placków Składniki 170 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)Placki z kapustą kiszoną podajemy od razu z sosem czosnkowo-ziołowym. Głównym składnikiem placków z piekarnika jest kapusta kiszona. Powinna to być kapusta kiszona, a nie kwaszona, która poddawana jest sztucznemu i szybkiemu kiszeniu. Prawdziwa kapusta kiszona jest bogata w witaminy z grupy B, C, A, E, K. To dobre źródło magnezu, fosforu, wapnia i potasu oraz błonnika, który
My Chcemy Jeść