Składniki: 200 g kalafiora; 1 łodyga selera naciowego (około 45g); 100 g ogórka świeżego; 30 g pomidorów suszonych (w oleju); 100 g sera feta; 2 łyżki kiełków brokuła; pieprz czarny; pieprz ziołowy; bazylia; czosnek granulowany. Zaczynamy. Wszystkie warzywa dokładnie myję. Kalafiora rozdzielam na najmniejsze różyczki, selera naciowego kroję w cienkie plasterki
Życie na widelcusmaczna. Do przygotowania sałatki użyłam Oleju Rydzowego , który otrzymałam od sklepu SEMCO. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, ćwiartka arbuza, 10 sztuk pomidorków cherry, garść kiełków brokuła, 1,5 łyżki Oleju Rydzowego ze sklepu SEMCO, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Arbuza obieram ze skóry i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiziemniaki (ok. 200 g) ¼ korzenia selera (ok. 100g) 1 duży brokuł (ok. 400 g różyczek) 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych sól, pieprz 50 g kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojone warzywa, gotować ok. 5 minut. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Dołożyć do zupy, gotować razem jeszcze 5 -7 minut
Pełny talerzsurowymi warzywami . Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek, papryka. Wykonanie: Kaszę gryczaną i quinoa odcedzamy z wody, przepłukujemy, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy świeżą wodą na wysokość 0,5 cm nad poziom(...)średnicy (u mnie - około 8 cm). Smażymy z obydwu stron. Na przestudzone placuszki nakładamy rozgniecione awokado wymieszane z olejem lnianym (możemy posolić do smaku). Nakładamy ulubione warzywa i kiełki. Na drugie śniadanie, w inny dzień zamiast naleśników możecie dziecku podać surowy chlebek z siemienia lnianego, kromki chleba ze skiełkowanej gryki i/lub orkiszu lub domowy jogurt roślinny. Około
Jeść, by żyć w zdrowiuzielone warzywa które miałam w lodówce. Większość pysznych sałatek czy surówek powstaje właśnie w taki sposób. Też tak macie? Składniki; kilka listków zielonej sałaty 2 ogórki pół pojemnika kiełków brokuła kilka łodyg selera naciowego pół pęczka koperku kilka listków mięty Sos; 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyzki wody 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, przyprawa do sałatek
Radość kipiąca uśmiechem.okazje. Jej zaleta ? Szybka , prosta a zarazem smaczna, czegóż chcieć więcej... Składniki 1 szt awokado 1 jajko ugotowane na twardo pieprz świeżo mielony 3 szt filecików anchois kiełki brokuła sok z cytryny Przygotowanie Dojrzałe awokado wydrążyłem. Jajko ugotowane na twardo obrałem i posiekałem na mniejsze kawałki. Miąższ awokado , jajko i 3 fileciki anchois połączyłem, dodałem(...)oleju z oliwek, łyżkę soku z cytryny, w którym były fileciki. Doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko zmiksowałem. Tak przygotowaną masą wypełniłem wcześniej przygotowane słone babeczki (można użyć gotowych). Udekorowałem kiełkami brokułu
R'n'G KitchenSkładniki: 100ml mleka 40 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 300 g mąki (plus 3 łyżki) 2 łyżeczki kminku 100 g dowolnych kiełków (można wymieszać kiełki brokuła, rzodkiewki) 3 jajka 125 g masła szczypta soli Przygotowanie: Połowę mleka lekko podgrzewamy i mieszamy w nim drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże(...)zaczyn podwoi objętość. Na suchej patelni prażymy kminek. Do misy przesypujemy 300 g mąki,resztę mleka,cukru i zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku. Pod koniec wsypujemy kminek, kiełki i miękkie masło.Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte szybko zagniatamy
Bon appetit mon amiejaja ugotowane na twardo 6 szt. brokuł mały ok. 250 g. ser feta 2 plastry czosnek 2 ząbki masło 1 łyżka sól, pieprz do smaku kiełki brokuła lub rzodkiewki Jaja obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyciągamy żółtka. Żółtka umieszczamy w misie malaksera lub blendera. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie(...)maśle. Dodajemy razem z fetą do żółtek i brokułów. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do worka cukierniczego i uzupełniamy połówki jaj. Jaja dekorujemy kiełkami i chłodzimy w lodówce
Kuchnia Paulettesduże jajka 1/3 niewielkiej cukinii kawałek żółtej papryki 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec) mały pomidor przyprawy: sól, pieprz garść kiełków brokuła Przygotowanie: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem z przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć). Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem i solą(...)się zetnie. Następnie zdjąć pokrywkę, delikatnie podważyć spód, w miejsce pokrywki przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię i przełożyć na niego omleta. Na wierzch położyć ćwiartki pomidora i kiełki
Ze smakiem i z pasjąbardzo smaczne. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 7 rzodkiewek kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 3 łyżki majonezu Folwark 1 łyżka śmietany 18% gęstej sól pieprz kiełki brokuła ale-raj Przygotowanie: Ogórek obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Ogórek i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Rzodkiewki zetrzeć na tarce. Warzywa lekko posolić wymieszać i odłożyć(...)majonez, śmietanę , wymieszać i d oprawić do smaku. Odłożyć na około pół godziny by smaki się przegryzły. Sałatkę wyłożyć na półmisku położyć połówki jaj ek . Na wierzchu jajek położyć kiełki i półplasterki rzodkiewki
Ala piecze i gotujeDokładnie tak bym to ujęła:) Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to jest to coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi(...)Może się skusicie?:) Polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki kaszy jaglanej2,5 szklanki bulionu 4 duże rzodkiewki0,5 ogórka świeżego (lub 2 małe gruntowe)0,5 czerwonej cebuligarść kiełków brokułakilka gałązek pietruszki1/4 pomarańczowej papryki1/4 czerwonej papryki1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach)sólSOS WINEGRET:1 łyżeczka soku z cytryny0,5 łyżeczki musztarady dijon3/4 łyżeczki brązowego cukru2
Słodko-Słony Świat Ilonyokrągłych arkuszy papieru ryżowego Farsz: 1 filet z piersi kurczaka 50 g cienkiego makaronu ryżowego 0,5 avocado 0,5 ogórka 0,5 marchewki kilka listków sałaty kiełki brokuła 0,5 pęczka szczypiorku świeża kolendra 1 limonka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Sos: 0,5 papryczki chilli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki(...)pieprzem oraz papryką, ugrillować i pokroić na paski. 2) Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. 3) Avocado, marchewkę oraz ogórka obrać i pokroić w cienkie paseczki. Przygotować zioła oraz kiełki. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić. 4) Wycisnąć sok z limonki, dodać cukier oraz sos sojowy i dokładnie wymieszać. Warzywa wrzucić do miski i wymieszać z przygotowanym sokiem. 5) Każdy
Fitsweet.mejajka + jedno sadzone jajko na górze :) Lubię ten moment, kiedy żółtko rozpływa się jak złoty sos :) Składniki: 2 jajka średniej wielkości ćwierć czerwonej papryki 5-6 suszonych pomidorów kiełki brokuła (lub inne, np. rzodkiewki) ogórek szklarniowy sól i pieprz 1 łyżka oleju, którym zalane były suszone pomidory Do dzieła: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucam do niego pokrojoną paprykę(...)odsączyć. Następnie na patelni lądują jajka, ścinamy je tak jak lubimy najbardziej, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy plasterki ogórka, kładziemy na nich jajecznicę i przykrywamy ją kiełkami. Gotowe
Spektrum Smakupolędwicy wieprzowej 2-4 garście kaszy jaglanej/gryczanej duży pomidor malinowy średni (80g) ugotowany burak kilka plastrów sera pleśniowego typu „brie”/ ok. 100g sera typu feta kiełki brokuła/słonecznika 4-6 łyżek konfitury malinowej 3-4 łyżki oleju (1 do marynaty, 2-3 do smażenia) ząbek czosnku łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wykładamy(...)oleju z solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem, podsmażamy na średnim ogniu, przez ok. 3-5 min., z obu stron. Przekładamy mięso na wierzch sałatki. Dodajemy konfiturę i posypujemy kiełkami. Całość można doprawić jeszcze solą i pieprzem. Trzymamy kciuki
Pyszny Duetmałym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana kalarepa ląduje na gorącej patelni, tam zostanie podsmażona, następnie przygotujcie sobie miskę(...)odpowiada wrzućcie ją do lodowatej wody. Tak przygotowaną kalarepę kładziemy na talerzu, na niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Kuba Gotuje