Składniki : plaster piersi z indyka - dopraw według gustu mix sałat czerwona cebula 1 morela lub kilka suszonych grzanki olej dowolne kiełki ale polecam brokuła olej sok z cytryny Sałata z pieczonym indykiem i morelami Przygotowanie: 1 Dopraw i upiecz w folii indyka. 2. Morele pokrój na małe fileciki 3. Cebulę w krążki 4. Rozłóż
AZgotuj!sera. ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA z ARBUZEM i SEREM SAŁATKOWYM Składniki: 1/2 małego arbuza 100 g sera sałatkowego lub fety 1 mała czerwona cebula (+sok z cytryny) garść kiełków pora lub brokuła garść czarnej porzeczki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki posiekanej świeżej melisy sos: 3 łyżki oliwy+ sok z limonki Przygotowanie: Z arbuza odcinamy skórę, a miąższ kroimy(...)cytryny i ostawiamy na 15-20 minut. Ser sałatkowy lub jeśli wolicie bardziej słony to fetę, kroimy w kostkę. Na dużym talerzu układamy pokrojonego arbuza, ser,cebulę, posypujemy kiełkami i posiekanymi ziołami i skrapiamy sosem vinaigrette z oliwy i limonki. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce
Bon appetit mon amiemożna użyć jajek od kurek. Idealny na wiosenny detoks. 1 pęczek botwiny 1/2 szklanki zakwasu buraczanego 5 rzodkiewek 1/3 ogórka zielonego sól, pieprz natka pietruszki szczypior 2 garście kiełek rzodkiewki i brokuła 4 jajka przepiórcze 1/3 szklanki śmietany 100 ml kwaśnego mleka 3 łyżki octu winnego 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka wody 1 burak pieczony opcjonalnie Botwinę kroję. Buraczki(...)rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję go z jajkami przepiórczymi, kiełkami, natką i szczypiorkiem
wesoła kuchniadowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej. Sałatka Cezara z tofu powstała z inspiracji wpisem na Thekitchn.com . Składniki: Opakowanie sera tofu Sałata rzymska Kilka łyżek siekanego szczypiorku Kiełki jarmużu albo brokuła Awokado Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Marynata do tofu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha lub inne ostrego 1 łyżeczka miodu Sos 2 łyżki(...)kawałki. Przełóż do misy. Przekrój awokado na połowy. Wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty. Dodaj też tofu. Polej sosem, posyp szczypiorkiem i kiełkami. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzzrobiliśmy z tahini, rozrzedzonym jogurtem kokosowym. Zamiast niego możesz użyć dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej. Składniki: Opakowanie sera tofu Sałata rzymska Kilka łyżek siekanego szczypiorku Kiełki jarmużu albo brokuła Awokado Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Marynata do tofu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha lub inne ostrego 1 łyżeczka miodu Sos 2 łyżki(...)kawałki. Przełóż do misy. Przekrój awokado na połowy. Wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty. Dodaj też tofu. Polej sosem, posyp szczypiorkiem i kiełkami. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbardzo drobno zmielonego), świeża papryczka chili do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka garam masala, olej rzepakowy do smażenia, ponadto: kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ściągamy skórkę (skórkę ściągamy, kiedy łatwo odchodzi, można ją zostawić) . Wycinamy nóżki i w ydrążamy środek(...)posypujemy kapelusze garam masala i odwracamy grzyby, smażymy kolejne 2 min. Po tym czasie przykrywamy patelnię pokrywą i pozostawiamy na ogniu 3 - 4 min. Faszerowane portobello podajemy z kiełkami. Rada: najlepsza będzie duża patelnie gdzie zmieszczą się wszystkie kapelusze, a jeśli nie to smażymy grzyby patiami. Moje kapelusze miały średnicę ok. 7 cm, ale są i większe, wówczas
Moniki Smakołykipieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka curry, ½ łyżeczki płaskiej cukru, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 1 płaska łyżeczka soli (do smaku), świeże kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Oczyszczoną i obraną dynię najpierw trzemy na tarce o średnich, cienkich oczkach, żeby mieć jej ok. 50 g, przekładamy do miseczki, będzie potrzebna na sam koniec. Pozostałą(...)risotto będzie kremowe. Na samym końcu, jak już ryż będzie idealny doprawiamy solą do smaku (bo przecież bulion jest słony), dodajemy masło, startą dynię i mieszamy. Risotto podajemy z kiełkami. Rada: ryż biały można pomieszać z dzikim, ale gotową mieszankę można kupić. Czas przygotowania tego dania ok. 30 min. Smacznego
Moniki SmakołykiWybór czasu i programu, pozostawiam do waszej decyzji. Podawać z sosem jogurtowym, jogurtowo-czosnkowym, ze śmietaną, sosem pieczarkowym, itp.itd. U mnie z sosem jogurtowo-czosnkowym, posypane kiełkami rzodkiewki i brokuła. Sos jogurtowy: - kubek jogurtu naturalnego (u mnie bałkański-340g) - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka majonezu (nie jest to konieczne) Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę
Smaczne Zdroweopcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione
KreatywnePinykolorowe papryki...Ale to nie smakuje tak, jak w sezonie. Dziś postanowiłam zafundować sobie namiastkę nowalijek: zrobiłam sałatkę z kiełków.Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce i polałam oliwą wymieszaną ze szczyptą soli i sokiem wyciśniętym z cytryny.Prosto, szybko i zdrowo :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawielkanocnym stole. Sporo w niej zielonych dodatków, którymi są kiełki i mrożony groszek o intensywnym kolorze, którego nie da się zastąpić niczym innym. Składniki : 200 g pomarańczowego sera 5 łyżeczek pesto 300 g mrożonego groszku Hortex dymka 5 jajek 5 łyżeczek majonezu 4 rzodkiewki kiełki np. rzodkiewki, kozieradki, brokuła (użyłam połowę tacki z kiełkownicy) ok. 100 g marynowanych
Weekendy w domu i ogrodzieniepowtarzalny smak. Składniki (3 duże porcje): 3/4 szklanki fistaszków solonych prażonych 1/2 - 3/4 gotowanego brokuła 180 g makaronu najlepiej chińskiego chow mein 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla) 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich w zalewie z Lidla) 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 12 pomidorków(...)gotujemy brokuła - siekamy drobniutko czosnek, paprykę chili oraz cebulę i podsmażamy delikatnie na oleju z orzechów arachidowych i dodajemy orzechy oraz pędy i kiełki bambusa - gotujemy makaron - na patelnię dodajemy małe główki brokuła i podsmażamy dalej - podsmażamy makaron na oleju arachidowym (ja zawsze robię to na osobnej patelni) -na koniec dodajemy pomidorki Cena: niecałe 3 zł / porcja
Pora na pora i pomidoraMakaron po chińsku z warzywami to szybkie i smaczne danie, które przygotujesz w jednej patelni. Składniki makaron chiński jedna średnia marchewka kilka różyczek brokuła kukurydza papryka czerwona kiełki fasoli mung cebulki dymki pierś kurczaka olej kokosowy nierafinowany (łyżka) sos sojowy o obniżonej zawartości soli sos teriyaki sos sweet chilli ząbek czosnku miód sól Przygotowanie Zaczynam od ugotowania makaronu, gotuje
Wasze Przepisy