Bigos'' z ogórkami, pieczarkami i kiełbasą, to danie bardzo proste w przygotowaniu. Jego przyszykowanie zajmuje niewiele czasu, w przeciwieństwie do bigosu z kapusty kiszonej, który najlepiej smakuje wtedy, kiedy jak najdłużej go dusimy. Porównanie tej potrawy z warzyw do bigosu wynika z jej kwaśnego smaku, który zawdzięcza ogórkom kiszonym. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnepogoda nie zachęcała do wyjścia z domu, padło hasło - gotujemy. Szybki rzut oka do lodówki i szafek... Pizza - na to zawsze mamy ochotę. Tym razem wiodącym składnikiem została kiełbasa z dzika, co z połączeniu z serami, papryką i rukolą stworzyła pyszną kompozycję
Milion SmakówObrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Namoczoną siatkę wieprzową rozkładamy na desce do krojenia, nakładamy na nią czarną kiszkę (około 100 g) po czym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy na szerokiej patelni i podsmażamy otrzewną do koloru złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy
Wiem co jemmleko, a jajka jeść można w liczbie nieprzekraczającej 5 sztuk tygodniowo. Dozwolone są mięsa praktycznie każdego rodzaju, pod warunkiem ograniczenia tłuszczów zwierzęcych (czyli odkrawamy paski tłuszczu na szyneczce, unikamy kiełbas czy karkówki) oraz wszystkie ryby. Dopuszczalne są również sery, najlepiej takie o obniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz białek wolno nam spożywać także tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, orzechy, produkty sojowe, oleje
Proste-przepisy.plPaprykarz z kurczaka w mojej wersji w smaku przypomina leczo, choć nieco delikatniejsze, bo nie ma kiełbasy a jest drobiowe mięso:). Bardzo rozgrzewające i zarazem delikatne danie. 500g filetów z kurczaka 3 papryki 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej 1. Filety, papryki i cebulę kroimy
Szefowa kuchniDzisiaj kolejna propozycja na poranną jajecznice. Polecam naprawdę pyszna :) Składniki (na 2 osoby): Kawałeczek kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę garść pokrojonego szczypiorku 1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej 1/2 miseczki drobnej kaszy bulgur sól, pieprz i curry wedle uznania 3 jajka Wykonanie: Chorizo podsmażamy na patelni, jak się ładnie zarumieni dodajemy paprykę i chwilkę razem smażymy. Naszą kaszę zalewamy zagotowaną
Moje pyszne gotowanieZupa ziemniaczana, jaką pamiętam z dzieciństwa była dość zawiesista, zagęszczona zasmażką, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, często doprawiona majerankiem. Moja wersja jest nieco inna. Na początku miałam nawet obawy, że wyjdzie mi ciut mdła, ale tak się nie stało. A to za sprawą cytryny, istotnego składnika tego dania. Podawałam z awokado pokrojonym w kostkę, mąż miał wersję wzbogaconą o grzanki
zadanie-gotowaniekupionego w sklepie, ale najlepszy jest swojski wędzony boczek. Podczas świniobicia zatrudnia się masarza, który nie tylko „rozbiera” mięso, czyli porcjuje je odpowiednio, ale też przygotowuje różne rodzaje wędlin – kiełbasy, kaszanki, tzw. zajączki, salcesony, wędzonki, boczek. Większość z tych wędlin wędzona jest w przydomowych, prowizorycznych wędzarniach. Zarówno rozbiór mięsa, jak i przygotowanie i wędzenie wędlin zajmuje sporo czasu. Wynajęty masarz
Trzeci talerzPotem pojawia się myśl, że może jednak jest jakaś granica. U mnie pojawiła się stosunkowo szybko, ale jeśli macie w szafce jeszcze dodatkową puszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej
zadanie-gotowaniezawijańców dowolne..Można zrobić tradycyjnie pizzę.. 6 dkg drożdży 1 szkl. mleka szczypta cukru 1 łyżeczki soli 3 ,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju dowolne dodatki:kiełbasa, ser żółty , ketchup Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić
Moje domowe kucharzenieMamy chłodne już dni, nawet można rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje. Składniki: 300 g fasoli Jaś 2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku
Różowa kuchniazbiór przepisów, które powstały we współpracy z wyjątkowymi osobistościami, które specjalizują się w danej kategorii. Znajdziecie tam przepisy blogerki kochającej kaszę: Mai Sobczak, serowara: Gieno Mientkiewicza, tradycjonalisty wyrabiającego swojską kiełbasę: Grzegorza Russaka oraz kochającej Polskę: Grażyny Wyrwas. Książkę wzbogaciły ilustracje Andrzeja Pągowskiego. Spis treści książki, nie jest typowym podziałem na przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane
Kuchnia Bazyliimnie robiło się normalny bigos jak w każdym polskim domu-mianowicie:kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki