Zupa ziemniaczana, jaką pamiętam z dzieciństwa była dość zawiesista, zagęszczona zasmażką, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, często doprawiona majerankiem. Moja wersja jest nieco inna. Na początku miałam nawet obawy, że wyjdzie mi ciut mdła, ale tak się nie stało. A to za sprawą cytryny, istotnego składnika tego dania. Podawałam z awokado pokrojonym w kostkę, mąż miał wersję wzbogaconą o grzanki
zadanie-gotowaniekupionego w sklepie, ale najlepszy jest swojski wędzony boczek. Podczas świniobicia zatrudnia się masarza, który nie tylko „rozbiera” mięso, czyli porcjuje je odpowiednio, ale też przygotowuje różne rodzaje wędlin – kiełbasy, kaszanki, tzw. zajączki, salcesony, wędzonki, boczek. Większość z tych wędlin wędzona jest w przydomowych, prowizorycznych wędzarniach. Zarówno rozbiór mięsa, jak i przygotowanie i wędzenie wędlin zajmuje sporo czasu. Wynajęty masarz
Trzeci talerzPotem pojawia się myśl, że może jednak jest jakaś granica. U mnie pojawiła się stosunkowo szybko, ale jeśli macie w szafce jeszcze dodatkową puszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej
zadanie-gotowaniezawijańców dowolne..Można zrobić tradycyjnie pizzę.. 6 dkg drożdży 1 szkl. mleka szczypta cukru 1 łyżeczki soli 3 ,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju dowolne dodatki:kiełbasa, ser żółty , ketchup Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić
Moje domowe kucharzeniezbiór przepisów, które powstały we współpracy z wyjątkowymi osobistościami, które specjalizują się w danej kategorii. Znajdziecie tam przepisy blogerki kochającej kaszę: Mai Sobczak, serowara: Gieno Mientkiewicza, tradycjonalisty wyrabiającego swojską kiełbasę: Grzegorza Russaka oraz kochającej Polskę: Grażyny Wyrwas. Książkę wzbogaciły ilustracje Andrzeja Pągowskiego. Spis treści książki, nie jest typowym podziałem na przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane
Kuchnia Bazyliizrobienia używamy, a nabierając z czasem wyczucia w kuchni – całkowicie kontrolujemy ich ostateczny smak. Dzisiaj – wędlina z piersi kurczaka – drobiowe batony. Jeden delikatny, ziołowo- miodowy, drugi w typie hiszpańskiej kiełbasy chorizo – z wędzoną papryką i czosnkiem. To prosty i łatwy przepis, który wymaga odrobinę sprawności manualnych przy zawijaniu, upychaniu i zawiązywaniu rolad. Dlaczego od razu przepis na dwie rolady
Karo in the Kitchenreklama kiedyś mówiła: Pij mleko, będziesz wielki". Koszyczki chlebkowe 1 opakowanie chleba tostowego 1 opakowanie SERA ŻÓŁTEGO 2 pieczarki 1/2 cebulki 1/2 pomidora 4-5 plasterków szynki 1/3 laski kiełbasy pół puszki tuńczyka pęczek szczypiorku Chleb tostowy wyjąć z opakowania (ewentualnie wykroić kółka szklanką) i rozwałkować lekko. Formę do muffinek wysmarować margaryną, do każdej z dziurek dać po 1 kromce
Gotuję Testujęcebule 5 młodych marchewek pokrojone w plast ry 3 cukinie większe lub 4 mniejsze pokrojone w gru bs zą kostkę 40 dag wędliny ( miałam krakowską i zwyczajną kiełbasę) pokrojonej w kostkę 3 duże pomidory - spa rzone , pozbawione skórki i pokrojone w kostkę spora garść czerwonej so czewic y 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego nat ka pietruszki, koperek
Gotuj z Agnesteż dzieje się na polu kuchennym. ONA - preferuje w gotowaniu warzywa, kasze, lekkie sałatki i sosy.. ON - mięso, mięso i jeszcze raz mięso, a z warzyw najbardziej lubi kiełbasę :) Dlatego też, strona ta będzie zawierała mocno zróżnicowane przepisy, zarówno na zdrowe, dietetyczne potrawy, jak i na cięższe dania o znacznie większej kaloryczności. Nie znaczy to jednak, ze nie potrafimy
Kuchnia od dwojgajeszcze w lodówce jest jakiś makaron to już w ogóle bajka. 200 g grubego makaronu ugotowanego al dente łyżka masła kilka pomidorków koktajlowych cebula 0,5 cukinii kawałek kiełbasy 2 liście jarmużu łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka majeranku szczypta pieprzu cayenne szczypta imbiru sól do smaku Na maśle podsmażamy cukinię z cebulą. Gdy lekko zmiękną dodajemy plasterki wędliny
Dieta moja pasjałatwiej nam będzie ,, ogarnąć ser" , a dwa panierka będzie się lepiej trzymać. Do jajek dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Każdy plasterek kiełbasy maczamy w jajku, na środku układamy kopczyk z żółtego sera i przykrywamy drugim plastrem z jajka. Lekko dociskamy i dokładnie obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, gotowe osuszamy na papierowych
Dieta moja pasjaoczywiście grzyby poza czarnym pieprzem lubią natkę pietruszki. A więc bez niej ani rusz. Prosto, szybko i naprawdę smacznie. Zam takie osoby które dodają do grzybów mięso, kiełbasę, masę przypraw, tylko nie wiem po co? To wszystko tylko zabija smak grzyba na którego czekamy przez cały rok. Jeszcze jedna uwaga odnośnie goryczki jaką mają kurki. Mają ją tylko
Dieta moja pasjajestem taka twórcza. Mnie się zwyczajnie nie chciało, zawijać, rolować itd... :) opakowanie ciasta francuskiego 0,5 młodej cukinii kawałek wędliny kilka pomidorków koktajlowych jajko Cukinię i kiełbasę kroimy w plasterki, Jeśli nie mamy małych pomidorków, można użyć cząstek dużego pomidora. Z ciasta wycinamy krążek, ja przyłożyłam pokrywkę i z jednego płatu ciasta wycięłam dwa. Krążki kroimy
Dieta moja pasjajaglanej, na to wykładamy połowę naszego sosou fasolowego. Teraz dajemy drugą porcję kaszy jaglanęj i pozostałą część sosu fasolowego. Na wierzch rzucamy kawałki sera twarogowego w plastrach oraz kawałki kiełbasy (kostki, półplasterki itp.) Całośc pieczemy w 190 stop. na środkowej półce przez około 20 min. Smacznego! Dla czytelników mojego bloga na na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar
Gotowanie...to proste !