Prawie w każdej lodówce mamy skrawki wędliny czy boczku i nie zawsze mamy pomysł co z tego "wyczarować" :) Właśnie takie wędliny wykorzystałam. Składniki : kiełbasa boczek smalec Przygotowanie: Mięsa drobno pokroić albo zmielić na grubych oczkach W garnuszku lub na patelni rozpuścić kostkę smalcu,( jeśli nasze wędliny są chude i nie wytopi się z nich dość tłuszczu) dodać zmielone mięso
Proste Potrawymnie ratował cały obiad Dużo bardziej wolę to połączenie np w przepisie na jajka sadzone na ziemniakach z boczkiem , pieczone ziemniaki z serkiem i boczkiem albo zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem . około 1 kg ziemniaków 1-2 małe cebule 300-400 g boczku (u mnie surowy) 50 g masła kilka łyżek mąki pszennej 2-3 łyżki tartego parmezanu
Smaki Na TalerzuPrzepyszna modyfikacja mojego lecza. Zazwyczaj robię z dodatkiem kiełbasy i bez pieczarek, ale ostatnio dokonałam niewielkich zmian i wyszło naprawdę przepyszne leczo! Składniki: 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów krojonych w puszce (w sezonie można użyć świeżych, jedną puszkę można też zastąpić domowym
Kuchnia domowa Anijedno z najpopularniejszych dań do których Polacy wykorzystują cukinię. A że jesteśmy w pełni sezonu na to warzywo to chciałam zaproponować wegańską wersję tego dania, gdzie mięsna wkładka ( najczęściej kiełbasa chociaż widziałam też wersje z parówkami;)) została zastąpiona przez wędzone tofu. Chociaż zmiana ta może się wydawać kontrowersyjna to uwierzcie mi, dzięki wędzonemu tofu i wędzonej papryki nie będzie dużej
Smaczny zeszytGrochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą to sycąca i aromatyczna zupa, która idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni. Dzięki połączeniu zblendowanego grochu i świeżych warzyw z dodatkiem wędzonych mięs, uzyskujemy bogaty i pełen smaku wywar. Gotowana z dodatkiem liścia laurowego, majeranku oraz przypraw, grochówka zyskuje głęboki, tradycyjny smak, który zadowoli każde podniebienie. Podawana gorąca, jest nie tylko
Kulinarna Chwiladodatkami. Są naprawdę pyszne. Cukinia po węgiersku Przepis tutaj (KLIK) Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które obfituje w sezonowe warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci podsmażanej wędzonej kiełbasy i boczku. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem . Naleśniki zapiekane z cukinią Przepis tutaj (KLIK) Chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku naleśniczki, zapiekane z pysznym farszem . Fajny pomysł
Blog z Apetytemleczo. Uwielbiam ten jednogarnkowiec, jest tak niewymagający i prosty, a do tego pyszny. Nie masz pomysłu na obiad? Leczo zawsze będzie dobrym przepisem. W wersji mięsnej wiadomo z kiełbasą, ja lubię też z jakimś konkretnym mięsem (szukajcie w lupce leczo ze schabem), ale ten wegański jest równie przepyszny i dzięki soczewicy, nie mniej sycący. U mnie na pewno będzie
Smaczna Stronamnie leczo bez cukinii nie istnieje! Tym razem postanowiłam zrobić je bez kiełbasy oraz mięsa mielonego, za to dodałam podsmażone parówki. Wyszło pysznie! :) Składniki (4-5 porcji): 3 średnie cukinie 3 kolorowe papryki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g parówek 1 puszka (400 g) drobno krojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2,5 łyżki oleju
Delicious Placeczasochłonnymi dodatkami. Jeśli musisz przygotować na szybko dodatek do klusek śląskich, możesz zdecydować się po prostu na podsmażaną na oleju cebulę, do której możesz dodać także boczek lub ulubioną kiełbasę. Ciekawą opcją jest też polanie ugotowanych klusek roztopionym masłem i posypanie cukrem oraz cynamonem – taka słodka wersja przypada do gustu szczególnie dzieciom. To, z czym podasz kluski śląskie, musi być
Rozdomowionapłytą grzewczą – jest ona najczęściej wykonana z teflonu lub ceramiki, dzięki czemu nie trzeba będzie obawiać się tego, że potrawy będą przywierać do powierzchni. Sam tłuszcz z przyrządzanych kiełbas i mięs ścieka do specjalnego pojemnika; z rusztem – jego zaletą jest duża powierzchnia grillowania, dzięki czemu za jednym razem będzie można przygotować większą ilość jedzenia. Sam tłuszcz ścieka bezpośrednio
Ania gotujeleczo. Uwielbiam ten jednogarnkowiec, jest tak niewymagający i prosty, a do tego pyszny. Nie masz pomysłu na obiad? Leczo zawsze będzie dobrym przepisem. W wersji mięsnej wiadomo z kiełbasą, ja lubię też z jakimś konkretnym mięsem (szukajcie w lupce leczo ze schabem), ale ten wegański jest równie przepyszny i dzięki soczewicy, nie mniej sycący. U mnie na pewno będzie
Smaczna Stronaniektórych regionach pierogi ruskie są pieczone zamiast gotowane. Mają wtedy chrupiącą skórkę i są idealne jako przekąska. 2. Pierogi z dodatkami : Farsz można wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak boczek, kiełbasa, czy zioła, co nadaje im unikalnego smaku. 3. Pierogi z różnymi sosami : Klasyczne pierogi ruskie podawane są często z kwaśną śmietaną, ale doskonale smakują również z cebulką smażoną, skwarkami
RafalCook