jedno z najpopularniejszych dań do których Polacy wykorzystują cukinię. A że jesteśmy w pełni sezonu na to warzywo to chciałam zaproponować wegańską wersję tego dania, gdzie mięsna wkładka ( najczęściej kiełbasa chociaż widziałam też wersje z parówkami;)) została zastąpiona przez wędzone tofu. Chociaż zmiana ta może się wydawać kontrowersyjna to uwierzcie mi, dzięki wędzonemu tofu i wędzonej papryki nie będzie dużej
Smaczny zeszytGrochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą to sycąca i aromatyczna zupa, która idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni. Dzięki połączeniu zblendowanego grochu i świeżych warzyw z dodatkiem wędzonych mięs, uzyskujemy bogaty i pełen smaku wywar. Gotowana z dodatkiem liścia laurowego, majeranku oraz przypraw, grochówka zyskuje głęboki, tradycyjny smak, który zadowoli każde podniebienie. Podawana gorąca, jest nie tylko
Kulinarna Chwiladodatkami. Są naprawdę pyszne. Cukinia po węgiersku Przepis tutaj (KLIK) Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które obfituje w sezonowe warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci podsmażanej wędzonej kiełbasy i boczku. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem . Naleśniki zapiekane z cukinią Przepis tutaj (KLIK) Chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku naleśniczki, zapiekane z pysznym farszem . Fajny pomysł
Blog z Apetytemleczo. Uwielbiam ten jednogarnkowiec, jest tak niewymagający i prosty, a do tego pyszny. Nie masz pomysłu na obiad? Leczo zawsze będzie dobrym przepisem. W wersji mięsnej wiadomo z kiełbasą, ja lubię też z jakimś konkretnym mięsem (szukajcie w lupce leczo ze schabem), ale ten wegański jest równie przepyszny i dzięki soczewicy, nie mniej sycący. U mnie na pewno będzie
Smaczna Stronamnie leczo bez cukinii nie istnieje! Tym razem postanowiłam zrobić je bez kiełbasy oraz mięsa mielonego, za to dodałam podsmażone parówki. Wyszło pysznie! :) Składniki (4-5 porcji): 3 średnie cukinie 3 kolorowe papryki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g parówek 1 puszka (400 g) drobno krojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2,5 łyżki oleju
Delicious Placeczasochłonnymi dodatkami. Jeśli musisz przygotować na szybko dodatek do klusek śląskich, możesz zdecydować się po prostu na podsmażaną na oleju cebulę, do której możesz dodać także boczek lub ulubioną kiełbasę. Ciekawą opcją jest też polanie ugotowanych klusek roztopionym masłem i posypanie cukrem oraz cynamonem – taka słodka wersja przypada do gustu szczególnie dzieciom. To, z czym podasz kluski śląskie, musi być
Rozdomowionapłytą grzewczą – jest ona najczęściej wykonana z teflonu lub ceramiki, dzięki czemu nie trzeba będzie obawiać się tego, że potrawy będą przywierać do powierzchni. Sam tłuszcz z przyrządzanych kiełbas i mięs ścieka do specjalnego pojemnika; z rusztem – jego zaletą jest duża powierzchnia grillowania, dzięki czemu za jednym razem będzie można przygotować większą ilość jedzenia. Sam tłuszcz ścieka bezpośrednio
Ania gotujeleczo. Uwielbiam ten jednogarnkowiec, jest tak niewymagający i prosty, a do tego pyszny. Nie masz pomysłu na obiad? Leczo zawsze będzie dobrym przepisem. W wersji mięsnej wiadomo z kiełbasą, ja lubię też z jakimś konkretnym mięsem (szukajcie w lupce leczo ze schabem), ale ten wegański jest równie przepyszny i dzięki soczewicy, nie mniej sycący. U mnie na pewno będzie
Smaczna Stronaniektórych regionach pierogi ruskie są pieczone zamiast gotowane. Mają wtedy chrupiącą skórkę i są idealne jako przekąska. 2. Pierogi z dodatkami : Farsz można wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak boczek, kiełbasa, czy zioła, co nadaje im unikalnego smaku. 3. Pierogi z różnymi sosami : Klasyczne pierogi ruskie podawane są często z kwaśną śmietaną, ale doskonale smakują również z cebulką smażoną, skwarkami
RafalCookbrązowieć. Wyjmij spód z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 °C. Rozprowadź cienką warstwę sosu marinara, posyp oregano, kawałkami mozzarelli, dodaj pokrojone w pasterki, podsmażone pieczarki, oliwki i plasterki kiełbasy. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj kolejne 10 – 12 minut, aż ser się roztopi. Pizzę udekoruj świeżą bazylią. Podawaj na gorąco z sosem czosnkowym. Sprawdź też
Kuchnia Na Wypasiesmakuje jeszcze lepiej. Chińska sałatka do grilla Przepis tutaj (KLIK) Bardzo smaczny dodatek do dań z rusztu. Sałatka nie zawiera mięsa, więc będzie świetnie pasować zarówno do karkóweczki, kiełbasy, fileta z kurczaka czy grillowanej rybki albo sera. Jest prosta i wprost ekspresowa w wykonaniu, spokojnie możemy ją zrobić na każdą imprezkę przy ruszcie lub ognisku. Sałatka ravioli Przepis
Blog z Apetytemtortilla to kanapka z tradycyjną hiszpańską tortillą, czyli omletem z ziemniakami i cebulą. Jest to sycący posiłek, idealny na szybki lunch. 4. Bocadillo de Chorizo Chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa, to kolejny popularny składnik bocadillo. Bocadillo de chorizo ma intensywny, pikantny smak, który doskonale komponuje się z chrupiącym chlebem. 5. Bocadillo Vegetariano Dla wegetarian bocadillo również oferuje wiele opcji. Bocadillo vegetariano
RafalCookmajonezowy i wymieszaj dokładnie. Sałatkę odłóż na godzinę do lodówki do schłodzenia. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym Zobacz inne przepisy na sałatki ziemniaczane: Wiejska sałatka ziemniaczana z kiełbasą – prosta i tania Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla Najprostsza sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) Szybka sałatka ziemniaczana z parówką Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem Artykuł Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem
e-PrzepisyKulinarne