wniosek nie pozostawił niestety złudzeń – jaja niekorzystnie wpływają na nasz lipidogram. Wśród „winowajców” znajduje się jednak więcej produktów (i zachowań): mięso – zwłaszcza to czerwone i wysoko przetworzone, czyli wędliny, kiełbasy i konserwy. Za szkodliwe uznała je też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Nie bez znaczenia jest również fakt, że wysokie jego spożycie sprzyja nadwadze/ otyłości, co również dodatnio koreluje z podwyższonym(...)jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie pachnącym, wiejskim chlebem – nie jajkami czy kiełbasą. Na talerz nałóż nie więcej jak połówkę małego jajka oraz kilka plasterków „wiejskiej” – wystarczy; to już prawie wiosna – ruszaj się jak najwięcej! Im mniej spędzisz przy stole – tym lepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piękną, słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszny żurek z jajkiem i wędliną. To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 300g żeberek wieprzowych, 200g kiełbasy cienkiej np. śląskiej, 200g boczku wędzonego, 4 duże ziemniaki. 2 ząbki czosnku, 400ml zakwasu na żurek, 2 litry wody, 3 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka przekładam do garnka(...)Wlewam wodę i gotuję około 30 minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. 2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku
Tradycyjna kuchnia Kasiholendersku właśnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Grochówka składniki: 300 g wędzonej kości z mięsem 1/2 selera 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 marchewki 400 g żółtego, łuskanego grochu 2-3 kiełbasy Grochówka wykonanie: Groch najlepiej namoczyć na całą noc, pamiętajmy aby go dobrze przepłukać. Kość gotujemy w wodzie z selerem i korzeniem pietruszki przez około godzinę. Następnie wyciągamy warzywa i kość(...)kostkę dorzucamy do zupy, po 5 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemianki. Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku. Dodajemy 1 łyżeczkę sosu worcester. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiełbasę w plasterki i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy do zupy. Doprawiamy ususzonym majerankiem i zupka gotowa ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinejajkiem . Zupa jako przystawka świetnie pasuje na rozpoczęcie wielkanocnego obiadu. Czy żurek też u Was gości na wielkanocnym stole? U mnie w domu zazwyczaj podaje go się z biała kiełbasą. Ja jednak przygotuję wersję bezwieprzową. Zamiast białej kiełbasy używam boczku z indyka…Jest przepyszny! W tym roku zaplanowałam pieczone piersi z kaczki . Jest to szybkie danie, zwłaszcza, że piekę
codojedzenialatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 10-12 osób: 2 cebule 1kg dobrej kiełbasy np. śląskiej 100g suszonych grzybów 500g wędzonego żeberka 500g gotowanego mięsa drobiowego (u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek(...)wodą- tyle, by ją przykryło (max 2 litry powinno wystarczyć). Gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy na rozgrzany smalec i podpiekamy. Dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę oraz łopatkę. Podpiekamy i przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy też namoczone i odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy
Kuchnia w czekoladziePrzygotowując potrawy świąteczne sięgamy zazwyczaj do sprawdzonych przepisów naszych mam czy babć. Tradycyjne smaki świąt wielkanocnych to nie tylko żur, barszcz biały z jajkiem czy kiełbasą , biała smażona kiełbasa czy jaja faszerowane,ale też różne wędliny. I właśnie z wędlinami związany jest pomysł na dzisiejszy przepis. Proponuję roladki z szynki w galarecie z ostrym farszem chrzanowym z rukwią wodną
Bon appetit mon amieczyli z samej słoninki lub z różnymi dodatkami. Smak naszego smarowidła będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego wędzony boczek, cebulkę lub jabłka. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki tłustej, podwędzanej kiełbasie, którą wcześniej należy zmielić lub pokroić w niewielką kostkę (bez osłonki). Smalczyk najczęściej przyprawiamy suszonymi ziołami np. majerankiem, pieprzem ziołowym lub czarnym, a nawet ziołami prowansalskimi. Jak zrobić smalec(...)czasy, gdzie niemalże na każdym weselu spotykamy się ze stołem wiejskim. Jest on jedną z ciekawszych atrakcji kulinarnych, cieszącą się dużym zainteresowaniem gości. Uginający się pod ciężarem wyłożonych kiełbas, baleronów, boczków, szynek cieszy się popularnością wśród wszystkich smakoszy tradycyjnego, swojskiego polskiego jadła . Na wiejskim stole obowiązkowo powinien pojawić się także domowy chleb ze smalcem. Okazuję się, że wiejski stół
Moja Książka Kucharskałyżek oliwy z oliwek łyżeczka oregano Sos: słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu(można pominąć) ząbek czosnku 3 łyżki oliwy sól,pieprz,oregano,bazylia lub zioła prowansalskie Dodatki: kiełbasa lub szynka ser żółty tarty WYKONANIE Do miski wkruszamy drożdże,dodajemy mąkę ok.6 łyżek,cukier i ciepłą wodę.Dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok.10 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu(...)przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu.Dodajemy także keczup, jeśli chcemy i przyprawy.Dokładnie mieszamy. Wracamy do naszego ciasta :).Szerszą połowę smarujemy sosem i na nim układamy nasze dodatki:kiełbasę pokrojoną w kostkę lub szynkę pokrojoną w paseczki,może być cebulka,na to dajemy starty żółty ser,przyprawy i zaginamy tak jak na zdjęciu i zalepiamy brzegi. Kroimy na pionowe
Mała w garnku mieszaDziś mam dla Was przepis na moją wersję Chili con carne. Składniki: 1 kg mielonej wieprzowiny 2 czerwone cebule ząbki czosnku 1 kiełbasa węgierska (można zastąpić np. chorizo) 300 g przecieru pomidorowego 1 kg pomidorów 1 słoiczek suszonych pomidorów 0,5 l ciemnego piwa 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy z chili 1/2 łyżeczki kuminu(...)odsączone, pokrojone suszone pomidory. Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Świeże pomidorki sparzamy, ściągamy skórkę, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników. Węgierską kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy na zimnej patelni, bez tłuszczu. Podsmażamy i dodajemy do garnka z wieprzowiną. Wlewamy ciemne piwo. Na 10-15 minut zwiększamy ogień i ściągamy pokrywę
DominikaDolciTaki danie często przyrządzam mojemu mężowi na śniadanie ale możemy je również podać na obiad lub kolację. Szakszuka jest bardzo smaczna i sycąca, polecam. Składniki: 3 jajka 150 gram kiełbasy wiejskiej Hańderek 0,5 puszki ciecierzycy 300 ml. przecieru pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem chwilę smażymy. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy odsączoną z zalewy cieciorką, wszystko chwilę dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wbijamy jajka i na małym ogniu podgrzewamy do momentu
Bajeczna KuchniaPropozycja na dzisiaj: polędwiczka wieprzowa, nadziewana. W sumie prosta do wykonania, bez udziwnionych składników, idealna na szybki obiad. Może dacie się skusić. Składniki: Polędwiczka wieprzowa Drobiowa kiełbasa ( 1/2 długości polędwiczki ) 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 1 marchewka 1 cebula Sól Pieprz Mielona słodka papryka 1 łyżka almette śmietankowe olej Bulion/ woda Wykonanie: Końcówkę ( tę najcieńszą ) z polędwiczki odcinamy, możemy wykorzystać(...)zupy. Uformowaną polędwiczkę przekrawamy na dwa kawałki ( na pół ) i ostrym, cienkim nożem robimy otwór na całej długości. Kiełbasę dzielimy wzdłuż i umieszczamy w polędwiczce. Przyprawiamy solą i mieloną papryką. Owijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju w obu stron. W czasie smażenia dodajemy pokrojoną marchew i cebulę. Po chwili podlewamy bulionem lub wodą, dodajemy almette
Smaki Ewyrazem było co innego do jedzenia. Tym razem zrobiłam szybkie placuszki jajeczne. Mieliście okazję posmakować ich? Składniki: 2 jajka 1 kromka chleba (może być czerstwy) 1-2 plasterki ulubionej kiełbasy(szynki) szczypiorek (według uznania) szczypta soli pieprz zioła ( ja dałam majeranek, bo akurat miałam go pod ręką) Przygotowanie: 1. Roztrzepać jajka. 2. Chleb i kiełbasę pokroić na małą
My World by Dagmara RekSkładniki 400 g białej fasoli Jaś wędzone żeberka pętko kiełbasy dwie cebule 2-3 ząbki czosnku dwie łyżki przecieru pomidorowego szczypta kminku, majeranku 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kubek bulionu sól, pieprz Przygotowanie Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą (ok 10 cm nad poziom fasoli) dodać listki laurowe(...)kminku, kubek bulionu i gotować do miękkości ok 1,5 godz. Żeberka wyluzować, a kość włożyć do gotującej się już fasoli. Pokroić je w kostkę razem z kiełbasą. Podsmażyć na odrobinie smalcu, następnie dodać poszatkowaną cebulę. Smażyć kilka minut doprawić ostrą i słodką papryką, ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Na końcu smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Gaździnka warzySkładniki 200 g białej fasoli Jaś kawałek wędzonego żeberka kawałek kiełbasy cebula kilka świeżych brukselek pęczek natki pietruszki cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz, majeranek, kminek 2 listki laurowe kilka kropel ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Fasolę zalać wodą i moczyć ją najlepiej przez noc. Następnie odcedzić i wlać świeżą. Wstawić na gaz, dodać dwa listki laurowe, szczyptę kminku(...)wlać szklankę bulionu i gotować do miękkości. Pokrojone w kostkę żeberka i kiełbasę podsmażyć na odrobinie smalcu, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Po kilku minutach smażenia dodać poszatkowaną cebulę, a na końcu wcisnąć czosnek. Brukselkę i natkę umyć i lekko osuszyć. Cukinię obrać i drobno pokroić. Do miękkiej fasoli dodać mięso, brukselkę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem
Gaździnka warzyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego 2 jajka 100g żółtego sera 3 łyżki płatków owsianych - błyskawicznych ( lub bułki tartej ) sól ,pieprz do smaku 150g surowej kiełbasy mała cebula 200g mrożonego groszku lub ze słoiczka 3 łyżki oleju z oliwek papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie mięso mielone,jajka,płatki owsiane ( lub bułkę tartą(...)bułką tartą papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i przy pomocy widelca rozprowadzić równomiernie mięso mielone na całej powierzchni papieru. Rozmieścić plastry boczku na mięsie . Kiełbasę obrać ze skórki i ułożyć razem z serem na krawędzi mięsa od której rozpoczniemy zawijanie rolady. Pomagając sobie papierem do pieczenia zawinąć mięso w roladę. Przenieść roladę z papierem na patelnię
zielonacukinka