kiełbasa - 10546 przepisów (strona:318/704)

Fasolka z wędzonymi żeberkami 129

Składniki 400 g białej fasoli Jaś wędzone żeberka pętko kiełbasy  dwie cebule 2-3 ząbki czosnku dwie łyżki przecieru pomidorowego szczypta kminku, majeranku 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kubek bulionu sól, pieprz Przygotowanie Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą (ok 10 cm nad poziom fasoli) dodać listki laurowe(...)kminku, kubek bulionu i gotować do miękkości ok 1,5 godz.  Żeberka wyluzować, a kość włożyć do gotującej się już fasoli. Pokroić je w  kostkę razem z kiełbasą. Podsmażyć na odrobinie smalcu, następnie dodać poszatkowaną cebulę. Smażyć kilka minut doprawić ostrą i słodką papryką, ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Na końcu smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek

Gaździnka warzy
Fasolka z brukselką 135

Składniki 200 g białej fasoli Jaś kawałek wędzonego żeberka kawałek kiełbasy cebula kilka świeżych brukselek pęczek natki pietruszki cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz, majeranek, kminek 2 listki laurowe kilka kropel ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Fasolę zalać wodą i moczyć ją najlepiej przez noc. Następnie odcedzić i wlać świeżą. Wstawić na gaz, dodać dwa listki laurowe, szczyptę kminku(...)wlać szklankę bulionu i gotować do miękkości. Pokrojone w kostkę żeberka i kiełbasę podsmażyć na odrobinie smalcu, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Po kilku minutach smażenia dodać poszatkowaną cebulę, a na końcu wcisnąć czosnek. Brukselkę i natkę umyć i lekko osuszyć. Cukinię obrać i drobno pokroić. Do miękkiej fasoli dodać mięso, brukselkę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem

Gaździnka warzy
Rolada z mielonego mięsa na patelni 186

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 600g mięsa  mielonego 2 jajka 100g żółtego sera 3 łyżki  płatków owsianych - błyskawicznych ( lub bułki tartej ) sól ,pieprz do smaku 150g surowej kiełbasy mała cebula 200g mrożonego groszku lub ze słoiczka 3 łyżki oleju z oliwek papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie  mięso mielone,jajka,płatki owsiane ( lub bułkę  tartą(...)bułką tartą papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i przy pomocy widelca rozprowadzić równomiernie mięso mielone  na całej powierzchni papieru.  Rozmieścić plastry boczku na mięsie . Kiełbasę obrać ze skórki i ułożyć razem z serem na krawędzi mięsa od której rozpoczniemy zawijanie rolady. Pomagając sobie papierem do pieczenia zawinąć mięso w roladę. Przenieść roladę z papierem na patelnię

zielonacukinka
Bigos z suszonymi figami 191

zdecydowanie godnym polecenia, a suszone śliwki, które zawsze dodaję do bigosu z kiszoną kapustą, ustąpiły tym razem miejsca figom właśnie. Składniki: 800 g  karczku wieprzowego b/k 1 laska kiełbasy podwawelskiej 1 kg  kiszonej kapusty 600 g  kapusty słodkiej 1 duża cebula solidna garść suszonych podgrzybków 8 suszonych fig Firmy  HELIO   2 łyżki masła klarowanego(...)Gotować przez 30-40 minut. Zdjąć z ognia, mięso przestudzić i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do kapusty. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć na nim cebulę i kiełbasę pokrojone w kostkę. Dodać do garnka z kapustą i mięsem.Kapustę słodką zszatkować i również przełożyć do garnka. Dodać namoczone suszone grzyby, suszone pokrojone figi (2 zostawić w całości

Gosia gotuje
Zupa pomidorowa z kapustą kiszoną i kluskami 135

Kolejna zupka..połączenie zupy pomidorowej z kapuśniakiem..Pomysł gdzieś z sieci ciut zmodyfikowany przeze mnie.Polecam, bo jest pyszna. 15-20 dag kiszonej kapusty 2-3 pętka białej kiełbasy 1 puszka pomidorów krojonych  1-2  łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele koperek Składniki na kluseczki : 1-2 jajko 2-3  łyżki mąki, sól ewentualnie łyżka(...)Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka.Wlać wodę, przyprawy i gotować do miękkości kapusty, następnie dodać  pomidory z puszki i koncentrat.W drugim garnku gotować gotować ziemniaki z białą kiełbasą.Jak kapusta będzie już miękka dodać do garnka z ziemniakami.Kiełbasę wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić ponownie do zupy.Przygotować lane kluski łącząc jajko z mąką, solą

Moje domowe kucharzenie
Muffinki a'la pizza 197

Zapraszam na pyszne, wytrawne muffinki. Smakują jak pizza. Takie muffinki są idealne na ciepłą kolację. Polecam z domowym ketchupem. Składniki: 1/4 czerwonej papryki 50 g kiełbasy 50 g sera żółtego 1 jajko 200 g kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 szkl mąki 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Przygotowanie: Paprykę, kiełbasę i ser kroimy drobno. Do miski wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, olej i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Na koniec wsypujemy pokrojoną paprykę, kiełbaskę, ser żółty oraz kukurydzę. Mieszamy. Przekładamy masę do silikonowych foremek (po 2 łyżki). Wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Warzywa duszone z białą kiełbasą , z jajkiem i awokado 149

wtedy ,kiedy słucham w kuchni ulubionej muzyki, fakt, że przygotowanie trwa nieco dłużej , bo...tańczę! Podsunę Wam pyszny pomysł na obiadek- kolorowy, ładujący mocno baterie. Pyszny! Składniki biała kiełbasa z szynki  Maestro Henryk Kania opakowanie azjatyckich warzyw na patelnię . Moje zakupiłam w Biedronce (jakość ,cena oraz waga są ok) jaja od kur z wolnego wybiegu, te od kur hodowanych(...)parmezan do podania sól i pieprz ziołowy Jaja ugotuj na twardo. Pokrój wzdłuż na 4 cząstki.Rozgrzej dużą, ciężką patelnię o grubym dnie. Dodaj niewielką ilość oleju kokosowego. Każdą kiełbasę przekrój na pół. Podsmaż pod przykryciem.  Po czym wsyp całe opakowanie "warzyw na patelnię". Dosmacz solą i pieprzem oraz olejem ryżowym. Zamknij i duś do chwili ,kiedy marchewka będzie

Z Kuchni Do Kuchni
Gorący dip serowy z chorizo i czosnkowymi grzankamI 185

startego parmezanu; 1 szklanka startej mozzarelli; 1 szklanka startego żółtego sera (najlepiej cheddara, u mnie gouda); 200 g dobrej jakości ketchupu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 100 g kiełbasy chorizo; 5 listków świeżej bazylii; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; Sól; Pieprz. CZOSNKOWE GRZANKI: 1 bagietka; Masło klarowane; 1 łyżeczka czosnku granulowanego. DODATKOWO(...)średnicy 24 cm; Duża patelnia (do podsmażenia grzanek). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: GORĄCY DIP SEROWY Z CHORIZO Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Gospodyni Miejska
Fasolka po bretońsku 179

SKŁADNIKI:             750 g świeżej białej fasoli łyżeczka soli liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 330 g boczku 330 g wędzonej kiełbasy wieprzowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 500 g passaty pomidorowej łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien(...)miękkości fasoli.  3. Boczek i wędzoną kielbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 4. Na patelni rozgrzać łyżke oleju i podsmażyć do zrumienienia kolejno: boczek, kiełbasę i cebulę. 5. Do garnka z odsączoną fasolą dodać podsmażony boczek, kiełbase i cebulę. 6. Dodać passatę pomidorową, chwilę gotować. 7. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. ZAPRASZAM NA FILM - Fasolka

Atlas Smaków
Kartoflanka 139

kartoflankę. Bardzo dobra, rozgrzewająca zupa, myślę,że w sam raz na chłodne dni. Drugie danie nie będzie potrzebne. SKŁADNIKI: 2 kawałki żeberek 20 dag. wędzonego boczku parka dobrej wędzonej kiełbasy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 liścia laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu kilka suszonych grzybow majeranek,sól,pieprz 125ml śmietanki 18% słodkiej(...)żeberka, liść laurowy,ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, wszystkie warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półkrążki kiełbasę, wrzucamy do zupy, na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto cebulę, dodajemy do zupy, zupę można podprawić śmietanką z dodatkiem musztardy (podpatrzyłam to w rewolucjach Magdy Gessler

Kuchnia Beaty
Naleśniki z gotowanych ziemniaków 166

Dzisiaj mam dla Was trochę inne naleśniki niż tradycyjne. Naleśniki z gotowanych ziemniaków. Ja podałam je z gulaszem z kiełbasy i brokuła, ale również można je podać z warzywami, gulaszem z mięsa itp. Danie bardzo syte i smaczne. Polecam! Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Mile widziane również zdjęcia Waszych potraw. Składniki(...)ciasta utworzyć wałek i podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek i smażyć z dwóch stron na patelni posmarowanej olejem. Ja podałam naleśniki z gulaszem z kiełbasy. naleśniki z gotowanych ziemniaków

O kuchni z uczuciem
Placki wiejskie 156

mojej koleżanki. Placki udały się w 100%, są smaczne i sycące w sam raz na szybki obiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Jajka 4 szt. Ser żółty starty 4 łyżki Kiełbasa 1 pętko Sól i pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić razem z kiełbasą. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy

Tradycyjna Kuchnia
Zupa „Chrzanica” 163

Błyskawiczne i smaczne danie na Wielkanoc. Składniki: Woda 6 szklanek Chrzan tarty 4 łyżki Kiełbasa własnego wyrobu ½ kg Kwaśna śmietana 1 szklanka Mąka pszenna 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Jajka 5 szt. Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki. Wodę zagotować z pokrojoną kiełbasą, zalać śmietaną rozmąconą z mąką

Tradycyjna Kuchnia
Ciecierzyca po bretońsku 178

tylko zamiast niej cieciorka. Jak nie jedliście jeszcze to polecam, bo naprawdę pyszna jest :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki: 500 g suchej ciecierzycy 1 większa cebula 2 - 3 laski dobrej jakościowo kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego 200 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz majeranek 1. Cieciorkę dajemy do wysokiego garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na całą(...)przepłukałam ją, zalałam (wody tak do przykrycia cieciorki) wodą i gotowałam do miękkości. 2. W międzyczasie obrałam, pokroiłam w drobną kostkę cebulę, zeszkliłam na oleju, dodałam pokrojoną w kostkę kiełbasę i czosnek przepuszczony przez praskę, podsmażyłam. Jak cieciorka zmiękła dodałam wszystko do niej. Gotowałam kilka minut. 3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i passatę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy

kruche babeczki
Pizza wianuszek 129

wianuszki): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie: koncentrat pomidorowy Primavika kilka plastrów kiełbasy podsuszanej mozzarella Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy(...)trójkąty ustawiamy podstawą do krawędzi naczynia, tworząc jakby promienie słońca. Wokół naczynia smarujemy ciasto cienką warstwą koncentratu, następnie posypujemy go nieco startą mozzarellą, na nią układamy półplasterki na przykład kiełbasy krakowskiej i ponownie posypujemy serem. Naczynie zabieramy i trójkątami z ciasta zawijamy nadzienie do środka, końce chowamy pod spód wieńca. Smarujemy oliwą z ziołami i umieszczamy w piekarniku

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania