pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu i przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem. Kiełbasa lub piwo Nigdy się do tego nie przyznawałem, ale nie przepadam za słodyczami. Na deser wybieram zazwyczaj kiełbasę lub piwo Całe szczęście
kuron.com.plChyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przecieru pomidorowego (lepsze tomate frito ) sól pieprz pół łyżeczki wędzonej pikantnej papryki pół łyżeczki kurkumy łyżka posiekanego świeżego lubczyku lub suszonego (ja mam zamrożony) szczypta mielonego kminku pikantna kiełbasa chorizo Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy tomate frito i przyprawy. Jak już warzywa będą miękkie, odstawiamy do ostygnięcia i miksujemy. Podajemy z usmażoną kiełbasą chorizo
Cytryna&Co.piątkowy miły wieczór z przyjaciółmi postanowiłam zrobić coś kilka ciepłych i zimnych dań, ale nie wymagających stania przy garnkach. Stąd pomysł na ekspresową zapiekankę z hiszpańską, miękką kiełbasą - sobrasadą. Składniki: paczka drobnego makaronu (u mnie w kształcie ryżu) cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka łagodnej papryki hiszpańskiej pimienton oliwa z oliwek sos tomate frito - 400g pesto genovese(...)kiełbasa chorizo sobrasada ser owczy do posypania Gotujemy makaron al dente a w czasie kiedy się gotuje robimy sos: kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i smażymy na oliwie, po chwili dodajemy sobrasadę i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy sosem tomate frito, mieszamy z ugotowanym makaronem i przesypujemy do brytfanki. Smarujemy z wierzchu pesto, układamy plasterki chorizo
Cytryna&Co.przepis, sugerując się tym, co radzili mi bardziej doświadczeni koledzy. Wężowi smakowało. Ciekawa jestem Waszej opinii ;) Składniki: kawałek wołowiny kawałek cielęciny kawałek wieprzowiny kawałek wędzonki np. boczku kawałek kiełbasy 3 cebule 5 ząbków czosnku 6 ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku(...)wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy i zostawiłam, żeby się gotowało. Następnie po kolei smażyłam cielęcinę, boczek i kiełbasę na koniec wieprzowinę. Dodałam do garnka, dolałam wody i gotowałam dalej. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmażyłam na maśle i dodałam koncentrat pomidorowy. Ostawiłam, na pozostałej części masła przesmażyłam pokrojone
Cytryna&Co.Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zupę na obiad. Dlatego i ja lubię gotować różne zupy. Moje dzieci również chętnie je jedzą ;-) Składniki: 200 g suchego grochu - u mnie połówki 1 cebula 1 długa laska kiełbasy 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 litry bulionu / rosołu / wody sól, pieprz majeranek kminek siekana natka pietruszki liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej groch wypłukać pod bieżącą(...)ziemniaki i znów jeszcze chwilkę podsmażyć. Wlać gorący rosół / bulion / wodę. Dodać ugotowany groch (wraz z pozostałą wodą z gotowania). 4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i zrumienić, a następnie dodać ją do gotującej się zupy. Chwilkę całość pogotować, doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego!!! Inspiracja: Kwestia smaku
Kuchnia domowa Anitworzy ona skończone dzieło kuchni regionalnej. Tego po prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków(...)Zrób tak: weź plastry wołowiny z udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek oraz pokrojoną kiełbasę. Posyp odrobiną cebuli. Dodatków musi być tyle, aby mięso dało się szczelnie zwinąć. Gdy już to zrobisz, obwiąż rolady sznurkiem, aby nie rozwinęły się podczas gotowania. Obsmaż je na gorącym
Kulinarna Polskasycący obiad dla całej rodziny. Jest wyjątkowo smaczna, powinna więc zasmakować nawet największym niejadkom. Jej składniki można też swobodnie modyfikować, np. zamiast pora dodać cebulę, a szynkę wymienić na kiełbasę albo boczek. [embed]https://youtu.be/Io5eU_8PtY4[/embed] Składniki na zapiekanka ziemniaczaną z szynką w sosie beszamelowym: 7-8 średnich ziemniaków średnia marchew por około 300 g szynki 300 g pieczarek(...)align="aligncenter" width="685"] Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka Ziemniaczana Z Grzybami Prosta Zapiekanka Ziemniaczana Zapiekanka Ziemniaczana Z Białą Kiełbasą Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami [caption id="attachment_8067" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarnetylko spojrzeliśmy na to danie, stwierdziliśmy że chcemy je dnia następnego. Mariolu, przecudnie wyszło <3 Składniki 2 pętka białej kiełbasy 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Bulion warzywny gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim(...)Dodajemy chrzan i musztardę, zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Kiełbasę gotujemy w 80°C przez 30 min. Kroimy na kawałki. Dodajemy do sosu, gotujemy jeszcze przez kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
R'n'G Kitchenczas podać ją na rodzinny obiad. Przygotowanie : 2 godziny Składniki: – 400 g suchej fasoli typu Jaś – 600 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw – 30 dag kiełbasy lekko wędzonej – 10 dag boczku – 1 cebula – 2-3 listki laurowe – 3 łyżki przecieru pomidorowego – sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : 1. Fasolka po bretońsku wymaga(...)gotowania na nagrzaną patelnię wrzuć pokrojony w niewielką kostkę boczek i wytop tłuszcz przez około 10 minut. Jeśli tłuszczu jest zbyt dużo odlej większość i dołóż na patelnię pokrojoną kiełbasę oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystko podsmaż a następnie dodaj do ugotowanej fasolki. 3. Do fasolki dodaj przecier pomidorowy, a następnie dopraw całość solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Gotujcie jeszcze
nietylkopasta.plokoło 2 łyżek masła 1 duży ząbek czosnku ser mozzarella wiórki (polecam Wam użyć większej ilości, ja dziś nie miałam) około 300 g pieczarek 1 cebula 12 plasterków ulubionej kiełbasy – u mnie dziś czernichowska wędzona pieprz i sól do smaku ketchup – u mnie łagodny Tarsmak Na sos: 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu – użyłam Tarsmak 3 łyżki(...)półplasterki (używam samych kapeluszy). Cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle doprawiając czarnym pieprzem i odrobiną soli. Układamy na każdej połówce bagietki. Następnie układamy po 3 plasterki kiełbasy i całość posypujemy mozzarellą wiórki (warto dodać jej o wiele więcej). Tak przygotowane zapiekanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Zapiekanki obserwujemy
Słodkie okruszkimięsożerców 😊 W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem. Składniki: 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 200 g sera feta 250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 3-4 cm parmezanu 100 ml śmietany 30% sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego olej lub smalec Boczek lub kiełbasę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce
Ze smakiem bez glutenu