Zupa fasolowa na boczku wędzonym z dodatkiem białej fasolki, kiełbasy i ziemniaków. ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki; 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku; duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem; 200 gramów kiełbasy śląskiej; 3 duże ziemniaki; 4 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżeczka... Artykuł Zupa fasolowa z warzywami
Kuchnia Tomkamielonym oraz sosem z prawdziwków a następnie zapiekane. LASAGNE Z GRZYBAMI SKŁADNIKI opakowanie makaronu do lasagne; domowy sos grzybowy z prawdziwków; 500 gramów włoskiej salsicci albo naszej białej, surowej kiełbasy; Twoja ulubiona przyprawa do mięsa; 250 gramów mozzarelli; 2-3 czerwone papryczki chilli; sól, pieprz; przepis na lasagne z grzybami... Artykuł Lasagne z grzybami i kiełbasą pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia Tomkaczerstwego chleba 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 150 g kapusty kiszonej 250 ml soku z kapusty kiszonej 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka soli wędzonej pieprz Przygotowanie: Chleb kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy, kapustę, posiekaną cebulę i czosnek, gotujemy(...)minut od zawrzenia. Studzimy, miksujemy na gładko. Boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przyprawami, gotujemy przez kwadrans. Wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem
R'n'G KitchenTaka zwykła zupa pieczarkowa nie jest moją ulubioną. Postanowiłam więc podkręcić jej smak i trochę odczarować nudną klasykę 😉 Wzbogaciłam ją o małe pulpety zrobione z białej, domowej kiełbasy i moją ulubioną kaszę kuskus perłowy. Wyszła gęsta i pożywna 😍 Z mnóstwem aromatu i smaku. Pychota! Składniki: 400 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego(...)kawałek pora 1 cebula liść laurowy ziele angielskie masło klarowane/olej śmietana 18% pieprz sól natka pietruszki do posypania 100 g kuskusu perłowego Wykonanie: Kiełbasę wyciskamy z osłonki. Robimy z niej małe pulpeciki, które wrzucamy na osolony wrzątek. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 20 25 minut. W tym czasie rozgrzewamy
Walijskie PichcenieZupa fasolowa na golonce wędzonej z dodatkiem warzyw korzeniowych oraz kiełbasy paprykowanej. ZUPA FASOLOWA JOKAI SKŁADNIKI golonko wędzone o wadze do 1,5 kilograma; 300 gramów drobnej, suszonej fasolki; 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 2 marchewki; 2-3 pietruszki; kawałek selera; liście laurowe, ziele angielskie; smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); mielona... Artykuł Zupa fasolowa
Kuchnia TomkaRyż przekładany gotowanym kurczakiem, kiełbasą, startymi warzywami i serem a następnie zapiekany. RYŻ ZAPIEKANY Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 300 gramów ryżu basmati; 200 gramów ugotowanego kurczaka; 200 gramów dowolnej kiełbasy (najlepsza parówkowa paprykowana); pół litra bulionu drobiowego; kawałek żółtej papryki; pół czerwonej papryki; 3-4 rzodkiewki; dymka; liście szczawiu lub inne; parmezan; sól, pieprz; przepis na ryż... Artykuł Ryż zapiekany
Kuchnia TomkaSoczewica gotowana z mocno paprykowaną kiełbasą chorizo i warzywami. SOCZEWICA PO KASTYLIJSKU SKŁADNIKI 250 gramów zielonej lub brązowej soczewicy; mała zielona papryka (45 gramów); mała czerwona papryka (45 gramów); świeża papryczka chilli; 1-2 ziemniaki; 1 nieduża marchewka; 1 mała cebula; 120 gramów miękkiej, mocno paprykowanej kiełbasy chorizo; 2 surowe paprykowane kiełbaski lub kawałek wędzonki (według... Artykuł Soczewica po kastylijsku
Kuchnia TomkaPyszna zupa fasolowa przygotowana na żeberku wędzonym oraz paprykowanej kiełbasie węgierskiej. ZUPA FASOLOWA NA ŻEBERKACH SKŁADNIKI 500 gramów drobnej, białej suchej fasolki; 400 gramów surowych, wędzonych żeberek wieprzowych; 250 gramów surowej, mocno paprykowanej kiełbasy wieprzowej; puszka pomidorów; 2 łyżeczki suszonego cząbru; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; 3 łyżki oliwy extra vergine; 3 łyżki czerwonego octu... Artykuł Zupa fasolowa na żeberkach
Kuchnia TomkaZupa na bazie bulionu przyrządzona ze świeżej fasolki, kiełbasy oraz startych warzyw z dodatkiem puree. FASOLOWA ZUPA NA SŁONINIE WĘDZONEJ SKŁADNIKI dwie garści świeżej fasoli plaster słoniny wędzonej 200 gramów kiełbasy 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego cukinia marchewka cebula 1-2 ziemniaki czosnek papryka mielona słodka sól, pieprz przepis na fasolową zupę na słoninie wędzonej Artykuł Fasolowa zupa
Kuchnia TomkaJesienna zupa z dodatkiem świeżych grzybów cienkiej kiełbasy, kurczaka i startych warzyw. JESIENNA ZUPA Z GRZYBAMI SKŁADNIKI 4 duże skrzydełka z kurczaka; jarzyna, jak do rosołu; 300 gramów świeżych grzybów; 1 mała laska kiełbasy śląskiej; 2 cienkie kiełbaski surowe (typ białej); 50 gramów słoniny wędzonej; max 1 kilogram dyni (najlepiej odmiany muscat); 2-3 ziemniaki; 1... Artykuł Jesienna zupa
Kuchnia TomkaBiała fasolka gotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy z pomidorami na koniec zaklepana zasmażką. FASOLKA PO BRETOŃSKU SKŁADNIKI 500 gramów suchej białej fasolki; 400 gramów kiełbasy np. podwawelskiej; 200 gramów surowego, wędzonego boczku; 50 gramów słoniny wędzonej; duża cebula; mała puszka koncentratu pomidorowego; 1 kopiata łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; 1 łyżka suszonego majeranku; masło; mąka... Artykuł Fasolka po bretońsku przepis
Kuchnia TomkaZapiekanka z dorsza gotowanego oraz z puree ziemniaczanego, kiełbasy chorizo i liści szpinaku. ZAPIEKANKA Z DORSZEM SKŁADNIKI 600 gramów rozmrożonego, bądź wymoczonego bacalhau; 1 litr mleka; 1 kilogram mączystych ziemniaków; 500 gramów świeżych liści szpinaku; 100 gramów paprykowanej kiełbasy (węgierska lub chorizo); masło; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; przepis na zapiekankę z dorszem bacalhau Artykuł Zapiekanka z dorszem bacalhau pochodzi
Kuchnia Tomkapyszną zupę grochową z grzankami. Zupa doskonale rozgrzeje w chłodne zimowe dni. SKŁADNIKI: Zupa: 300g grochu łuskanego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 250g boczku wędzonego, 250g kiełbasy cienkiej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, woda, oliwa, Grzanki: 1 duża bułka, 100 g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Groch przekładam do garnka, Wlewam około(...)litra wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Kiełbasę oraz boczek także kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Obraną marchewkę i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję jeszcze około godziny. 3. Zupę
Tradycyjna kuchnia KasiRYŻ PO MAJORKAŃSKU SKŁADNIKI 180 gramów ryżu jak do risotto (arborio, carnaroli) lub hiszpańskiej paelli (bomba); 80 gramów paprykowej kiełbasy sobrassada; 150 gramów białej kiełbasy botifarro; 1 duży pomidor (np. gargamel); 1 mały por; 50 gramów brązowych lub zwykłych pieczarek; 2 szalotki; dobry ser do starcia (np. manchego); natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na ryż... Artykuł Ryż po majorkańsku
Kuchnia TomkaCHRZANÓWKA NA BIAŁEJ KIEŁBASIE Chrzanówka to znana szczególnie na południu Polski zupa na wywarze z mięs i wędzonego boczku podlana na koniec serwatką. Do takiej zupy dodać należy sporą ilość startego chrzanu. Moja chrzanówka ma jednak zupełnie inny charakter i jest propozycją na Wielkanoc dla tych, dla których świąteczne żurki są po prostu za ciężkie. Zupa przyrządzona... Artykuł Chrzanówka(...)białej kiełbasie pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka