pisałem: miasto ładne :) W tej zapyziałej stolicy i tak nic mnie nie trzyma. A pamiętam, że zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz w Krakowie: jestem (a właściwie byłem) pochłaniaczem kebabów w hurtowych ilościach. W Warszawie kebab na cienkim cieście jest o jakąś złotówkę tańszy niż na grubym. W Krakowie zauważyłem dokładnie odwrotną tendencję. Przynajmniej w tych kebabowniach, które zwiedziłem. I ogólnie(...)Krakowie o jakąś złotówkę droższe kebaby były. Muszą sobie to tanie piwo jakoś odbić, hehe. No i z przykrością stwierdzam, że były paskudne :( Nie wiem, może po prostu na złe lokale trafiałem. Ale pamiętam, że nawet w stanie porządnego upojenia, gdzie powinno być mi wszystko jedno, uważałem, że są niejadalne. Ale jak pojadę tam znowu to przetestuję inne lokale kebabowe
Marder&Marder ManufacturePewnie wszyscy lubicie kebab, czy dania z gyrosem? Ja od pewnego czasu kebaba przyrządzam sama i pewnie niebawem dorzucę mój przepis… a tymczasem sałatka, która jest kebabem w wersji szybszej i może bardziej lubianej przez mięsożerców, bo w końcu bez bułki :) Zrobiłam ją pierwszy raz na urodziny mojego Narzeczonego, który uwielbia mój kebab, ale przyrządzenie kebaba dla 15 osób jest
Smakowy Rajwcale takie trudne do zrobienia jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :) Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka(...)podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut
Smakowy RajBułki pita. Domowy kebab w bułce... Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity. Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem. Polane kremowym, czosnkowym sosem. Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam! Składniki: 600 g mąki pszennej; 40 g świeżych drożdży; 15 g soli; 5 g białego cukru; 2 łyżki oleju; 276 g letniej wody. Dodatkowo: 2 filety z kurczaka; 200 ml mleka
Gospodyni Miejskacałkiem niezłe :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman 1 opakowanie przyprawy do kebabu (lub inna ulubiona mieszanka przypraw) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa. Następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz(...)miętę, sos sojowy i połowę opakowania przyprawy do kebabu. Wszystko dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem
Ze smakiem i z pasjąpuszki kukurydzy 2 małe filety z kurczaka 5-6 ogórków konserwowych makaron z zupki chińskiej (1op.) lub ok. 100 g makaronu chińskiego mie przyprawa kebab-gyros olej do smażenia Sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz Wykonanie: Przygotowujemy składniki(...)wody przez makaron. Natomiast chiński makaron mie przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Przyprawiamy dość solidnie przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym oleju, aż kurczak nie będzie surowy. Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy
Kuchnia MagdaLenypuszki kukurydzy 2 małe filety z kurczaka 5-6 ogórków konserwowych makaron z zupki chińskiej (1op.) lub ok. 100 g makaronu chińskiego mie przyprawa kebab-gyros olej do smażenia Sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz Wykonanie: Przygotowujemy składniki(...)wody przez makaron. Natomiast chiński makaron mie przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Przyprawiamy dość solidnie przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym oleju, aż kurczak nie będzie surowy. Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy
Kuchnia MagdaLenySuper smaczna i łatwa do zrobienia sałatka kebab-gyros. Idealna na imprezę, rodzinne spotkania, a nawet na święta. Artykuł Sałatka kebab-gyros pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudapodwójna pierś z kurczaka 1/3 główki czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 świeży ogórek 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku przyprawa kebab-gyros sól pieprz Przygotowanie 1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą kebab-gyros, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na oliwie do zarumienienia. 2. Kapustę czerwoną poszatkować
Alle Dobre!imprezy! Nie ma lepszej sałatki imprezowej, która mogłaby ją zastąpić! Zaraz po niej, na imprezach króluje także sałatka kebabowa , która jest równie smaczna. Pomysł na sałatkę został zainspirowany tradycyjnym kebabem, którego nie da się nie lubieć. Znacie jakąś osobę, która nie lubi kebabów? Ja osobiście nie! Sałatka kebabowa to idealna przekąska na różnego rodzaju imprezy, domówki, parapetówki
Przepiski.pludanego grillowania! 1) Marynata kebabowa Słodko-pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można dodać ketchup łagodny lub pikantny, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek, ale myślę(...)karkówka również wyszłaby smaczna. Składniki: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie: Jogurt grecki mieszamy z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w plastry (np. karkówkę) lub na mniejsze kawałki (np. duże filety z kurczaka przeważnie kroję na pół, a następnie
Kuchnia MagdaLenyudanego grillowania! 1) Marynata kebabowa Słodko-pikantna marynata o smaku kebaba, przygotowana na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu - wedle gustu można dodać ketchup łagodny lub pikantny, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek, ale myślę(...)karkówka również wyszłaby smaczna. Składniki: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie: Jogurt grecki mieszamy z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w plastry (np. karkówkę) lub na mniejsze kawałki (np. duże filety z kurczaka przeważnie kroję na pół, a następnie
Kuchnia MagdaLenychrupiąca zapiekankę z dużą ilością sera czy też amerykańską pizzę na mega puszystym cieście. Teraz jednak nigdzie się nie ruszam i w ramach akcji #ZOSTAŃWDOMU przygotowałam swoje własne domowe kebaby w zdrowszej, dietetycznej wersji. Smakowały genialnie! Takie kebaby to ja mogłabym jeść codziennie! Bezglutenowe bułeczki Panini Classic marki Schär z nowej linii BIO okazały się wymarzonym dodatkiem do soczystego kurczaka
Ostra na SłodkoKebab jak z budki w domowym wydaniu. Czyli potrawa z cyklu wiem co jem. Można podawać na różne sposoby w chlebku pita, bułce czy tortilli z dodatkiem ulubionych dipów i dużą ilością warzyw. 6 szt dużych udek z kurczaka ze skórą ok. 1 kg 300 gr Przyprawa do kebaba /gyrosa pół szklanki oleju 2 duże ziemniaki/bataty(...)wcześniej mięso, kawałek po kawałku dobrze dociskając. Na ostatni kawałek mięsa nabijamy pół ziemniaka który będzie trzymał całą konstrukcję. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wkładamy blaszkę z naszym kebabem na najniższy poziom, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, po ok. 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Warto wstawić do piekarnika naczynie z gorącą
Andzia PichciKapsalon Holenderski kebab, który składa się z chrupiących frytek, aromatycznego mięsa drobiowego,roztopionego sera, soczystej sałatki warzywnej i sosu czosnkowego. Pyszne danie, które zachwyci wszystkich miłośników potraw typu fast food. Polecam! Składniki na 3 sztuki: Frytki: ok 1 kg ziemniaków olej do smażenia sól do smaku *** Można zamiennie wykorzystać gotowe mrożone frytki – 600g *** Mięso: 2 pojedyncze filety(...)kurczaka 3 łyżki przyprawy kebab-gyros olej do smażenia Sałatka: ok 250g kapusty pekińskiej 2-3 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli Sos: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Dodatkowo: ok 20 dkg żółtego sera ketchup prostokątne foremki aluminiowe *** Filet z kurczaka
Blog z Apetytem