Ciasteczka z kaszy manny 224Bardzo szybkie do zrobienia. A czas pieczenia to tylko 10, góra 15 minut. Środek można wypełnić dżemem, czekoladą, marmoladą orzechami czy budyniem. Składniki : 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gramów masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 opakowanie budyniu, czekolada, marmolada, dżem
Szczęśliwa kuchnia
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 234dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz Można podać z kaszą gryczaną i gotowanymi burakami - ja tak zrobiłam :) Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchnia
Dorsz w ziołach z folii 260żeby nie wypłynął sok Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym... ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C Pieczemy 25 minut Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana, a drugi talerz to ryba z burakami i ziemniakami :) Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchnia
Zapiekana pierś z kurczaka w sosie ziołowo-paprykowym 248stopni C Do zblendowanej masy przełożyć kawałki z piersi kurczaka i dokładnie obtoczyć mięso Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i dusić ok. 30 minut Podawałam z kasza jaglaną i naprawdę było to bardzo udane połączenie :) Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchnia
Gotowane roladki z dorsza z ziołami 229szybko się robi, w zasadzie w ciągu pół godziny jest gotowy obiad :) U mnie do roladek gotowany groszek z marchewka i ziemniaki. Bardzo lekkie danie. Ziemniaki można zastąpić ulubioną kaszą. Składniki: 500 gramów dorsza sok z połowy cytryny 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku ok. 3 łyżek bułki tartej
Szczęśliwa kuchnia
Jak zrobić masło klarowane? 263używam już do smażenia ani oliwy, ani oleju, ani żadnych innych tłuszczów, gdy smażę cokolwiek. Używam tylko masła klarowanego lub oleju kokosowego, o którym wspominałam Wam przy okazji kaszy gryczanej na słodko . Konsystencja masła klarowanego jest twarda i ma postać wiórków podczas zeskrobywania go. Używamy go, roztapiając na małym ogniu. Gdy się roztopi - smażymy to, co chcemy
Szczęśliwa kuchnia
Kruche miseczki z piwnego ciasta z tuńczykową sałatką 200sałatek Insalatissime Rio Mare (każda po 160 g) - ja wykorzystałam: Messicana e Tonno (tuńczyk z czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką i papryką) oraz Cous Cous e Tonno (tuńczyk z kaszą kuskus, ciecierzyca, marchewką, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi) Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Rozetrzeć wszystko razem do połączenia. Można użyć do tego celu widelca, całkiem sprawnie to idzie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zrazy wołowe 272Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulką. Posmarowane musztardą, dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku Najlepiej pasuje do nich kasza gryczana, ale z ziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny
Marta Gotuje
Gołąbki w kapuście kiszonej 199garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści. Gołąbki zwijać według przepisu gołąbki z kaszą gryczaną . Dno naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około
królestwo garów
Zapomniany gotowiec, Habanero 258Warzywa na patelnię są idealne, gdy mało czasu na gotowanie. Aby danie było bardziej odżywcze, warto dodać kaszę zamiast ziemniaków (u mnie miks: jaglana i gryczana ugotowane razem). W Habanero kupicie m. in. meksykańskie quesadille i burito. Jest jedna opcja wegetariańska. Zamiast mięsa ciecierzyca, poza tym dużo warzyw i dobrej jakości ryż. Kilka sosów do wyboru, warty polecenia jest
Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone ziemniaki z pieczarkami 184osobliwość cesarskich ogrodów w Wiedniu, ale w Wilanowie zostały przyjęte chłodno. Ogrodnik królewski zaczął je uprawiać w swoim ogrodzie i zaopatrywać magnackich snobów. Polacy woleli kasze i kluchy od ziemniaków, ale pod koniec panowania Augusta III zaczęto je uprawiać w Koronie, na Litwie i na Rusi, a za Stanisława Augusta już pędzono
Kulinarne przemyslenia
Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa 296smaku takiej typowej sałatki z kapusty pekińskiej tym razem w wersji owocowej. Oczywiście, zamiast majonezu, możecie użyć samego jogurtu, wybór należy do Was. Taka surówka świetnie pasuje do mięsa, kasz, ryżu czy makaronów. Drukuj Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 2 mandarynki 3 plastry ananasa 1 jabłko Sos 2 łyżki
Mieszam w Garnku
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka 1060wiele większej ilości odżywią nasz organizm, a dodatkowo da nam więcej energii! Co do sałatki? Czy nada się na wynos? Jako przyszły dietetyk powinienem powiedzieć, że najlepiej będzie pasowała kasza lub ciemne żytnie pieczywo. Jeśli jednak wolisz białą bułkę, to również będzie to smakowite połączenie. Oczywiście sałatka świetnie nada się na wynos. Na zimno smakuje równie dobrze (może nawet lepiej
Blendman
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 210pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme brulee z kawą Inka i pieczoną gruszką Kalafior podbił moje kubki smakowe i serce. To było coś wspaniałego. Nie będę dużo
kolorowotorcikowo
KULINARNE nowINKI – warsztaty z Sebastianem Olmą / #instamix 184się później okazało – wyjątkowo smaczne! W menu: Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym Crème brûlée z kawą Inką i pieczoną gruszką Dania powstały w błyskawicznym
Ostra na Słodko