6 numer Magazynu Aromat 187powietrzu te pierwsze, ledwo uchwytne oznaki jesieni. Kolejny numer Magazynu Aromat to zapowiedź nadchodzącej jesieni - pachnie jabłkami, szeleści kartkami niczym spadające liście. Pełno w nim przepisów na faszerowane warzywa, kasze, przetwory, małe słodkości oraz kilka moich przepisów z ziemniakami w roli głównej. Znajdziecie tu także kalendarium wydarzeń kulturalno-kulinarnych z naszego regionu na najbliższe 3 miesiące, relację w Pikniku Smakosza
Obiad gotowy
Szarlotka sypana 613mogłabym zjeść całą na raz;) To co? Upieczemy razem do niedzielnej kawy?;) Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę i 1 łyżkę) 1.5 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) 1,5 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) cynamon 100g masła 100ml mleka Mąkę, cukier, mannę i proszek wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć
Obiad gotowy
Sałatka w słoiku do pracy 253seler naciowy, pomidorki, kiełki, pikle, oliwki, suszone pomidory, ser żółty, feta, mozzarella, wędliny, pieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki
Obiad gotowy
Szarlotka z marcepanem i truskawkami 177Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około
Mienta blog
Uczta mola książkowego: Ciasto mleczne i "Kasacja" Remigiusza Mroza 195pisał jak najwięcej i jak najdłużej. Wracając do "Kasacji" to w niej poznajemy główną bohaterkę serii genialną prawniczkę, babkę z charakterem, która nie da sobie w kaszę dmuchać Joannę Chyłkę, jej podopiecznego Kordiana zwanego Zordonem oraz kilku innych pracowników kancelarii Żelazny & McVay. To z ich perspektywy zostaje nam czytelnikom przedstawiona sprawa o podwójne morderstwo, którego prawdopodobnie dopuścił
Simply Food
Gulasz wieprzowy. 324pomidory pokrojone ,por i wino . Dodać gorący bulion ,przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez godzinę.W międzyczasie dodać jeszcze przecier pomidorowy . Gotować do miękkości mięsa. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Przepis z moimi zmianami na podstawie Kwestii Smaku
Ladylaura.
smaczne kopytka twarogowe... 192Składniki: twaróg półtłusty 70 dag, jajka 2 sztuki "M", kasza manna 1 łyżka, mąka tortowa 1,5-2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki twaróg o zwartej konsystencji w misce dokładnie wymieszać z jajkami, solą, cukrem, mąki podsypywać do otrzymania dość zbitej konsystencji, resztę
W Mojej Kuchni Lubię
Budyń ryżowy z owocami - wegański i bezglutenowy :) 195Budynie wykonane z kaszy jaglanej to jedne z moich ulubionych. Tym razem postawiłam na całkowitą dla mnie nowość, a mianowicie budyń ryżowy. Wykonany z produktów bezglutenowych i wegańskich. Ma mocno kleistą, półgęstą konsystencję. Urozmaiceniem są chrupiące owoce liofilizowane , które znajdziesz zarówno w środku tej kremowej masy jak i na zewnątrz. Efekt końcowy wyszedł bardzo zadowalający i z pewnością ponowie
Zdrowie na języku :P
Bitki wołowe w sosie własnym 1084bitki , a mięso będzie kruche i smakowite . Po wyłączeniu gazu , potrawę doprawiamy pieprzem , najlepiej świeżo mielonym i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na około 2 minut . Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą i koniecznie z kiszonym ogórem Smacznego ! Post Bitki wołowe w sosie własnym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
Indyczy gulasz z kurkami 139oprószamy pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę, lubczyk i dusimy do momentu aż sos zacznie gęstnieć (nie możemy doprowadzić do wrzenia). Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchen
Warzywny gulasz z wędzonym tofu 205robię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego
greenscarf
Jednogarnkowe proste danie z batatami i ciecierzycą 192zdrowy obiad pełny wartościowych składników, łatwy do przygotowania. Idealnie rozgrzewa i syci w zimowe, chłodne dni. Można go jeść bez dodatków lub w towarzystwie ryżu, chrupiącej bagietki lub kaszy. Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/double-danie-jednogarnkowe-batatami-ciecierzyca-jarmuz-superfoods-1170x874.jpg The post Jednogarnkowe proste danie z batatami i ciecierzycą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja
Pieczone udźce kurczaka z warzywami 232przykryciem. Po godzinie do kurczaka dodajemy zamrożone warzywa i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Pieczemy pod przykryciem 45 minut również w 180°C. Tak upieczone mięso podajemy np. z kaszą orkiszową bądź ryżem
Qchnia po prostu
Detoks. Smoothie. Dla zdrowia. 663skórką - garść jarmużu - garść szpinaku - sok z 1 pomarańcza - sok z 1/2 cytryny - szklanka wody - szczypta kurkumy, chili - 1/2 banana Smoothie możecie uzupełnić zawsze np. 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej, płatkami owsianymi, jęczmiennymi, bądź orzechami będzie wtedy mogło pełnić rolę śniadania. Dzisiejsze propozycje bazowały na kilku produktach, aby pokazać Wam że przy zakupie kilku produktów w sklepie przez tydzień możecie
SMYKWKUCHNI
Ciasto z konfiturą z borówki i 2 urodziny bloga! 324połączenia. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw delikatnie wszystko mieszamy łyżką, po czym krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Na ciasto wykładamy powoli łyżeczką konfiturą z borówki amerykańskiej. Staramy się ją rozłożyć po całej powierzchni (nie dajemy za dużo w jednym miejscu). W drugiej misce robimy szybką kruszonkę
Słodkie okruszki