Kasza jaglana króluje u nas już od jakiegoś czasu. Praktycznie jak tylko ugtowałam ją pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem(...)chciało się nikomu gotować makaronu. Zazwyczaj grzyby jadamy właśnie z makaronem, rzadziej z ziemniakami (choć też bywają). Ale jeszcze nigdy nie wpadłam na to by podawać je z kaszą. A, że była akurat w lodówce od poprzedniego dnia, to znalazła swoje zastosowanie. Od tej pory jest to dla mnie idealne połączenie. Do tego jeszcze zamiast śmietany, której był chwilowy brak
Smaczne Zdroweowocami), najbardziej lubię krem patiserie. Myślę, że mogłabym jeść go łyżkami. No i chyba właśnie dlatego przygotowałam sobie słuszną porcyjkę w szklaneczce. Zmodyfikowałam go jednak dodając zamiast mąki kaszę jaglaną, która akurat została mi się z innego dania. Mała odmiana, która niczego nie ujęła deserowi, a mówiąc więcej nawet go wzbogaciła. Z owocami smakował wybornie. Krem patiserie z kaszą jaglaną(...)składniki: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej \dodatkowo: owoce jagodowe (maliny, borówka amerykańska) 4 ciastka owsiane wykonanie: Kaszę należy ugotować według przepisu. Wystudzić. Żółtka, cukier, wanilię i kaszę miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do chwili
Przysmaki Karolkidużo mówić. Dobre, sycące, zdrowe, dietetyczne. Idealne na obiad, kolację czy lunch do pracy dla każdego kto dba o linię. Inspiracją był ten blog :) Składniki: kasza: 2 torebki kaszy jaglanej 8-10 pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych 2 łodygi selera naciowego mała cukinia 1/2 pęczka zielonych szparagów (miałam zamrożone jeszcze z maja, jednak szparagi nie są warunkiem(...)składniki marynaty (kurkumę, oliwę, imbir, posiekany czosnek, pieprz pomarańczowy, sól). Dokładnie mieszamy, wcieramy w kurczaka. Wstawiamy kurczaka do lodówki co najmniej na 2h, najlepiej zostawić na całą noc. Gotujemy kaszę (odejmując 2 min od długości gotowania na opakowaniu). Wodę do gotowania solimy i dodajemy trochę oliwy z pomidorów suszonych. W międzyczasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową drobno pokrojonego selera naciowego
Brzuszki Łakomczuszkipracy. Sałatka jest bardzo smaczna i pożywna, do tego prosta do przygotowania, czego chcieć więcej? Składniki na 2 porcje: kilka sztuk rydzów 1/2 cebuli 2 jajka 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki masła szczypta tymianku natka pietruszki sól chili w młynku Kotanyi Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Siekamy w kostkę Kaszę kuskus wsypujemy do silikonowej miseczki, dodajemy szczyptę(...)soli i zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy, a gdy kasza zmięknie, mieszamy ją widelcem. Umyte, osuszone rydze kroimy w paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Grzyby i cebulkę podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, chili i tymiankiem. Do rydzów wsypujemy kaszę, posiekane jajka, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i wykładamy na talerze. Smacznego! Polecam! The post Sałatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemu..i nawet nie zdążyłam zrobić fotki z przekroju.. 1 wafel tortowy 1 litr mleka 200 g masła 1 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szkl. kaszy manny [ można dać ciut więcej] maliny 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do ostudzenia.Wafel wyłożyc do tortownicy.W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę(...)kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę podzielić na połowę , jedną część wylać na wafel, wyrównać. Do drugiej części dodać kilka roztartych malin i wymieszać.Wyłożyć na jasną masę. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać maliny.Przestudzić.Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do stężenia
Moje domowe kucharzenieUwielbiam kaszę gryczaną, ale do tej pory jadłam ją raczej na ciepło, w postaci farszu w gołąbkach czy pierogach oraz z różnymi sosami. Tym razem zdecydowałam się podać ją na zimno. Sałatka z kaszą gryczaną idealnie nadaje się jako posiłek do pracy. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor garść listków bazylii sól, pieprz 2 łyżki(...)oliwy Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie pokroić w kostkę pomidora i mozzarellę, a bazylię drobno posiekać.Pokrojone składniki dodać do ostudzonej kaszy, doprawić do smaku, dodać oliwę i wymieszać
Pasja Smakuznudzonych ziemniakami, ryżem i makaronem. Faszerowana papryka to zapewne żadna nowość. Ale ja z kaszą robię ją po raz pierwszy i uważam, że jest fantastyczna. Doskonale sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do dania głównego. Papryka faszerowana #1 2 czerwone papryki 100g kaszy gryczanej kilka grzybów suszonych 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 plasterki żółtego(...)sera przyprawy do smaku 1 kostka rosołowa Kaszę ugotowałam z dodatkiem kostki rosołowej. Grzyby namoczyłam we wrzątku. Następnie pokroiłam je drobno i podsmażyłam razem z posiekaną cebulą i startym ząbkiem czosnku. Do grzybów dodałam kaszę i razem podsmażyłam ok. 3 min. Na koniec dodałam starty żółty ser i lekko wymieszałam. Doprawiłam do smaku (pieprz, sól itp.) Paprykom ścięłam górę
bastalenaDzisiaj coś dla jaroszy, bezglutenowców i ciśnieniowców. Ja sobie wykombinowałam nazwę "gryczanka", nie wiem czy takowa w ogóle istnieje. To nic innego jak zapiekanka z kaszy gryczanej. Na pierwszy raz z dodatkiem twarogu i pieczarek. Ale jak zwykłam mawiać... to nie jedyna kombinacja. Smacznego! Kaszę z woreczków przesypałam do miski. Kostkę rosołową rozpuściłam we wrzątku i zalałam nią kaszę. Odstawiłam(...)30min., aby wpoiła rosołek (można też zagotować kaszę do miękkości). Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie. Dodałam pieczarki. Lekko wystudziłam. Twaróg przełożyłam do miski, rozdrobniłam. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy oraz kaszę i pieczarki. Całość zagniotłam na jednolitą masę. Keksówkę wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej gryczankę. Zapiekałam w 150st. przez 40min. Całość podałam z sosem
bastalenaSkładniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście rukoli łyżka czarnych, drylowanych oliwek 1/2 małej, czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy porwana rukolę, posiekane oliwki, natkę z pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy, schładzamy kwadrans w lodówce. Kasze podałam do niedzielnego obiadu
Moja smaczna kuchniaDzisiaj będzie na "obiadowo" :) Przygotowałam danie złożone z kaszy jęczmiennej z soczewicą oraz gulaszu z indyka :) Dzięki firmie SyS otrzymałam do przetestowania m.in. danie gotowe z serii "Dania Babci Zosi",czyli właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą. Składnikami dania są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów
Emcia PichciSkładniki: 1 szklanka kaszy kuskus (nieugotowanej) 1 szklanka wrzącej wody 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól, pieprz - do smaku Przepis: Kaszę kuskus przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Garnuszek zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kasza kuskus jest już gotowa. Przekładamy ją do większej miski(...)Węglowodany w tym cukry 72,4g 0,0g Błonnik pokarmowy 5,0g Sód 0,001g Niacyna (wit.PP) 3,5mg (22%)* Fosfor 170mg (24%)* *% zalecanego dziennego spożycia Zaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz
Emcia PichciBędąc na diecie każdemu z nas bardzo szybką nudzą się posiłki i potrzebujemy nowych smaków, aby nie ulegać pokusom. Proponuję Wam przyrządzić warzywa po chińsku z kaszą gryczaną. Ta potrawa to bogactwo smaków i aromatów, pyszne połączenie tego co słodkie i kwaśne, jak i pikantne! Polecam! Składniki na 3 porcje: - 3 średnie marchewki - cebula - cukinia - 1/3 pora - papryka(...)korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny- 2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka - łyżeczka marynaty tajskiej - 1 torebka ugotowanej kaszy Wszystkie warzywa kroimy i podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku, po 12 minutach, powinny być już miękkie doprawiamy przyprawami. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy ewentualnie solą. Mieszamy z kaszą. Dusimy kolejne
SMYKWKUCHNIDzisiaj przygotowujemy na obiad coś pysznego, coś innego i coś nietuzinkowego! W ramach nagrody od Lubelli otrzymałam m.in. kaszę pszenna, której nigdy wcześniej nie jadałam. Postanowiłam stworzyć smaczne i ciekawe danie z jej wykorzystaniem. Jest pysznie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - kasza pszenna (lub kuskus) - 6 łyżek ugotowanego bobu - szynka wiejska - 2 grube plastry - 2 ząbki czosnku - zioła toskańskie (ewentualnie prowansalskie) - garść natki(...)pietruszki - 2 łyżki oliwy z oliwek Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię, wlej oliwę, dodaj czosnek i szynkę, podsmaż maksymalnie przez 4 minuty, dodaj bób, podsmażaj kolejne 3 minuty. Połącz energicznie z pozostałymi składnikami. Podawaj gorące! Smacznego! Zapraszam na mój profil
SMYKWKUCHNIStefanka cappuccino jest ciastem składającym się z trzech warstw herbatników oraz dwóch warstw masy przygotowanej na bazie kaszy manny. Całość zwieńcza polewa z czekolady deserowej, która idealnie pasuje do mocno kawowego smaku ciasta. Stefanka nie wymaga pieczenia, więc jest ciastem, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie(...)typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy. Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Stefanka cappuccino Składniki: 250g herbatników 750ml mleka 150g masła 130g kaszy manny 6 łyżek cukru 15 łyżek cappuccino w proszku polewa czekoladowa 100g czekolady deserowej 50g masła Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą
Smakołyki Bereniki