kasza - 17339 przepisów (strona:450/1156)

Krucha tarta z jagodami, malinami i truskawkami 184

foli\u0119 i schowa\u0107 na 30 min do lod\u00f3wki.\r","Ciasto wyjmujemy, rozwa\u0142kowujemy i wylepiamy blaszk\u0119.\r","Ciasto nak\u0142uwamy widelcem i obci\u0105\u017camy (kasza, groch lub specjalne kulki)\r","Pieczemy w 180 stopniach, do zez\u0142ocenia.\r","Wyjmujemy z piekarnika.\r","Nadzienie\r","M\u0105k\u0119, cukier wymiesza\u0107 z ods\u0105czonymi owocami(...)zwarte ciasto. Jeśli trzeba, ciut dosypać mąki. Ciasto owinąć w folię i schować na 30 min do lodówki. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wylepiamy blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy (kasza, groch lub specjalne kulki) Pieczemy w 180 stopniach, do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika. Nadzienie Mąkę, cukier wymieszać z odsączonymi owocami. Nadzienie nałożyć na podpieczony spód. Jeśli odłożyliśmy trochę ciasta, można

Mieszam w Garnku
KRUCHE CIASTO Z KREMEM BORÓWKOWYM (ZDROWE, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 145

ciasto jest zaskakująco pyszne. Jesteśmy nim zachwyceni i gorąco polecamy! Ciasto nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.  Składniki na tartę o średnicy 26 cm*: Ciasto: 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej**, 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych**, 1/2 szklanki wiórek lub płatków kokosowych**, 1 płaska łyżeczka sody, 4 -5 łyżek cukru kokosowego, brzozowego lub trzcinowego nierafinowanego, 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju(...)suszonych (u mnie- daktyle plus rodzynki), 1 łyżka otartej skórki z cytryny EKO, 1 łyżka chia. Dekoracja: 2 łyżki borówek, 1 łyżka pestek granatu, Kilka kawałków skórki cytryny. Wykonanie : Kaszę, wiórki i płatki owsiane mielimy na pył/mąkę**. Umieszczamy w misce i mieszamy z sodą i cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre na ciasto. Następnie wlewamy do miski

Jeść, by żyć w zdrowiu
Maminkowa sałatka z orkiszem i tuńczykiem 202

Nasza nowa wersja sałatki z tuńczykiem. Tym razem z orkiszem z vermicelli i pomidorami. Warto spróbować.     Składniki: -10 dkg kaszy orkiszowej z vermicelli i pomidorami -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju -puszka drobnego groszku konserwowego -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -3-4 ugotowane jajka -kawałek pora -majonez -sól, pieprz -bulion warzywny Pora kroimy na drobno. Ogórki(...)paprykę kroimy w kostkę. Odsączamy na ręcznikach papierowych. W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. Odsączamy i studzimy. W kostkę kroimy jajka. Odsączamy tuńczyka. Łączymy wszystkie składniku i dodajemy ok. 3 łyżki majonezu. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Tajin- kuchnia marokańska 102

jakiś czas, wtedy mięso powinno być już bardzo miękkie. Posypać prażonymi migdałami i od razu można podawać. Tradycyjnie Marokańczycy podają tajin z kuskusem, ale spokojnie można wybrać inną kaszę. 1 porcja (bez kaszy) zawiera ok.: 584 kcal 43,4 g białka 31 g tłuszczu 42,6 g węglowodanów Smacznego

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Muffinki z maślanym kremem. 152

urodziny lub tak po prostu na podwieczorek. Do tego filiżanka ulubionej kawy. Serdecznie polecam i zapraszam :) Składniki: Ciasto: pół szklanki cukru 2 jajka 100 ml oleju pół szklanki kaszy manny półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki  jogurtu naturalnego typu greckiego 1 cukier waniliowy Krem maślany 20 dag masła 82 % 16 dag cukru pudru(...)Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami, następnie pieczemy około 40-45 minut

Izabelawkuchni
Jaglany pudding czekoladowy 178

Kremowy pudding i świeże owoce łączą się tu w harmonijną całość. Nie lubisz ostrych przypraw? Zastąp chilli wanilią lub cynamonem. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 60 g (4 łyżki) kaszy jaglanej - 3/4 szklanki mleczka ryżowo-migdałowego - czubata łyżeczka gorzkiego kakao - 2-3 kostki gorzkiej czekolady - łyżka miodu lub brązowego cukru - szczypta soli morskiej - szczypta chilli *Dodatkowo: - owoce sezonowe Przygotowanie: Kaszę

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik tradycyjny z rodzynkami bez spodu 198

twarogu półtłustego 5 jajek 200 g cukru pudru 3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1/2 cytryny ziarenka z 1/2 1 laski wanilii 2 łyżki kaszy manny 100 g rodzynek 2 łyżeczki smażonej z brązowym cukrem skórki pomarańczowej Wykonanie: 1. Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie. W dużej misie zmiksować jajka z cukrem pudrem na puch. 2. Następnie po łyżce(...)dodawać twaróg i miksować. Wycisnąć sok z cytryny, dodać śmietanę,skórkę,esencję pomarańczową oraz z laski wanilii wydrążyć ziarenka. 3. Na sam koniec dodać kaszę mannę oraz namoczone wcześniej rodzynki. 4. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Sernik piec w 160C przez 1h 15 min. Sernik wychodzi bardzo wysoki. Polecam! Artykuł Sernik tradycyjny z rodzynkami bez spodu

Raj dla Podniebienia
Domowe granola bars 187

Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje

kuchnia doski
Pieczone klopsiki z ciecierzycy oraz recenzja ksiązki - Roślinny Lunchbox dla każdego. 124

wiele razy. Są bardzo poręczne i idealne  aby je zabrać do pracy czy też w dłuższa podróż.  Składniki; 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej 1 cebula 3 suszone pomidory z zalewy 3 łyżki zmielonych płatków owsianych 1 łyżeczka suszonego oregano  1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz  Przygotowanie; Kaszę jaglaną płuczemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Karkówka pieczona z warzywami 117

pietruszka 1 mały seler por biała część 2 małe cebule 4 ziemniaki 100 g mrożonych podgrzybków 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy pęczak 600-700 ml bulionu warzywnego czerwone wino wytrawne sól, pieprz Przygotowanie R Mięso kroimy na dość duże kawałki. Jarzyny kroimy w kostkę. Ziemniaki w większą kostkę. Por w piórka. Cebule(...)ćwiartki. Większe grzyby kroimy na kawałki. Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 75°C . Odtąd pieczemy 5 i pół godziny. W tym czasie, wszystkie składniki przejdą wspaniałymi aromatami i smakami, a mięso będzie

R'n'G Kitchen
Drobiowe pulpeciki 215

ugotowanego wywaru (odcedź uprzednio warzywa) wrzucaj po kolei uformowane pulpeciki; - pulpeciki gotuj ok. 20 minut, co jakiś czas sprawdzaj czy nie są surowe. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem lub sosem pomidorowym. U mnie pulpeciki są podane z kaszą i ugotowanymi warzywami w sosie pomidorowym. SMACZNEGO

MintTaste
Rumowe ciasto z czereśniami 211

oleju 5 łyżek rumu (w ostateczności kilka kropel aromatu rumowego) 3 jaja 150 wiórek kokosowych 1 proszek do pieczenia szczypta soli  ok 3/4 kg czereśni 3-4 łyżki kaszy manny Cukier, cukier waniliowy, jaja, sól, olej i rum ucieramy na kremową masę. Dodajemy wiórki, mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy . 1/3 ciasta odkładamy na kruszonkę, pozostałe wykładamy(...)blaszkę (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, podpieczone posypujemy kaszą manną (wchłonie ona sok z owoców) i wykładamy równą warstwę pozbawionych pestek czereśni. po wierzchu posypujemy kruszonką, ja dodaję do niej jeszcze ok 3 łyżek cukru i 2 łyżki wiórek, dzięki czemu jest bardziej chrupiąca. Pieczemy ok 30 minut

Cynamonowe szczęście
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 200

Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 50 g masła Dodatkowo: ok. 250 g owoców ( u mnie: borówki i czerwone porzeczki) 1 białko kasza manna Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około(...)kawałki zimnego masła i wyrabiamy ciasto aż powstaną grudki. Gdy bułeczki urosną, w każdej z nich robimy wgłębienie (dość głębokie), np. dnem szklanki. Następnie do każdego wgłębienia sypiemy odrobinę kaszy manny i układamy umyte i osuszone owoce. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń rzymska z żurawiną 218

spróbować, czy jest smaczne :) Składniki : 70-80 dag mięsa z łopatki ok. 30 dag tłustego boczku 2 jajka sól, pieprz 1 cebula 3-4 ząbki czosnku bułka tarta lub kasza manna ok. 1/3 szklanki mały pęczek kopru i natki ok. pól szklanki żurawiny tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso zmielić, dodać jajka, pokrojoną drobno natkę i koperek, kaszę ewentualnie bułkę tartą

Proste Potrawy