się wyjść, więc zaczęłam szperać w przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny z niewielką ilością mąki. Zabrałam się ochoczo do pracy. Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta nie dało się utoczyć kulek (zbyt rzadkie), ale postanowiłam(...)nigdy dotąd. Naprawdę polecam. Przepis( z małymi moimi zmianami ), który podam jest dla trzech osób. Składniki: 80 dag białego sera 60 g miękkiego masła 3 jajka 150 g kaszy manny 6 łyżek mąki pszennej Sól Dodatkowo: 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 2-3 łyżeczki cukru ( ja zastąpiłam słodzikiem) 20 -30 dag mrożonych owoców Sposób wykonania: Owoce wyjąć żeby się
Na słodko lub wytrawnieSKŁADNIKI kilka cukinii 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta przyprawy: sól, pieprz / pieprz ziołowy, czosnek, czubryca (opcjonalnie), zioła prowansalskie ser żółty olej WYKONANIE Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ cukinii kroimy na mniejsze kawałki, które potem użyjemy do farszu. Gotujemy w osolonej wodzie(...)woreczek kaszy jęczmiennej. W drugim garnku dusimy szpinak wraz z miąższem cukinii. Gdy zmięknie, dodajemy ser feta, kaszę i doprawiamy według uznania. Cukinie wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy startym żółtym serem. Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Czym najczęściej faszerujecie cukinie
Zofianalodówki i przy takich okazjach najczęściej pojawiają się zupki śmietniczki, które zaprowadzają idealny porządek a dodatkowo są pożywne. W taki oto sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego. Składniki: 2 marchewki pietruszka seler por cebula czerwona papryka żółta papryka duży pomidor groszek zielony 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego pieprz(...)sól do smaku liść laurowy , starty imbir 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Przygotowanie: Obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler por i cebulę) ścieram na grubej tarce i przekładam do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażam około 3 minut. Pod koniec dodaję posiekany czosnek. Kiedy warzywa są lekko podsmażone i pachnące:) zalewam je 2 litrami wody. Dodaję starty imbir, liść laurowy
Magiczna kuchnia Dariijest fantastycznym daniem, które może stanowić idealny dodatek zastępujący ziemniaki czy ryż, może również stanowić samodzielny posiłek. O ile tradycyjna mamałyga nie jest kompletnie akceptowana przez moje pociech to kasza kukurydziana w formie polenty cieszy się ogromnym powodzeniem. Tym razem proponuję polentę z cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem i parmezanem - czyli fantastyczna kolacja! SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody sól(...)czosnek drobno kroję i podsmażam do zeszklenie na rozgrzanej oliwie - około 4 minut. Zdejmuję patelnie z kuchenki i dodaję posiekany szczypiorek. Osoloną wodę zagotowuje i na wrzątek powoli wsypuje kaszę cały czas mieszając. Zmniejszam ogień i ciągle mieszając gotuję, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od łyżki. W tym momencie masa jest gotowa i należy dodać pozostałe składniki
Magiczna kuchnia Dariiliczą się chęci! xd :D ) Zdjęć jako takich też za bardzo nie ma bo ciemno było i za dobry był by czekać ;P Składniki: (na krem) 60g kaszy jaglanej 20g mąki kokosowej spory banan 1/3 - 1/2 szklanki mleczka kokosowego (ew. trochę mleka) ew. coś do posłodzenia Kaszę uprażyć w garnuszku. Zalać 1 1/3 szklanki wody, posolić, przykryć(...)gotować do czasu wchłonięcia się wody. Ugotowaną kaszę ostudzić. Dodać banana. Zmiksować. Dodać resztę składników, wymieszać, przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce. (najlepiej przez całą
More food, love and dreamsjogurtu naturalnego 15 g oliwy Classico Extra Vergine marki Monini 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Farsz: 70 g kaszy jaglanej suchej 1 duża cukinia 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano Odrobina pieprzu lub papryki ostrej Oliwa Classico Extra Vergine marki Monini Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy otręby(...)przyprawy, jogurt, oliwę i sól - zagniatamy w jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy tak aby była sypka. Cukinię kroimy na plastrya później na połówki, posypujemy solą. Gdy warzywo puści wodę należy ją odcisnąć. Jajka łączymy z jogurtem
Czarnawisienkakasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe , ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np. kluski leniwe , waniliowe naleśniki , placki twarogowe czy blok czekoladowy . Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe, na jakie(...)sytuacji oraz jakimi foremkami dysponujące) dobrze się kroi i nie rozlatuje się, bardzo prosto i błyskawicznie się go przygotowuje, no i- nieskromnie dodam- prezentuje się dosyć atrakcyjnie, prawda? :))) * kasza kuskus- 1 szklanka * mleko- 1,5 szklanki * czekolada biała- 100 g * serek np. Almette owocowe- 150 g * owoce- 200 g (+ 2 łyżeczki cukru)- opcjonalnie Wlać mleko do garnuszka, wstawić
Kraina Miodem PłynącaPostawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową. Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę. Do tego moja ulubiona kasza gryczana biała … ogóry kiszone … i wspaniały obiad już był gotowy. Wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły , a ku mojej radości nie obyło się bez dokładek. SKŁADNIKI: ( 4 porcje(...)smaku * liść laurowy – 2 szt * ziele angielskie – 3 ziarenka * bulion warzywny – 500 ml * śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki * maślaki zasmażane Provitus – 1 szt DODATKOWO : * kasza gryczana biała * ogórki kiszone SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą , dużą polędwicę – każdy plaster przekrójmy jeszcze na 2 części ). Obtaczamy w mące. W garnku
Ostra na SłodkoBlanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach. Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta(...)przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru. Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQDzisiaj będą pozostałości po wczorajszym obiedzie, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z wszystkim co jest w lodówce, a za wiele tam nie ma :-) Składniki: 250 g ugotowanej kaszy gryczanej 1 marchewka 1 pęczek naci z selera ( to zielone) pęczek natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki śmietany łyżka sosu(...)sojowego 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka Wbić jajka do kaszy. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Nać z pietruszki i selera posiekać bardzo bardzo drobno. Czosnek przecisnąć. Dodać tyle mąki, żeby można było usmażyć kotlety. Na koniec dorzucić zieleninę przyprawić przyprawami. . Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony aż się
pieprzny smaczekkasza manna a'la czekośliwka* z kawałkami czekolady *gotowana ze startą śliwką i odrobiną jabłka, kakao, cynamonem Bo skoro robiłam już owsiankę w takiej wersji wypadałoby spróbować jej w postaci kaszy :P Jak zwykle wtedy kiedy chcę gęstą kaszę, jak na złość jest rzadsza
More food, love and dreamskasza jaglana ze startym jabłkiem, cynamonem*, masłem orzechowym, zalana jogurtem naturalnym i sosem borówkowym *kasza uprażona na suchej patelni, jabłko starte na grubych oczkach i wmieszane w kaszę A dziś możecie zobaczyć mnie w Warszawie na nightskating, :P nawet nie chce wiedzieć ile dzisiaj będę spać
More food, love and dreamsPiernikowy krem jaglany* z gorzką czekoladą i bananem * kasza jaglana, zmielona kasza jaglana,pure z kaki, mleko, twarożek ze startą skórką pomarańczową, sokiem z pomarańczy,cynamonem, gałką muszkatołową, aromatem waniliowym/rumowym, daktylami, goździkami Taaak, nie radzę miksować goździków kiedykolwiek z czymkolwiek, nawet przez nieuwagę! >.< W tym kremie jest chyba wszystko co mi do rąk wpadło, zaczynając(...)kaszy, poprzez przejrzałe kaki kończąc na goździkach
More food, love and dreamsKasza bulgur z gruszką, jogurtem naturalnym*, dżemem jagodowym posypana podprażonymi płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym *wymieszany z ricottą Na tą kaszę czaiłam się już dość długo, ale dopiero współpraca ze sklepem Skworcu dała mi możliwość jej spróbowania. I wiecie co? Ona jest genialna, jeżeli jeszcze jej nie próbowaliście to żałujcie i natychmiast(...)nadróbcie. Ostro walczy z kaszą jaglaną i kuskus o podium, ale chyba nigdy nie będę umiała się zdecydować która z nich wygrywa
More food, love and dreamsmoże i kolor ma dziwny, ale jak smakuje. :3 Jak zwykle musiałam go rano podgrzać, bo jednak rano wolę jeszcze parujące miseczki od zimnych naczynek z lodówki. Składniki: 60g kaszy jaglanej 1 - 1 1/2 szklanki wody/mleka* banan porządna łycha ricotty(ok.50-70g? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( u mnie: kawa tiramisu ) cynamon, sól coś do posłodzenia ew. zmielona kasza jaglana/ mąka(...)ziemniaczana** Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Wrzucamy ją do garnka zalewamy wodą, dodajemy kawę, słodzimy, wstawiamy na gaz i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wchłonie się cały płyn. Wkrajamy banana i miksujemy na gładką masę.* Mieszamy z ricottą i odstawiamy na noc do lodówki. Jeżeli chcecie możecie rano go podgrzać, ale nie będzie już
More food, love and dreams