jest pyszna!!!❤ Składniki na tartę o średnicy 30 cm: Spód: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie - orkisz zmielony na pył), 150 ml wody, 2 łyżki oleju (u mnie - kokosowy), 1 łyżeczka soli. Krem: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 1/4 puree z dyni, 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki soli
Jeść, by żyć w zdrowiuMąkę gryczaną można kupić w sklepie, a jaglaną zrobiłam mieląc kaszę. Nie spodziewałam się jakiegoś spektakularnego efektu w postaci wypieczonego bochna chleba, bardziej zakalca, bo nie mam doświadczenia w drożdżowych wypiekach, a jedyny chleb, jaki jest na blogu, to orkiszowy Sławka. Chleb ku mojemu zdziwieniu wyrósł, chociaż mógłby bardziej, ma chrupiącą skórkę(...)drożdży suszonych • 2 łyżeczki cukru • 1 łyżeczka soli • 2 i 1/2 szklanki wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem. Mąkę gryczaną kupiłam, a jaglaną zrobiłam sama mieląc kaszę jaglaną w elektrycznym młynku do kawy. • Do suchych składników wlewać wodę cały czas miksując masę na wolnych obrotach. • Ciasto na chleb wlać do dwóch
To co kochamduże doświadczenie z chlebami na zakwasie. To wręcz cud natury. Zakwas żytni i orkiszowy obserwuję już od kilku lat i jest to dla mnie ciągle cudny widok, to jak pięknie wyrasta (a to przecież tylko woda i mąka), to wręcz widok magiczny. Ten przepis z kaszą gryczaną, choć trudno to sobie wyobrazić, ma w sobie jeszcze więcej magii. Kasza zalana
Smaczne ZdroweKolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania
kuchnia doskizabierając oddech. Co mnie nie zabije, to wzmocni. Puki jeszcze smak jest, to są i smakowite rzeczy. Po smakowitym obiedzie, smakowity podwieczorek w formie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa(...)wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka borówki amerykańskiej 2-3 jajka 1 opakowanie ciasta francuskiego miód do podania Kaszę gotujemy do miękkości w 3 szklankach wody z dodatkiem
Kucharzycamiękkiego masła - 100 g cukru pudru - 3 duże jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego ponadto - ok. 400 g rabarbaru (4-5 łodyg) - kilka łyżek płatków orkiszowych - kilka łyżek cukru pudru Przygotowanie: 1. Ugotować budyń: pół szklanki mleka zagotować z połamaną na kostki czekoladą, a w drugiej połowie wymieszać proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać ,,miksturę(...)jogurt. 5. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną (lub bułką tartą) tortownicy. Uwaga! Jest dość gęste, więc warto wyrównać je szpatułką. 6. Na to nałożyć krem budyniowy, rabarbar, oprószyć cukrem pudrem. 7. Na koniec przykryć drugą połową ciasta i posypać płatkami orkiszowymi. Można dodatkowo posmarować żółtkiem aby wierzch ciasta nabrał ładnego, lśniącego koloru. ;) 8. Wstawić
Kuchnia EllieChleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm. Zaczyn 64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego 172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 112 g wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym(...)Ziarno 34 g siemienia lnianego 34 g kaszy jaglanej 68 g wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto cały zaczyn całe ziarno 311 g wody 22 g oleju sezamowego 255 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 172 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 1,5 łyżeczki soli
Przepisy na domowy ser i chlebW lutowej piekarni Amber zaproszenie do wspólnego wypiekania prostego i ciekawego chleba z mąki orkiszowej i kaszki kuskus. Przepis pochodzi z bloga From- Snuggs
Tajemnice SmakuW lutowej piekarni Amber zaproszenie do wspólnego wypiekania prostego i ciekawego chleba z mąki orkiszowej i kaszki kuskus. Przepis pochodzi z bloga From- Snuggs
Tajemnice SmakuJAJA , , ŻÓŁTE Z NATURY” JAJKA MEDICALINE KONRAD MALITKA KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI ECO MARKI BEORGANIC KASZE GRANA SP. Z O. O. INKA BŁONNIK KAWY STARCK’S FOOD POLSKA SP. Z O.O., MAJONEZ CREMAJO CURRY, MAJONEZY PHUP ,,K.W.S. ŻABCZYŃSCY” SP. J. MĄKA ORKISZOWA PEŁNOZIARNISTA TOTA , MĄKI KRUKAM KAMIL KRUPA , MASŁO ORZECHOWE , MASŁA ORZECHOWE OSM KRASNYSTAW
Słodkie okruszkizaserwowałem sobie placuszki z prostym ketchupem , ale rewelacyjnie będzie pasował również wegański majonez , sos czosnkowy z kaszy jaglanej czy sos tzatziki ze słonecznika . Do wyboru do koloru. Pytania i odpowiedzi: Czy konieczna jest mąka gryczana? Nie. Spokojnie możesz ją zastąpić mąką pszenną, orkiszową lub inną ulubioną. Czy zamiast soczewicy czerwonej mogę dodać zieloną? Teoretycznie tak, ale raczej w towarzystwie mąki
BlendmanChia (100g) 17 Groszek mrożony (1 szklanka) 9 Szpinak mrożony (1 szklanka) 7 Pełnoziarnisty chleb orkiszowy (2 kromki) 5 Len brązowy (100g) 19,5 Sezam niełuskany (100g) 23,2 Karob (100g) 4,6 Fasola biała (100g) 23 Quinoa (100g) 12,5 Kasza gryczana niepalona (100g) 12,6 Kasza jaglana (100g) 10,5 Jarmuż (100g) 4,3 Bibliografia: J. Fuhrman, Zdrowe
Jeść, by żyć w zdrowiujaglana na serowo-bananowej chmurce Mini pączki waniliowe Walentynkowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej) Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami Zdrowy i lekki pudding czekoladowy z chrupiącymi ziarenkami Orkiszowe placki z korzenną nutą
Słodkie okruszkiłyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik) 2 jajka 3 łyżki mleka 150g mąki (może być orkiszowa, owsiana, pszenna, pszenna pełnoziarnista) 100g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: 300-350g truskawek + 1 łyżka kaszy manny płatki migdałowe do posypania wierzchu Opcjonalnie: cukier puder Masło/margarynę utrzeć z dwoma cukrami
Di gotujeskładniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 190 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 125 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: tłuszcz do formy kasza manna cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka a następnie mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu
Domowy Smak Jedzenia