najsmaczniejszych kotletów, które robiłam to z buraka :). Postanowiłam sukces ponowić tym razem z moja ukochana botwinką. Wyszły idealne :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru(...)koperku sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do osolonej i gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min. następnie odcedzamy. Ugotowaną kaszą jaglaną blendujemy i dodajemy ugotowaną botwinkę. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik
Łycha smakówwigilijny stanowi obowiązkowe danie podawane podczas wieczerzy wigilijnej. Jest to zupa na wodzie z kiszonej kapusty i wywarze z suszonych grzybów. Gotuje się ją z odrobiną kapusty i z kaszą jaglaną, a podaje z całymi ugotowanymi ziemniakami. Kwas wigilijny okraszony jest cebulą, która – zgodnie z tradycją obowiązującą w postne dni – usmażona jest na oleju lnianym. To bogactwo prostych składników przekłada(...)tylko. Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki na około 5 l kwasu wigilijnego: 1 kg kapusty białej kiszonej (około 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy
Trzeci talerzcebule kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 100 ml oleju 4 - 5 łyżek sosu sojowego 3/4 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i czarny pieprz 10 suszonych śliwek Pokrój cebulę(...)oleju (aż się zeszkli) razem z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po kilku minutach wyjmij zioła i przyprawy. Następnie dodaj do dużej miski: podsmażoną cebulę, ugotowaną soczewicą, kaszę jaglaną, olej, sos sojowy, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie zblenduj lub zmiksuj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Włącz piekarnik – 180 °C. Formę wysmaruj olejem i przelej
Qlinarnie i Qlinarnierzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 30 g liofilizowanych malin (zmielonych w blenderze na pył) na wierzch: ekspandowana kasza jaglana Jajka umieścić w misie, dodać ksylitol oraz miód i ubić na puszystą, gładką pianę. Dodać po łyżce oleju, nadal ubijając. Banany rozgnieść widelcem(...)masy jajecznej. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać wszystkie składniki przy pomocy miksera. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wierzch posypać kaszą jaglaną. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Artykuł Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) – Blogmas 2019 #8 pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotSkładniki (na 1 porcję) - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - średnia cukinia (ok. 290 g), - 100 g mięsa z piersi kurczaka, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół małego pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka(...)pieczenia, i pieczemy w 180 stopniach C ok. 25 min. Faszerowana cukinia jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową, - witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 740 g Energia: 572,2 kcal Białko: 49,4 g Tłuszcze: 19,0 g Węglowodany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPieczarki faszerowane kaszą jaglaną to jedna z moich propozycji na bezmięsne przystawki. Czasem potrzebujemy czegoś ciekawe na lunch lub spotkanie ze znajomymi, a nie mamy pomysłu, co przygotować. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis! PS. Jeśli robicie jakieś potrawy z moich przepisów, dajcie znać! Zarówno w wiadomościach prywatnych na fanpage’u, jak i mailowo możecie podsyłać(...)zdjęcia 🙂 Składniki: 6 dużych pieczarek np. portobello 100 g kaszy Czytaj dalej... Artykuł Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupłynnej śmietanki, następnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem) z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej musztardy lub octu. Majonez wegański – idealny do sałatek Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca(...)punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli będzie za rzadki, dodaj więcej słonecznika i ewentualnie ugotowanej kaszy. majonez z kaszy jaglanej Wegański majonez z awokado – do kanapek 1 dojrzałe, miękkie awokado 1-2 lyzki sok z cytryny 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon Sól, pieprz Awokado przekrój
Powiedz dietom niezupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu sól, pieprz curry papryka słodka imbir do smaku 1 łyżka oleju Przygotowany wcześniej bulion postawić na ogniu, aby się zagrzał(...)różyczki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, brukselkę obrać z brzydkich liści, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy bulion się zagotuje dodać wszystkie przygotowane warzywa, a także kaszę jaglaną. Cebulę obrać i poszatkować, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pomidory i podsmażać razem do momentu, aż pomidory się rozpadną. Dodać łyżkę koncentratu i troszkę cukru do smaku, chwilę razem
talerz przyjemnościkrótkiej przerwie na kolejne pyszne danie. Tym razem upiekłam kotleciki z pieczarkami. Polecam #lowicz Składniki: 500 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 jajko pół łyżeczki soli i pieprzu łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju sos: 1 szkl cukinii startej na tarce(...)oleju pół słoika sosu uniwersalnego jasnego Łowicz sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i kroimy na drobno. Przesmażamy na łyżce oleju, aż woda wyparuje, studzimy. Do miski przekładamy przesmażone pieczarki, kaszę jaglaną, orzechy, jajko, przyprawy i mąkę, mieszamy razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy spore kotlety i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnemyślę, że powstanie jeszcze kilka przepisów z ich udziałem. Były tak dobre, że jednego zjadłam zaraz po upieczeniu :) Potrzebne składniki: 5 batatów garść jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 szalotki 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki pasty tahini (przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki(...)myjemy, zawijamy w folię i zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., następnie pozostawiamy no ostudzenia. Bataty obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz
Łycha smakówdanie, które wybieram na kilka dni. Zawsze budzi duże zainteresowanie Propozycji podania jest wiele, od klasycznego – z ryżem rozmaitym, po makarony krótkie i wszelakie kasze. Dziś padło na kaszę jaglaną, bo tak – dawno nie było;) Papryka, zielony groszek, pieczarki, soczyste mięso i słodka śmietanka wraz z czerwoną pastą curry i porządną porcją przypraw oraz ziół to przepis(...)curry oraz zielony groszek, przykrywam i duszę razem do miękkości. Często mieszam. Pod koniec duszenia wlewam śmietankę, nie przykrywam już dania, smażę, by ją lekko odparować. Danie podaję z kaszą jaglaną, dekoruję natką lub kolendrą. Smacznego
Zasmakuj Kuchniszklanek bulionu 2 łodygi selera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupy ostrego 1 puszka pomidorów 4 sztuki marchewki sól pieprz szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki papryki ostrej Cebulę obrać i pokroić. Selera okroić. Na łyżce oleju podsmażyć mięso wołowe z cebulą i selerem. Marchewkę obieramy i kroimy. Paprykę kroimy(...)marchewkę, pomidory z puszki, paprykę, kukurydzę, koncentrat i ketchup i przyprawy. Gotować aż warzywa będą ugotowane na pół miękko. Dodać następnie mięso mielone i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę jaglaną dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut
Kuchnia w oparachpłatki pszenne, owsiane, kaszę mannę oraz kuskus, pęczak, musli, kasze owsiane, makaron pszenny i żytni. Choć lista produktów zabronionych może wydawać się długa, istnieje szereg produktów, którymi można je zastąpić. W diecie bezglutenowej dozwolone są m.in. ryż biały, brązowy, gryka, kukurydza, proso, amarantus, quinoa, a także mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych czyli np. kasza jaglana z prosa, gryczana(...)amarantusa, mąka z orzechów np. laskowych, migdałów czy orzechów włoskich, a także mąka kasztanowa. Co ciekawe, mąki te możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy do tego np. ryż, kasza gryczana niepalona, kasza jaglana czy wiórki kokosowe oraz robot kuchenny, malakser lub… zwykły młynek do kawy! Sernik bezglutenowy – lekki i aromatyczny! Sernik bezglutenowy to idealny pomysł na szybki, prosty i lekki deser! Swoją
Moja smaczna kuchniajarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia(...)smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam
Kulinarny Pamiętnik