kasza jaglana - 6987 przepisów (strona:227/466)

Siemieniotka – śląska zupa wigilijna 115

mleka 2 łyżeczki mąki pszennej 900 ml gorącej wody Dodatkowo: 250 ml gorącej wody do sparzenia konopi 1 1 / 2 l ciepłej wody do gotowania konopi 100 g kaszy jaglanej lub gryczanej masło do zeszklenia cebuli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Konopie przebrać, przepłukać, wlać 250 ml gorącej wody, przemieszać, odcedzić. Nasiona konopi(...)zeszkloną cebulę, mleko wymieszane z mąką, sól oraz cukier. Siemieniotkę zagotować, często mieszając, aby zupa nie przywarła do garnka. Śląską wigilijną zupę z konopi podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną lub gryczaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Siemieniotka – śląska zupa wigilijna pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Śródziemnomorska zupa krem- z pieczonej papryki i pomidorów. 133

duża czerwona cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki kurkumy skórka starta z ok. 1 małej cytryny 5 łyżek lub więcej ugotowanej kaszy jaglanej sól morska lub himalajska do smaku świeża bazylia garść orzechów pecan  Symbio garść migdałów  Symbio olej kokosowy virgin  Symbio Najpierw rozgrzej piekarnik do 190 stopni, paprykę(...)pomidory, obraną paprykę, czosnek oraz daktyle, dodaj wrzątku, skórkę z cytryny i dopraw solą. Przykryj i gotuj tak około 15 minut.Dodaj w razie czego łyżkę oleju kokosowego. Następnie wsyp kasze jaglaną. Im więcej wsypiesz tym zupa będzie gęstsza. Pod koniec gotowania dodaj spora garść listków świeżej bazylii. Wlej zupę do blendera o dużej mocy, zmiksuj na krem. Na suchej

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet warzywny z migdałami 168

wszystkich wypróbowanych przeze mnie pasztetów to jednak pasztet z kalafiora pozostaje numerem jeden. Niemniej jednak - każdy z nich jest niezwykle bogaty w smaki. Smacznego! Składniki: 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g migdałów, zmielonych w blenderze lub rozdrabniaczu 100 ml oleju rzepakowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 por (biała część) 3 laski selera naciowego 3 łyżki sosu sojowego 2 ziarenka(...)ziele angielskie i liście laurowe, Do porów dodajemy resztę warzyw i dusimy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie (10-15 minut). Miękkie warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy kaszę jaglaną, migdały, olej, przyprawy i wszystko mieszamy i bledujemy na gładką masę. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut

psgotujemy
cukinie faszerowane pieczarkarni i czerwoną fasolą 165

posiłek da nam w letnie dni, nie tylko niezbędny zastrzyk pozytywnej energii, lecz także urzeknie swoim niecodziennym smakiem. składniki  dla czterech osób 4 średnie cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 opakowanie camemberta  1 papryka czerwona 1 papryka zielona(...)pieczarek dokładamy pokrojone w paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut.  Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut. Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Miód i pieprz
Śniadanie z resztek. Śniadanie ZERO WASTE. 119

propozycje. Z resztek! Zatem resztki na talerze! Podzielę się z Wami śniadaniem, które powstało z resztek. Można je śmiało wpisać jako kolejny przepis do książki. Składniki kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, której nota bene ugotowałam za dużo do zupy Z TEGO PRZEPISU  i która plątała się w pojemniku po lodówce kawałek zapomnianego mango garść suszonej żurawiny, która smętnie czekała(...)torebki niecała łyżka miodu – tyle udało mi się uratować z brzegów i dna słoika wstawiając go do kąpieli wodnej. Robi się pysznie! Na suchej i gorącej patelni podprażyłam kaszę jaglaną , dodałam mielone orzechy laskowe, szczyptę soli. Po chwili wrzuciłam pokrojone w plasterki jabłko, żurawinę. Wymieszałam. Wlałam sok- jaglanka nabrała super różowego koloru.Wsypałam cynamon. Wyłożyłam na talerz i posypałam prażonym

Z Kuchni Do Kuchni
GOŁĄBKI bez mięsa w gęstym sosie pomidorowym (wegańskie, bezglutenowe) 211

zwijanie gołąbków zajmie nam już sporo czasu // Składniki (gołąbki): 1 duża kapusta 0,5 szklanki ryżu (u mnie brązowy) 0, 5 szklanki kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 0,5 szklanki soczewicy (najlepiej zielonej, ale możesz też użyć czerwonej) 1 duża marchewka 2 cebule 4 szklanki gorącej wody przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek(...)zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – ryż, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, soczewicę i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry i ulubione przyprawy. Gotuj do momentu wsiąknięcia wody (około

Via Gusto
Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym 213

wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy :) Można podawać, jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego 1 duża cebula drobno posiekana 0,5 łyżeczki ostrej papryki(...)małym ogniu przez kolejne 15 minut. Dodać śmietanę (pominęłam), wymieszać. Podawać jako odrębne danie (wówczas pomijamy mąkę) lub jako sos z makaronem, ryżem lub kaszą (polecam z kaszą jaglaną). źródło: Twoje&Moje The post Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie 355

lubię! Smakiem , tzn. pikantnością troszkę przypomina hot wings z KFC. Marynata sprawia , że kurczak nie tylko zyskuje świetny smak , ale jest niesamowicie soczysty. Ostry kurczak z dodatkiem lekkiej , delikatnej kaszy jaglanej tworzy fantastyczne danie , w sam raz na szybki obiad w gronie rodziny. Polecam! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) * filet z kurczaka – 2 piersi * jogurt naturalny – 100 g * pikantny ketchup(...)czasie wyciągamy , delikatnie oczyszczamy z zalewamy i na niewielkiej ilości oleju smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony , lekko dociskając. Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną i np. surówką colesław. Polecam

Ostra na Słodko
Krzepiąca zupa 161

soku) 1 spora marchewka 1 mała cukinia 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego 1 pomidor pokrojony w słupki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 łyżka szczypiorku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku(...)Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę, po chwili ziemniaki, a na końcu cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny.  W międzyczasie przygotuj pomidora- pokrój go na słupki, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki. Na koniec gotowania dodaj

Gotowanie to kochanie
Kotleciki z ciecierzycy i "Ręka Fatimy" 190

postanowiłam zrobić aromatyczny i rozgrzewający obiad. W szafce znalazłam zapomnianą puszkę ciecierzycy i przyszedł mi pomysł na placuszki z dużą ilością różnych przypraw. Do tego trochę konfitury z aronii, kasza jaglana, surówka z selera i danie w 40 minut gotowe 😊 Składniki (na 3 porcje): puszka ciecierzycy jajko 3 ząbki czosnku mała cebula pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku(...)złoty kolor. Kotleciki podlać ciepłą wodą (ok. 100 ml), dodać śmietanę i konfiturę. Gotować do uzyskania żądanej konsystencji. W ostatniej chwili posypać całość natką pietruszki. Kotleciki podawać np. z kaszą jaglaną (trzeba ją nastawić, zanim zacznie się smażyć kotleciki) i surówką (świetnie pasuje tu surówka z selera korzeniowego ). Jeśli masz ciekawy przepis na zastosowanie nasion roślin strączkowych i chcesz się

Weekendy w domu i ogrodzie
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 205

jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Zupa grzybowa z makaronem autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GOŁĄBKOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga(...)rösti z jajkami w koszulkach/Pumpkin and sweet potato rösti with poached eggs autorka: Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle    Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka

Weekendy w domu i ogrodzie
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? 148

Nazywana królową wszystkich kasz. W swoich maleńkich ziarenkach zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale to nie wszystko! Warto poznać właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. :) 1. Zasadotwórcza - nie zakwasza organizmy, ale wręcz przeciwnie odkwasza m.in z nabiału, tłustych potraw i słodzonych napoi. 2. Nie zawiera glutenu - osoby uczulone na gluten, bądź cierpiące na celiakię swobodne mogą ją spożywać. 3. Lekkostrawna - jako węglowodan(...)przede wszystkim jest potrzebny w budowie włosów, skóry i paznokci, ale po nadto również w mineralizacji kości, gdzie zapobiega przed odwapnieniem. Jestem ciekawa jakie Wy macie sposoby na przygotowanie kaszy jaglanej

Truskawkowa Fiesta
Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym 96

Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy 🙂 Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym można podawać jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500 g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego 1 duża cebula drobno posiekana 0,5 łyżeczki(...)Gotować sos na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Dodać śmietanę (pominęłam), wymieszać. Podawać jako odrębne danie (wówczas pomijamy mąkę) lub jako sos z makaronem, ryżem lub kaszą (polecam z kaszą jaglaną). źródło: Twoje&Moje Czytaj więcej: Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym The post Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
54 przepisy na Sylwestrowe przekąski 343

chia 7. Chipsy z jarmużu 8. Chili con carne 9. Odtłuszczone frytki z batatów 10. Ciasto pełne czekolady 11. Żytnie mini donuts 12. Cotton Japanese Cheesecake 13. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną 14. Odtłuszczone frytki z ziemniaków 15. H ummus z pieczonymi burakami 16. Hummus klasyczny 17. Kabanosy w cieście francuskim 18. Hummus z pieczoną dynią 19. Pieczone kasztany jadalne(...)Żytnie placuszki z jabłkami 45. Placki z mango 46. Chipsy ze szpinaku 47. Sorbet z winogron 48. Przekąska z białej rzodkwi z farszem z groszku 49. Placki z kaszy jaglanej z łososiem i jogurtem 50. Chrupki z ciecierzycy 51. Pasta z pieczonej papryki i masła orzechowego 52. Jaglane a’la Raffaello 53. Parówki w cieście francuskim 54. Trufle czekoladowe

Be Fit Be Strong
Cukinie faszerowane mięsem z indyka i kaszą jaglaną 161

nadziałam nim te kształtne bombeczki.   Zobaczcie jak wyglądają i zróbcie, żeby przekonać się jak smakują Składniki: 4 okrągłe cukinie 470 g fileta z indyka 3 pełne łyżki ugotowanej kaszy jaglanej   ( klik ) 1 pomidor (malinowy) ½ czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera żółtego (np. gouda) ¼ łyżeczki tymianku szczypta kminu rzymskiego ½ łyżeczki bazylii (brak na zdjęciu) sól(...)kolejne 10 minut.   P otem przyprawy: tymianek, kmin rzymski, sól i pieprz do smaku a na końcu bazylię. Wszystko wymieszałam. Papryka i pomidory puściły sok, dlatego teraz wsypałam kaszę jaglaną, która wchłonęła nadmiar płynu. Wymieszałam dokładnie i oprószyłam koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Zagotowałam wodę, wstawiłam do garnka wkładkę do gotowania na parze i ułożyłam cukinie. Gotowałam około

Kuchnia u Krysi