Proste, smaczne i szybkie do przygotowania danie w zaledwie kilkanaście minut. Idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. Gotowany na prze kurczak, kasza gryczana, awokado, papryka i jarmuż. Same pyszności na talerzu! Składniki (na 1 porcje): 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (1/2 szklanki suchej kaszy) 150 gram piersi z kurczaka marynata do kurczaka: oregano, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek, sól
Mango Papajaktórych głównym składnikiem jest kasza. Niegdyś stanowiła ona bazę większości dań obiadowych, jednak z czasem została wyparta przez ziemniaki i ryż. Specjały lokalnej kuchni równie często przygotowuje się z kaszy gryczanej, co jęczmiennej, czy jaglanej. Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu(...)kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest to danie delikatne i lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką
Trzeci talerzszczypta soli łyżka cukru 50 ml oleju roślinnego farsz: (trochę mi zostało, ale sam w sobie jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku(...)godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz. Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie miękka) Na patelni rozgrzej łyżke oleju i wrzuć cebulę, smaż około
greenscarfszybciej stajemy się głodni, co często prowadzi do przejadania i wzrostu wagi) Wegański jabłecznik na kruchym spodzie z cynamonem i prażonymi migdałami: - 200g mąki krupczatki, pszennej lub mąki z kaszy gryczanej* - ok 9 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego - 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki stewi - 3 łyżki zimnej wody - 3 duże, soczyste jabłka - cynamon - duża garść płatków migdałów(...)połowy cytryny * mąka z kaszy gryczanej - należy dokładnie zmielić w młynku kaszę i przesiać ją, w sklepach jest także dostępna gotowa mąka gryczana. Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady Wawel minimum 70% ( Wawel jest wegańską czekoladą ) lub - pół szklanki mleka sojowego lekko słodkiego/mleczka kokosowego - duża łyżka odtłuszczonego kakao Wykonanie: 1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni 2. Przesiej mąkę przez sitko, wymieszaj
Pland based fillekilograma mąki gryczanej w sklepie to cena dwukrotnie, a nawet trzykrotnie wyższa. Zamiast męczyć się i przemierzać kilometry w poszukiwaniach tejże mąki, lepiej ją zrobić w domu samemu. Potrzebujemy: kaszę gryczaną oraz elektryczny młynek do kawy lub malakser. Wsypuję kaszę do młynka i mielę na pył. I to wszystko. Zaoszczędzony czas na poszukiwaniach, zaoszczędzone pieniążki w portfelu(...)oczywiście zadowolenie na naszej twarzy i w naszych sercach. Dlaczego właśnie wybieram kaszę gryczaną? (tzn. ostatnio częściej pojawia się na moim stole niż mąka pszenna) Przede wszystkim dlatego, że nie zawiera glutenu (obecny jest on w pszenicy, życie i jęczmieniu). Ostatnie badania naukowe dowodzą, że gluten jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Oczywiście, gdyby się zastanowić, to wszystko nam szkodzi
W kuchni Karmel-itkilodówki wyciągnęłam małą cukinię, paprykę, kawałek kiełbasy. Może jajecznica na bogato? Schyliłam się do szafki po pojemnik z przyprawami i olśniło mnie: kasza! Dawno nie było na obiad kaszy gryczanej, więc taka "wypasiona" kasza to będzie strzał w dziesiątkę. Póki kasza się gotowała, podsmażyłam warzywa, a później już tylko chwilę razem poddusiłam. Pyszne wyszło! I to mówię ja, ta która(...)macie jakieś sprawdzone przepisy na szybki obiad? Taki, który można ugotować w 15 minut. I żeby był smaczny, zdrowy i niebanalny? Chętnie się czymś zainspiruję;) Składniki: 100g kaszy gryczanej 1 mała cukinia (ok 15cm) 1 marchew 1 pomidorowa papryka 1 szalotka ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 100g dobrej wędzonej kiełbasy (u mnie Kiełbasa Krucha Kmicica firmy Gzella ) natka pietruszki sól
Obiad gotowytrzeba spędzać ale nie zapominam o Was- dzis moja autorska sałatka - pyszna, szybka, pożywna i super smaczna. Jeśli ktoś ma ochotę i lubi sałatki to serdecznie zapraszam :) Sałatka z kaszą gryczaną i kabanosem - 100g kaszy gryczanej ( jeden woreczek) - 3 kabanosy - 100 g kukurydzy konserwowej - 100g groszku konserwowego - papryka konserwowa ( do smaku) - 150g ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie zielona
Kuchnia Pełna Emocjiziemniaków i kaszy raczej nie. No chyba, że czytujesz Niedzielnego Kucharza, bo my uwielbiamy łączyć kasze z innymi składnikami. Polecamy nasze placki ziemniaczane z kaszą orkiszową , albo pyzy z kaszy jęczmiennej , albo kluski śląskie z pęczaku Kasza jest zdrowa, pyszna i tania jak barszcz. W przepisie na racuchy z ziemniaków też się znalazła – kasza gryczana niepalona. Dlaczego? Bo jest(...)uwaga: dobrze dopraw farsz pieprzem – racuchy z ziemniaków i kaszy nabierają wtedy dodatkowego wigoru.. I ostatnia sprawa: zjedliśmy racuchy z ziemniaków i kaszy z boczniakami, ale pysznie smakują bez grzybów. Przyda się natomiast odrobina jogurtu do maczania placków. Przepis wzorowaliśmy na blogu Diyjoy.com Składniki: 6 średnich ziemniaków ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej ½ kg mielonego indyka 1 szklanka drobno posiekanej kapusty
Niedzielny kucharzWspaniała alternatywa dla smażonych-sadzonych ;-) Kasza gryczana podsmażona z jajkami, suszonymi pomidorkami, czosnkiem, cebulką i listkami jarmużu. Najpierw podsmażam cebulkę i czosnek, następnie dodaję ugotowaną kaszę, suszone pomidorki i jarmuż. Jajka wbijam bezpośrednio na patelnię i przykrywam. Lubię, gdy białko jest ścięte, a żółtko płynne, ale jeśli lubicie możecie dłużej podgrzewać potrawę. Ważnym dodatkiem jest salsa ze świeżych pomidorów, natki(...)pietruszki i cytrynowo-miodowego dressingu. Całość świetnie się komponuje i może stanowić pełnowartościowy obiad lub drugie śniadanie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE KASZA 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 szklanka ugotowanego jarmużu 1/4 szklanki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę 1/4 szklanki pokruszonej fety 2 jajka 2 łyżki oliwy 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki sólo
cool and mintywówczas musimy trochę odczekać aż lekko przestygnie. Gotowe ciasto (nie powinno się kleić, można ewentualnie dosypać odrobinę więcej mąki- różna wilgotność mąki...) odstawić pod przykryciem, by odpoczęło. Farsz z kaszy gryczanej: - 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie biała, niepalona)- 200g suchej - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 200g wędzonego boczku (w wersji wegetariańskiej pomijamy) - 250g półtłustego twarogu - sól(...)drobną kostkę, dorzucić pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszać i zestawić z palnika. W misce umieścić ugotowaną, odcedzoną z wody kaszę, dodać do niej 1/2 podsmażonego boczku z cebulką i czosnkiem, dorzucić rozdrobniony widelcem twaróg, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Z ciasta na pierogi odrywać nieduże
Smaczne ZdroweKremowe kaszotto z kurkami i śmietaną, z dodatkiem parmezanu i koperku Serves: 3 Ingredients 2 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g kurek 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1,5 litra wywaru warzywnego sól, pieprz do smaku łyżka soku z cytryny 100 ml śmietany 18% pół pęczka koperku 1 łyżka masła 50 g parmezanu Instructions Cebule i czosnek(...)minut aż się lekko zarumieni, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać kurki i zwiększyć ogień. Smażyć ok 7-10 minut, aż woda z kurek w większości wyparuje. Dodać kaszę i połowę wywaru, gotować co jakiś czas mieszając, dodać resztę wywaru i gotować w sumie ok 20 minut aż kasza zmięknie. Gdyby całość była zbyt gęsta dodać trochę wody. Doprawić
Cooking for EmilyKremowe kaszotto z kurkami i śmietaną, z dodatkiem parmezanu i koperku Serves: 3 Ingredients 2 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g kurek 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1,5 litra wywaru warzywnego sól, pieprz do smaku łyżka soku z cytryny 100 ml śmietany 18% pół pęczka koperku 1 łyżka masła 50 g parmezanu Instructions Cebule i czosnek(...)minut aż się lekko zarumieni, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać kurki i zwiększyć ogień. Smażyć ok 7-10 minut, aż woda z kurek w większości wyparuje. Dodać kaszę i połowę wywaru, gotować co jakiś czas mieszając, dodać resztę wywaru i gotować w sumie ok 20 minut aż kasza zmięknie. Gdyby całość była zbyt gęsta dodać trochę wody. Doprawić
Cooking for Emilymarchewka 1 pietruszka 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 cebula 1/2 kg mięsa wieprzowego 30 dkg boczku 1/2 kg kiełbasy 3 ziemniaki 3 łyżki kaszy gryczanej olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku odrobinę chili Do garnka wlewamy wodę, dajemy kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę starte na grubej tarce, liść laurowy, ziele angielskie(...)wieprzowe i boczek pokrojone w kostkę, podsmażamy i dajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno w garnku. Do kapusty dajemy kaszę gryczaną i gotujemy, jak kasza będzie miękka, dajemy ziemniaki ugotowane i podsmażoną kiełbasę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chili. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietki