kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:232/322)

Żeberka w ostrej panierce 219

panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia .  Na patelni rozgrzać   olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z   sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem. * Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle zrobiłam by połowa została

Buniabaje w kuchni
Roladki z kapustą i grzybami 178

wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki: 70 dag łopatki (można użyć karkówki), 30 dag kapusty kiszonej, suszone podgrzybki, 2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Dodatkowo: kasza gryczana i buraczki. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i pieprzymy. Na rozbitej łopatce układamy poszatkowaną kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy jej), na to grzybki (w dowolnej

Delicious Titbits
Schab w sosie myśliwskim 361

Doprowadzamy do wrzenia.  Jeśli Twój sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody.  Sos można podać nie tylko z kaszą gryczaną, ale również z ryżem lub ziemniakami. Polecam

Czerwona Porzeczka
Warzywne ragoûat z fasolką szparagową, pieczarkami i pomidorami 111

Dodajemy pomidory lub passatę pomidorową, ugotowaną fasolkę, wodę, przyprawy i pietruszkę. Dusimy przez 15 minut. Na końcu doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z chlebem lub ulubioną kaszą (u mnie gryczana). Smacznego {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Rago \u00fb at z fasolk\u0105 szparagow\u0105, pieczarkami i pomidorami","image":"","description":"","keywords":["wega\u0144ski obiad","wege","wega\u0144skie danie(...)doprawiamy ewentualnie jeszcze sol\u0105 i pieprzem.","url":"https:\/\/hecawkuchni.pl\/dania-glowne\/warzywne-ragouat-z-fasolka-szparagowa-pieczarkami-i-pomidorami\/#wpzoom-rcb-direction-step-15997632225274799","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Podajemy z chlebem lub ulubion\u0105 kasz\u0105 (u mnie gryczana).","text":"Podajemy z chlebem lub ulubion\u0105 kasz\u0105 (u mnie gryczana).","url":"https:\/\/hecawkuchni.pl\/dania-glowne\/warzywne-ragouat-z-fasolka-szparagowa-pieczarkami-i-pomidorami\/#wpzoom-rcb-direction-step-15997637702825476","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Smacznego \ud83d

Heca w kuchni
Kaszotto grzybowe 213

patelni na kilku łyżkach gorącego bulionu lub odsmażone na maśle. Dzięki temu nie będzie suche. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak lub gryczanej niepalonej 1 duża szalotka 200 g świeżyć lub mrożonych grzybów (np. pieczarki, podgrzybki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/4 szklanki wytrawnego wina białego 3 szklanki bulionu warzywnego(...)ogniu, żeby nie spalić czosnku. Pieczarki myjemy lub obieramy o kroimy w paski. Kiedy szalotka zmięknie dodajemy grzyby, zamieszać i pod przykryciem dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Kaszę płuczemy kilkakrotnie pod zimną wodą i odsączamy wodę. Następnie kaszę dodajemy do garnka z grzybami. Obsmażamy tak 5 minut. Następnie do tego dodajemy również wino i na dużym ogniu odparowujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Słodko-ostra kasza gryczana 162

Kasza, to jadalne nasiona zbóż, pozbawione łusek, często lekko rozdrobnione. Przez wieki uważana za pokarm biedoty, jest wspaniałym źródłem białka, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Gdy

Pichceniomania
Siemieniotka – śląska zupa wigilijna 121

mleka 2 łyżeczki mąki pszennej 900 ml gorącej wody Dodatkowo: 250 ml gorącej wody do sparzenia konopi 1 1 / 2 l ciepłej wody do gotowania konopi 100 g kaszy jaglanej lub gryczanej masło do zeszklenia cebuli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Konopie przebrać, przepłukać, wlać 250 ml gorącej wody, przemieszać, odcedzić. Nasiona konopi(...)cebulę, mleko wymieszane z mąką, sól oraz cukier. Siemieniotkę zagotować, często mieszając, aby zupa nie przywarła do garnka. Śląską wigilijną zupę z konopi podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną lub gryczaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Siemieniotka – śląska zupa wigilijna pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Aromatyczny gulasz z łopatki 172

Aromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka makaronowa z serem 340

Zapiekanka makaronowa z serem to pomysł na danie jeśli nie macie zbytnio czasu na gotowanie i jeśli lubicie żółty ser. Tak, tak danie to w żadnym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 198

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem to idealny pomysł na obiad. Danie proste w wykonaniu, syte i pięknie się prezentuje. Listę potrzebnych składników oraz przepis przedstawiam

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kasza z orzechami, daktylami i jabłkiem 187

Kasza z orzechami, daktylami i jabłkiem to pomysł na słodkie śniadanie. Do jej przygotowania wykorzystałam nadmiar ugotowanej kaszy do obiadu. Takie danie to świetny posiłek do

Ugotować
Domowe kotlety jajeczne 186

Domowe kotlety jajeczne to obiad, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamietam, że bardzo często w szkole na piątkowy obiad były właśnie podawane kotlety jajeczne. Postanowiliśmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
.622. chałwa z kaszy jaglanej 160

sezamowy* krem z kaszy jaglanej z miodem gryczanym~ *z mąką sezamową Jak zwykle coś porozlewałam... :P Wegański Tydzień się zakończył. Od poprzedniej soboty do wczoraj jadłam wegańsko, tak - udało mi się! Miałam może jedną czy dwie chwile zwątpienia, ale poza tym czułam się świetnie i nawet nie brakowało mi twarogu czy lodów (wszystko inne z nabiału może dla mnie(...)kaszy jaglanej ~1 1/2 szklanki mleka/wody/pół na pół ~cukier/stevia do posłodzenia ~spora szczpyta soli ~30g mąki sezamowej (można użyć zmielonego sezamu jeśli nie macie mąki) ~łyżka miodu gryczanego do podania Kaszę ugotować na mleku/wodzie/pół na pół. Dodać sól i posłodzić. (Ja zostawiłam ją po ugotowaniu na noc w rondelku). Ostudzić i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę sezamową

breakfast of dreams
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 189

Smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Zamist kaszy bulgur można też użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu.    SKŁADNIKI / 4-6  porcji 1 szklanka kaszy bulgur 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 20 g masła 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

cool and minty
Jagodowa manna gryczana 132

orkiszowa. Was zachęcam do zainteresowania się manną gryczaną, którą wyróżnia lekko orzechowy smak. 600 ml mleka 400 ml wody 200 g jagód świeżych lub mrożonych 120 g kaszy manny gryczanej 4 łyżki ksylitolu W rondelku zagrzewamy ok. 1/3 szklanki wody i połowę ksylitolu. Dodajemy jagody i gotujemy ok. 10 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. W osobnym rondelku zagotowujemy mleko

Kucharzyca