kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:231/322)

RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 145

czyli tak zwane "życie po diecie". Zawarte są tu nowe zasady, wprowadza się nowe produkty, lekko podwyższa kaloryczność. Ciekawe przepisy na pewno zachęcą Cię do gotowania, np. papryki faszerowane kaszą gryczaną, naleśniki razowe ze szpinakiem i fetą, suflet czekoladowy z wanilią czy kulki migdałowe :) Uwierz mi, to wygląda pysznie :) Podsumowując Magdalena Makarowska wydała kolejną świetną książkę, która nie tylko zaciekawi

Zdrowie na języku :P
Pieczony łosoś z aksamitnym purre dyniowym :) 183

ziemniaczanego! Całość razem współgra idealnie. Przesmaczny, przezdrowy, sycący pomysł na obiad :) Bardzo, bardzo polecam :) PS: Aby obiad faktycznie był pełnowartościowym posiłkiem warto dodać do niego węglowodany np. w postaci kaszy gryczanej, tak jak to było u mnie :)  Składniki (1 porcja): 150 g świeżego łososia sok z z cytryny sól morska pieprz świeżo mielony 4 kolory Puree dyniowe: 1/2 dyni

Zdrowie na języku :P
KULKI DROBIOWE 459

kalorie nie trzeba się martwić, a że smażone na oleju...pójdźmy tokiem myślenia mojego taty - "olej to nie tłuszcz i nie tuczy" :-) Dodatkowo można zajadać  je z kaszą gryczaną w moim przypadku tak będzie, muszę uzupełnić braki żelaza. Do dzieła :-)  Składniki: 50 dag mięsa drobiowego z indyka  cebula marchewka  seler  por 2 ząbki czosnku

pieprzny smaczek
Rożki z serem i rodzynkami 151

pomyślał, że w pierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej

bistro mama
Świąteczny kulebiak z kaszą gryczaną i grzybami 136

Kulebiak z kaszą gryczaną robiłam w zeszłym roku na święta. Wyszedł super, i nie tylko walory smakowe mam na myśli :) Pięknie się również prezentował na świątecznym stole. W tym roku mam zamiar powtórzyć, ale z nadzieniem ze słodkiej kapusty i grzybów. Zdjęcia pochodzą z mojego zeszłorocznego archiwum, wtedy jeszcze nie prowadziłam bloga więc nigdzie ich wcześniej nie publikowałam. Czytaj więcej

bistro mama
Pulpety w białym sosie chrzanowym 195

Dzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną, którą przesmażyłem z odrobiną cebulki. Czas przygotowania: 80 min. Składniki na 18 szt. Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej

kulinarnyJa
Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ 190

Dziś mam okazję zaprezentować Wam mój przepis na gulasz w sosie Jack Daniel's BBQ. Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne, zimowe dni. Gulasz możecie serwować z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi , pieczywem lub makaronem. Czas przygotowania: 2,5 h Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 21,00 zł SKŁADNIKI na gulasz: 500 g mięsa wołowego na gulasz

kulinarnyJa
Gulasz z szynki wieprzowej 156

około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje również z puree ziemniaczanym. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 160

wołowina :) Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki. Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :) 4 porcje:   * wołowina- 400 g * pieczarki- 300 g * cebula- 1 duża szt. * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * woda- 1 i 1/2 szklanki * przyprawy: listek laurowy, ziele

Kraina Miodem Płynąca
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 213

tyle się równoważą, by wydobyć ich wspaniałą kwintesencję. Kurczak przygotowany w ten sposób na stałe zagości w moim jadłospisie. Mięso jest soczyste, ostre, idealne i… przepyszne. Podałam z kaszą gryczaną i surówką z papryki . Warto dodać, że tak upieczony filet może być dodatkiem do kanapek I zwijanych pszennych tortilli (jak podaje autorka przepisu). Smacznego. Wydrukuj przepis The post Filety

mojewypiekiinietylko
Niespodzianka :-P 161

Jest to sposób na przygotowanie zwykłej kaszanki w bardziej elegancki sposób ;) Składanki na 2 porcje: 4 kaszanki z kaszy gryczanej pół kilo wątróbki drobiowej albo wieprzowej (jeśli kaszanka ma w sobie dużo wątróbki - możemy zrezygnować z dodatkowej porcji podrobów) 2 duże cebule sól gałka muszkatołowa pieprz musztarda olej do smażenia Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz z kaszanką 209

grzybowym. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 5 kaszanek z kaszy gryczanej suszony majeranek Kaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona gęś w soku jabłkowym 154

stopni a po godzinie do 160. W sumie pieczemy minimum 2 h do 2,5 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy utworzonym sokiem z dnia brytfanny. Podajemy z kaszą gryczaną oraz z buraczkami albo kiszonymi ogórkami. Smacznego! :) pieczona gęś

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz z szynki wieprzowej 266

Dzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My zjedliśmy z kaszą gryczaną na sypko i buraczkami w zalewie chrzanowej . Składniki: 60 dag surowej szynki 2 cebule 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól słodka mielona papryka chilli 1 płaska łyżeczka

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z serem, ogórkiem i pieczarkami 261

się dobrze obsmażyły i nie rozwinęły. Następnie obsmażamy je z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut. 5. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas z kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania