font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam również: gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami gołąbki z pęczakiem i pieczarkami oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówszynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny ryż z ostrygami; beza, drobiowe parfait, piklowane jabłka. First course: kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród; szpik kostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata matcha, mięta. Second course: pierogi po polsku – wiejski ser, cebulowe consome, ziemniaki, por; sandacz, kapusta
królestwo garówfareast-language:EN-US;} bażant bażant w miodzie pitnym indyk pieczony indyk z lawendą indyk pieczony z pomarańczami kapłon na dziko kuropatwa pieczona perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną perliczka pieczona perliczka w winie pierś perliczki z grzybami pierogi z perliczką rosół z perliczki vol- au-vent z perliczką przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki w ziołach przepiórki
królestwo garówObiad prawie gotowy. Pytanie z czym go podać czasem zaprząta moją głowę. I myślę, że nie tylko moją. Jeśli znudził Ci się makaron, nie lubisz kaszy gryczanej, a na ryż nie masz akurat ochoty - to przepis idealny dla Ciebie. Proste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę
Kuchnia po mojemumasłem i śmietaną. Doprawić, w razie potrzeby, solą i pieprzem. Do gotowego sosu włożyć mięso ( można wyjąć wykałaczki) i podgrzać. Zrazy podawać sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem. Smacznego
Stare Garymąki ziemniaczanej – wlać do kapusty – zagotować + 1 łyżkę masła bezmlecznego lub 1 łyżkę oliwy ekstra virgine – zamieszać – wyłączyć. PODAWAĆ: - jako dodatek do drugiego dania, z ziemniakami, z ryżem, z kaszą gryczaną, - bardzo dobrze smakuje z pieczywem jako śniadanie, czy kolacja. UWAGI : - kupując koperek kupujemy go jako gałązkę, a używamy tylko same „igiełki”. Łodygę drobno siekam i zamrażam, a gotując młodą
Tradycyjna kuchnia inaczejdanie znane z pewnością w każdym polskim domu. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moją, bardzo prostą i podstawową wersją. U nas w domu potrawkę podaję z kaszą gryczaną albo z ryżem. To idealne danie obiadowe, szczególnie dla dzieci. Potrawka z kurczaka Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1000 g piersi z kurczaka 1 duża
Kulinarne przygody Gatityschab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule
Szefowa kuchniMiękkie, rozpływające się w ustach kawałki mięsa wieprzowego polane ciemnym, pieczeniowym sosem. Danie idealne do podania z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem szybkowara. Poniższy gulasz przygotowałam w 30 minut i uwierzcie mi – jego smak był rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 2 szklanki wody pół papryczki chili 2 małe cebule garść
Ugotowaćsosie pieczarkowo-śmietanowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu mój gulasz był gotowy już po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka słodka
Ugotowaćdusić na wolnym ogniu ok 40 minut. Jeśli płyn odparuje w trakcie duszenia to podlać jeszcze odrobiną wody lub bulionu. Gotowe zrazy podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza gryczana i kiszone ogóreczki
Monia miesza i gotujewodą. Kiedy się ugotuje, dodajecie odcedzony groszek z puszki i masło. Mieszacie i dusicie 5-10 minut. Przyprawiacie solą i pieprzem, dodajecie sok z cytryny. Możecie podawać z kaszą gryczaną, jeśli naprawdę pracujecie na budowie… Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKminut, od czasu do czasu obracając. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z zimną wodą i wlewamy do bulionu, chwilę gotujemy,doprawiamy według uznania solą i pieprzem . Klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i dowolną surówką, ja podałam z ogórkiem kiszonym
Smakowite DaniaDzisiaj były: kotlety z białej fasoli (fasola, sól, pieprz i mąka kukurydziana), kasze: gryczana i jaglana (ugotowane razem), ogórki kiszone. Smacznie i w niecałe 30 minut. Przepis bierze udział w akcji: Evelyn odwiedza krewną w domu opieki. Przez przypadek poznaje tam staruszkę Ninny, która opowiada jej historię życia dwóch przyjaciółek: Idge i Ruth. Przenosimy się do Alabamy
Qlinarnie i Qlinarnieilości w rondlu, jak poniżej. Wszystkim zasmakował karp z jarzynami i robiłam, go jeszcze po świętach chyba ze dwa razy :) Karp z jarzynami najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą gryczaną :) Składniki: 4 – 6 kawałków karpia 1 jajko Sól, pieprz Mąka Olej do smażenia 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka Kawałek korzenia selera (tak by było mniej więcej po tyle
Smakowy Raj