okres kilku tygodni całkowicie zrezygnować ze słodyczy, cukier ograniczyć do maksymalnie, a wyroby z pszenicy ( a więc cały gluten pszenny ) zastąpić wyrobami żytnimi i innymi, np. z mąką gryczaną, ryżową, migdałową czy z ciecierzycy. I najlepsze na koniec – uczulenie na niektóre produkty mięsne . To akurat nie robi dla mnie większej różnicy. Już wiem, dlaczego nim przeszłam na względny "wegetarianizm(...)stąd ilość laktozy jest bardzo niewielka. Mleko roślinne to teraz główny składnik diety. Jednak mleko roślinne nie zawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy
W kuchni Karmel-itkiużywam już do smażenia ani oliwy, ani oleju, ani żadnych innych tłuszczów, gdy smażę cokolwiek. Używam tylko masła klarowanego lub oleju kokosowego, o którym wspominałam Wam przy okazji kaszy gryczanej na słodko . Konsystencja masła klarowanego jest twarda i ma postać wiórków podczas zeskrobywania go. Używamy go, roztapiając na małym ogniu. Gdy się roztopi - smażymy to, co chcemy(...)całkowicie zastygło (u mnie na noc) Po zastygnięciu, przebić skorupę masła i odlać wodę, która zgromadziła się w środku Tyle :) Masło nadaje się do smażenia kotletów, ryb, duszenia warzyw i naprawdę wszystkiego innego. Poza tym jest świetne również do wypieków lub do nasmarowania foremki gdy piecz emy ciasto. Potrawy ładnie pachną, nie przypalają się i są dużo zdrowsze
Szczęśliwa kuchniaużywam już do smażenia ani oliwy, ani oleju, ani żadnych innych tłuszczów, gdy smażę cokolwiek. Używam tylko masła klarowanego lub oleju kokosowego, o którym wspominałam Wam przy okazji kaszy gryczanej na słodko . Konsystencja masła klarowanego jest twarda i ma postać wiórków podczas zeskrobywania go. Używamy go, roztapiając na małym ogniu. Gdy się roztopi - smażymy to, co chcemy(...)całkowicie zastygło (u mnie na noc) Po zastygnięciu, przebić skorupę masła i odlać wodę, która zgromadziła się w środku Tyle :) Masło nadaje się do smażenia kotletów, ryb, duszenia warzyw i naprawdę wszystkiego innego. Poza tym jest świetne również do wypieków lub do nasmarowania foremki gdy piecz emy ciasto. Potrawy ładnie pachną, nie przypalają się i dużo zdrowsze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combardzo smakowicie. Póki natomiast upoluje tę swoja kaczkę, porwałam się na kolejne słodko-słone połączenie i przygotowałam królika z rodzynkami. Do tej pory było tradycyjnie - w śmietanie albo z warzywami. I choć taki królik też smakuje pysznie, brakowało mi odrobiny szaleństwa w kuchni. Jakiś wewnętrzny głos szepnął, żebym sypnęła rodzynków. Posłuchałam. Nie żałuję. Królik z rodzynkami smakuje obłędnie! Przyjemnie(...)dusić pod przykryciem ok 90 minut. Podczas duszenia podlewać pozostałym bulionem, żeby mięso się nie przypaliło. Taka potrawa dobrze smakuje z kawałkiem białego pieczywa albo z ugotowaną na sypko gryczaną kaszą (niepaloną). Smacznego
Obiad gotowyzabrakło😀 Krok 2 Jeśli macie np. szklankę kaszy, gotujemy w garnku 2 szklanki wody ze szczyptą soli ( wody ma być drugie tyle co kaszy) Krok 3 Przez ten czas wybraną ilość kaszy zalewamy zimną wodą, żeby chwile w niej postała. Krok 4 Gdy woda w czajniku się zagotuję, odcedzamy kaszę z zimnej wody przez sito. Następnie przelewamy wrzątkiem (redukuje(...)się już gotować, wrzucamy kaszę i mieszamy, aby się rozeszła równomiernie po dnie. Polecam przykryć pokrywką (ale nie całkiem tylko uchylone), dzięki temu woda szybko nie odparuję a kasza się spokojnie ugotuję bez przypalenia. Krok 6 Wsiąknięcie całej wody i lepiąca konsystencja oznacza ugotowaną kaszę :) Jak widzicie nie jest to standardowe gotowanie kaszy. Tak banalna rzecz
Zdrowie i pysznie na talerzuPropozycja przygotowania Uwagi: - ciecierzyca w zalewie – ½ puszki (110 g) - pomidory w puszce – ½ puszki (160 g) - bakłażan (50 g) - cukinia – ½ szt. (100 g) - pieczarki – 4 szt. (80 g) Warzywa pokroić w plasterki, dusić z ciecierzycą i pomidorami pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą. Przyprawić wedle uznania. DZIEŃ 2 ŚNIADANIE Pancake proteinowy z jogurtem jagodowym(...)klarowanym. Usmażonego placka posmarować jogurtem, złożyć na pół. II ŚNIADANIE 115 kcal - jabłko – 1 szt. OBIAD Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną i pieczarkami w pomidorach (1 porcja) 688 kcal (B:56,3 g W:79,4 g T:16,2 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania Uwagi: - Kasza gryczana
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasWegańskie wrapy z humusem i warzywami to klasyczna tortilla w wegańskiej odsłonie. Głównymi składnikami jakie będą tu dominować to humus, warzywa i dresing z Tahini z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania(...)kubeczku w niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną bądź z ziemniakami. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniWszystko przez obecność saponin, czyli związków mydlących obecnych na ziarnach kaszy. Możecie kaszę jaglaną zrobić w domu i nie będzie miała najmniejszego posmaku goryczki- do słodkich wypieków tak naszykowana kasza będzie idealna. Kaszę jaglaną trzeba wsypać na gęste sito, wypłukać porządnie pod baaaardzo gorącą wodą z kranu, mieszając kaszę łyżką podczas płukania, które powinno potrwać około 4-5 minut. Następnie(...)szyszek z preparowanego ryżu i do panierowania, a także jako wypełniacz mas mięsnych i warzywnych przy nadziewaniu makaronu czy zapiekanych warzyw. Kilka z tych mąk bez problemu znajdziecie w pobliskim sklepie – to z pewnością mąka ziemniaczana, gryczana i kukurydziana. Nie są drogie. Ich koszt to około 2-7zł za opakowanie 0,5-1kg. Kilka możecie – tak jak napisałam
Karo in the KitchenJuż teraz warto przygotować menu na święta. Dzisiaj polecam Wam najlepsze sałatki, zarówno tradycyjne jak i zupełnie nowe połączenia smaków! Podzielcie się przepisami z
Moja smaczna kuchniaPierożki tego typu towarzyszą mi od dziecka, ich smak jest wspaniały a możliwości kombinatorskie nieskończone. A, że każdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja
sierotka maRysia w kuchnidzióbek :PA więc...pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie.Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj bym nie przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się(...)skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim...Deser... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie. Nie wymaga bowiem dużego nakładu
bastalenaGulasz z łopatki z marchewką i papryką wydawać mogłoby się, że to taki prosty codzienny obiad, jednak jeśli przygotujemy go w odpowiedni sposób to szybko zmienimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kasze oraz mąka, głównie razowa. Choć dzisiaj Ziemia Dukielska słynie głównie wyrobami wędliniarskimi, kilka z nich znajduje się nawet na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, to podstawę regionalnej kuchni stanowią warzywa i nabiał. Pierogi ze świeżą, obgotowaną i poszatkowaną kapustą, do której dodaje się podsmażoną cebulkę oraz pokruszony biały ser, są przykładem smacznej, domowej kuchni opartej na prostych składnikach, dostępnych(...)wtedy specyficzny smak. Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Po więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ Zapraszam również na pozostałe regionalne pierogi :) Dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) Pierogi srokate (z kiszoną kapustą i białym serem) Pierogi oszukańce (z kaszą jęczmienną i mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą
Trzeci talerz