kasza gryczana z warzywami - 879 przepisów (strona:38/59)

Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 228

pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 3 jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1. Kaszę ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować(...)dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki

Kto ugości moich gości?
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie pomidorowym 252

wielkim łukiem. Żołądki drobiowe są idealne do przygotowania gulaszu. Wbrew pozorom taki gulasz nie jest zbyt trudny czy też czasochłonny w przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowaną kaszą, np. gryczaną.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 3 szklanki wody 1 cebula 4 duże pieczarki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 3-4 kulki(...)grubsze półplasterki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Następnie dodać cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar tłuszczu. Na dno tego samego garnka, ponownie wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć żołądki drobiowe. Całość zalać wodą (3 szklankami). Dodać

Ugotować
Karkówka z warzywami 135

Wykonanie  Myjemy mięso i osuszamy ,kroimy na kostkę i wkładamy na rozgrzaną głęboką patelnie bądź wysoki garnek i smażymy na złoty kolor . Paprykę obieramy ze skóry obieraczką do warzyw i kroimy w paski ,pieczarki także obieramy i kroimy w ćwiartki i dodajemy razem z papryką do smażonego mięsa . Cebulę obieramy i kroimy w talarki i także dodajemy do mięska(...)dużo wody się nie wygotowało . Kiedy mięsko już będzie miękkie ,w szklance mieszamy z odrobiną wody mąkę i delikatnie dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy . Podajemy z kaszą gryczaną i surówką  SMACZNEGO

Mój Smak
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 154

łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Kaszę jaglaną, gryczaną i quinoa moczymy przez noc. Rano odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kasz i quinoa. Dodajemy sól, pieprz i blendujemy na gładką masę naleśnikową. Patelnię rozgrzewamy na maxa, do czerwoności :-). Wylewamy(...)drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut.  Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy z ulubioną surówką

Jeść, by żyć w zdrowiu
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 230

Sprawdzone Przepisy Misiaczka Jednogarnkowe, kurczakowe i pomarańczowe. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Szynka z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem autorka: Kulinarna Arkadia | blog: mojakulinarnaarkadia.blogspot.com PIECZEŃ Z INDYKA W WARZYWACH autorka: pariscope | blog: Po prostu pyszne Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Kaczka po mazursku autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Pieczeń z szynki wieprzowej autorka(...)karkówka autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Kurcze pieczone na browarku autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Schab pieczony z orzechami autorka: Zdrowa Kuchnia

Kuchenna Kontrrewolucya
Kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem 165

miłego piątku życzę :-) Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej 3 marchewki 1 średnia cukinią  jarmuż 2 filety z kurczaka zioła prowansalskie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz olej do smażenia 1. Filety z kurczaka dzień wcześniej wieczorem zamarynowałam w oliwie z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku.  2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę myjemy, obieramy(...)grube), wrzucamy na rozgrzany olej. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię do marchewki, mieszamy, oprószamy solą i smażymy. 3. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Mieszamy, smażymy do momentu, aż kurczak warzywa będą miękkie a kurczak usmażony. Wtedy dorzucamy umyty jarmuż, dodajemy zioła prowansalskie i ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem 168

Sałatki z majonezem smakują najlepiej od święta, przygotowane na wyjątkowe okazje. W kolorach wiosny, nie tylko na śniadania, jedzone w dobrym towarzystwie. Do nowych przepisów na

Moja smaczna kuchnia
Wege „mielone” zapiekane z mozarellą i brokułami 193

Wszelkiego rodzaju wegetariańskie kotlety ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole. Przyrządza się je ekspresowo, są zdrowe i pyszne. Dziś prezentuję Wam wersję na wypasie bo

Mienta blog
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 210

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, da się z niego przygotować mnóstwo pyszności. Nie umiem się zdecydować, którą wersję cukinii lubię najbardziej, chyba się nie da. A Wy macie jakieś ulubione danie z cukinii? ;) Ja czekam, aż upały trochę odpuszczą, bo chciałam spróbować ciasta z cukinią. Jestem strasznie ciekawa smaku. Ktoś robił? Jak tak to czekam na opinie! :) Tymczasem, żółta panienka(...)towarzystwie pani gryczanki wprasza się na talerze! Gdy zobaczyłam przepis na szczypta-wege.pl wiedziałam, że to coś dla mnie. Zachęcam, bo smakuje obłędnie! ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 100g kaszy gryczanej 100g pieczarek 2 nieduże czerwone buraki pół papryki mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie ser żółty do posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Krupnik 133

końca doceniana w Polskiej kuchni.  Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami.  Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki  1 mały seler  1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne(...)wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do wywaru, dorzucić suszone grzyby. Przyprawić vegetą. Po 15 minutach do zupy wsypać szklankę kaszy oraz rozrobione w zimnej wodzie opakowanie zupy grzybowej. Całość gotować na małym ogniu

Kuchenne aromaty
Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym (danie z szybkowaru) 201

sosie pieczarkowo-śmietanowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu mój gulasz był gotowy już po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka słodka(...)garnka wlać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnie wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Warzywa muszą być miękkie.  Następnie do szybkowara wlać 1,5 szklanki wody. Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu

Ugotować
Fit gołąbki bez zawijania 374

wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej 1 kg zmielonej piersi z kurczaka 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 spora cebula 1 cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego ulubione przyprawy (u mnie sól, zioła(...)zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Cukinię starkować w plasterki i dodać na patelnię do cebuli i papryki. Chwilkę podsmażyć. Ryż i kaszę ugotować al’dente. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę, zmielone mięso, warzywa i przyprawy. Podlać bulionem i jeszcze raz wymieszać. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę podduszonej kapusty. Na to farsz z mięsa i ryżu

Mama z miasta
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 174

Starym Kleparzu. Jak dzwonię do niej, żeby złożyć zamówienie to zawsze kojarzy mnie w ten sam sposób: "aaa pani Marylka, ta od cukinii…", chociaż zamawiam u niej dużo innych warzyw i owoców. Z resztą uwielbia omawiany specyfik równie mocno jak ja. Najgorsze są sytuacje, kiedy sezon na cukinię zaczyna się kończyć i Pani Danusia jest zmuszona wydzielać po 1 sztuce(...)kawałeczki, zielonej piękności i mogę się nią jeszcze kilka razy w zimie nacieszyć. Dzisiaj podam jeden z przepisów na faszerowaną cukinię. Tym razem wersję bezmięsną. Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Składniki:   2 cukinie (15-20 cm każda) 40 dag pieczarek 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej 5 -6 kawałków suszonych pomidorów w oleju . 1 duża cebula

Moja Mama Gotuje
11 przepisów z oliwkami 201

Z uśmiechem na twarzy muszę przyznać, że czarne oliwki uwielbiam, ale nie zawsze tak było, podobnie zresztą jeśli chodzi o rukolę i kawę. Dopiero od kilku

Moja smaczna kuchnia
Gulasz wołowy z marchewką i suszonymi grzybami 208

dzisiaj zachęcam Was do przygotowania aromatycznego wołowego gulaszu wraz z dodatkiem marchewki, cebuli i suszonych grzybów. Prosto i bardzo smacznie. Taki gulasz możecie podać z ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną i kiszoną kapustą.  Składniki na 4-6 porcji: 1 kg miękkiej wołowiny 1 duża marchewka 2 średniej wielkości cebule 2 garście suszonych grzybów + 1 szklanka wrzącej wody 1 lampka(...)pieprzem i wymieszać. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. W szybkowarze rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do szybkowara przełożyć kawałki wołowiny. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Do mięsa wlać wino, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość posolić oraz popieprzyć

Ugotować