siebie, a mianowicie zrobiłam coś czego jeszcze nie widzieliście.Czasem takie pomysły z głowy są najlepsze. Tego dowodem jest moje danie z którego mąż był bardzo zadowolony :) Składniki: Karkówka 8 plastrów ser gouda 8 plastrów natka pietruszki( listki) kurki ugotowane i podsmażone z 3 ząbkami czosnku odrobiną soli i pieprzu 800 g Dodatkowo: ryż 2 woreczki jajko(...)mrożony 2 łyżki Krok 1 Kurki myjemy,kroimy na mniejsze części i gotujemy je na patelni , a następnie smażymy z czosnkiem , odrobiną pieprzu i soli Krok 2 Karkówkę w plastrach myjemy pod bieżącą woda i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster karkówki lekko tłuczemy ,posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Na każdy plaster kładziemy ser,listki pietruszki i usmażone kurki
Różowa kuchniaProste danie z patelni na niedzielny obiad Karkówka dynia hokkaido czosnek ogórki kiszone lub małosolne sól pieprz pieprz ziołowy hyzop cukier oliwa musztarda masło ok 2 łyżki Karkówkę kroimy na plastry, posypujemy solą, pieprzem hyzopem i pieprzem ziołowym. Skrapiamy oliwą i odstawiamy na 2-3 godziny. Dynię hokkaido kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i pokrojoną dynie(...)sól, pieprz do smaku. smażymy mieszając. Ogórki kiszone lub małosolne kroimy w plasterki dodajemy cebulę drobno pokrojoną, cukier do smaku i łyżeczke musztardy wymieszaną z łyżką oliwy . Karkówkę smażymy na patelni grillowej i danie gotowe
Gotowanie jest łatweDziś na obiad były u mnie zrazy z karkówki z dodatkiem mięsa mielonego i warzyw. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, podałam je z kaszą gryczaną paloną oraz surówką. Składniki: 1,5 kilogram karkówki 0,5 kilogram mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 jajko 1 kajzerka Sól, pieprz Musztarda Majeranek 2 żabki czosnku(...)kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pokrojone warzywa, namoczoną i odciśnięta bułkę tarta, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Karkówkę kroimy na cienkie plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Na każdy kawałek nakładamy porcję mięsa z warzywami, zwijamy ścisło składając boki do środka, spinamy wykałaczką. Na patelni
Bajeczna KuchniaBardzo sycące danie, skierowane szczególnie do mężczyzn oraz osób które nie są na wiecznej diecie. Polecam! :) Karkówka po kowalsku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 5 plastrów karkówki 2-3 łyżeczki przyprawy do mięsa Papryka słodka/ostra 2 ząbki czosnku 1 duża cebula Sól,pieprz 6 dużych pieczarek ser żółty 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu oregano oliwa
Smaki NataliiSurowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 6 mm) -podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm) -ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki) -jelita wieprzowe 10 m. Przyprawy Podane są w gramach do całości surowca -sól(...)gałka muszkatołowa 7 g -pieprz czarny mielony 14 g -woda 150-200 mil. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Można to mięso upiec w piekarniku lub jak ja w garnku do wolnego gotowania. Mięso z takiego garnka gotuje się bardzo wolno nawet do 4-5
Kuchnia PokoleńJeżeli szukacie przepisu na miękką, soczystą karkówkę do obiadu lub smaczne domowe mięsko do kanapek, to dobrze trafiliście :) Mój przepis, rodem z Głogowa Małopolskiego* (tak, to na Podkarpaciu, nie w Małopolsce :)), jest prosty i nie wymaga wiele pracy, jednak wymaga… upływu czasu. Mięso przed krótkim pieczeniem moczy się w specjalnej zalewie i co 12 godzin zagotowuje się je na chwilę(...)minut i gotowe. Aby mięso było gotowe na obiad jego przygotowywanie trzeba zacząć 2 dni wcześniej rano, by ostatnie zagotowanie również wypadło rano. Składniki: 1,5 – 2 kg karkówki na zalewę: 2 l wody 1 i ½ łyżki soli 1 łyżka cukru 1⁄2 szklanki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 3 łyżki oleju
Trzeci talerzSurowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4 mm) -podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 2 mm) -ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki) -jelita wieprzowe 10 m. Przyprawy Podane są w gramach do całości surowca -sól(...)gałka muszkatołowa 7 g -pieprz czarny mielony 14 g -woda 150-200 mil. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowa Na gorąco. Na zimno. Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4 mm) -podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 2 mm) -ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki) -jelita wieprzowe 10 m. Przyprawy Podane(...)gałka muszkatołowa 7 g -pieprz czarny mielony 14 g -woda 150-200 mil. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Mięso -szynka 2 kg -karkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g /kg Wykonanie Mięso kroimy w kostkę i peklujemy peklo solą osobno szynkę i karkówkę następnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy.Po 24 godz szynkę mielimy szynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kolejne odkrycie karkóweczki! Dawno nie robiłam tego dania, a pamiętam, że wszystkim smakowało! Zestaw: ryż, kebab i surówka- smaczny obiadek! SKŁADNIKI: 1,2 kg. karkówki 2-3 cebule MARYNATA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3-4 ząbki czosnku łyżka przyprawy do wieprzowiny łyżka majeranku łyżka lubczyku łyżeczka pieprzu kolorowego z moździerza szczypta soli WYKONANIE: karkówkę kroimy na plastry rozbijamy lekko nakłuwaczem(...)składniki marynaty dokładnie mieszamy, zanużamy w niej mięso i zostawiamy na noc, plastry karkówki wkładamy na stojak przemiennie z krążkami cebuli, pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, kolejno ścinając kolejne warstwy
Kuchnia Beatyśrodowe przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne bitki z karkówki. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 600g karkówki wieprzowej bez kości 300g pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki rozmarynu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany(...)łyżki śmietany 30%, 1 łyżeczka musztardy, woda, sól i pieprz do smaku, ziemniaki, Sałatka Ukraińska z zielonych pomidorów ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą, pieprzem, rozmarynem i mieloną papryką. Na maśle podsmażam mięso razem z pokrojoną cebulą. Następnie mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). Wsypuję mąkę. Duszę na małym
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: karkówka 1,5 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka świeżą karkówkę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym przyprawę gyros, kucharka, czosnek granulowany wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso, schować najlepiej na całą noc do lodówki do garnka szybkowara dać z 3 łyżki oleju(...)zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu na balkonie lub w lodówce karkówkę wyjąć na talerz, pokroić w cienkie plastry i jest pyszne mięsko do pieczywa, smakuje z chrzanem, musztardą lub z czym się lubi...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędigotuje.blogspot.com Może to nie jest mega zdrowe danie, ale najważniejsze, że smakuje rewelacyjnie. Właśnie tym przepisem wygrałam pewien konkurs, gdzie zadaniem było zastosowanie ketchupu w potrawie świątecznej. Taką karkówkę robię co jakiś czas, gdy nie mam czasu na wymyślny obiad. Mięso jest miękkie, soczyste i rewelacyjnie łączy się z lekko słodkawym sosem. Lubicie takie smaki? Polecam! 800g karkówki(...)łyżka musztardy Dijon (jeśli ketchup był łagodny, jeśli ostry - użyć łagodniejszej) Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczone mięso. Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek obficie natrzeć przyprawami (w tym solą i pieprzem), a następnie przesmażyć na patelni (z obu stron). Mięso ułożyć na cebuli
Di gotujezmienić, więc odpalmy nasze wegańskie grille! W tym wpisie przedstawiam Wam kilka pomysłów na roślinne dania, które świetnie sprawdzą się na grillu. Boczniaki a'la karkówka Składniki: 250g boczniaków opakowanie przyprawy do karkówki olej sól, pieprz Przygotowanie: Dzień przed grillem utłucz boczniaki tłuczkiem do ubijania, ale tak żeby się nie rozpadły. Do naczynia włóż grzyby i wlej(...)łyżki oleju, dodaj opakowanie przyprawy do karkówki oraz sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj. Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień
wegujemy