karkówka - 4411 przepisów (strona:208/295)

KARKÓWKA STARZONA 146

łyżeczka soli peklowej folia aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich mięso, zawinąć raz po długości karkówki, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć

Z Majeczką w kuchni
Wołowina zapiekana z żurawiną i rodzynkami 99

Rating: Wołowina zapiekana z żurawiną i rodzynkami podana została dziś na obiad. Miała być karkówka, ale… jak wyciągałam mięso z zamrażalnika to się pomyliłam i gdy większość składników była już prawie gotowa zorientowałam się, że rozmroziło mi się nie to mięso…. Najważniejsze że oba to czerwone mięsa, więc za chwilę poznam wynik eksperymentu – piszę to gdy wołowina

Magiczny Garnek
Boczek suszony,dojrzewający-a'la włoska Panchetta 261

praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej lub szklanej  foremki,przykrywamy np.folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy

Swojskie jedzonko
karkówka wołowa obsuszana, dojrzewająca domowa wędlina 317

obsuszana wołowa karkówka Wiele osób stroni od wykonywania wyrobów z mięsa wołowego, moim zdaniem całkiem niesłusznie. Przecież z wołowiny również można wykonać kruche i delikatne wyroby. Oczywiście nie nadają się do tego chude części mięsa z udźca, ale poprzecinany delikatną siatką marmurkowego tłuszczu rozbratel, czyli kark wołowy, to już surowiec wprost idealny na wyrób pysznej domowej wędliny. składniki foremny kawałek

Miód i pieprz
Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną 158

obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać.  Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki

Smak mojego domu
Karczek z warzywami 207

Karczek z warzywami Kotlety z karczku z farszem z włoszczyzny   Składniki 2 kotlety z karkówki 1 marchewka 1/2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru … Czytaj dalej Karczek z warzywami

czarrna od kuchni
Placek ziemniaczany z gulaszem 126

podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj  , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem to przepis znajdziecie tutaj Gulasz 500 g  karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 czerwona papryka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól

O kuchni z uczuciem
Ragoût z jelenia z grzybami 122

mięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka), mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej o boku

królestwo garów
Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki 231

przygotujecie błyskawicznie i bardzo prosto-a jak otworzycie słoik-mniam....i smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody kilka kropli maggi Przygotowanie: Mięso zmielić

Swojskie jedzonko
PASZTET 200

PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa krakowska parzona 224

Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki: 3750 g wieprzowiny kl. I (od szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli 15 g kminku 1,5 g pieprzu naturalnego

Kulinarne przygody Gatity
3 sposoby na najlepsze frytki 14254

wadze 100 g ma ok 314 kalorii. To ani szczególnie dużo ani mało. Ale jeśli porcja ma już 200 g (628 kcal), do tego dwie łyżki majonezu (338 kcal), karkówka (311 kcal) i kapusta zasmażana (245 kcal), wtedy mamy : 628 + 338 + 311 + 245 = 1522 kcal, a to już sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Karczek dojrzewający 195

PRZEPIS Cukier - 3/4 szklanki karkówka około 1,5 kg Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki. pieprz ziołowy -1,5 łyżeczki czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki majeranek -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 198

jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz

Trzeci talerz
Cannelloni z mięsem i pomidorami 140

było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 1 czubata łyżeczka domowej Vegety 2 czubate łyżeczki oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania