kapustą - 19268 przepisów (strona:232/1285)

Bigos 184

kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy  500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego  2 duże cebule  jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  pieprz sypki  10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych  Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki(...)Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie zacząć gotować kapustę i odlewać tak długo aż kapusta będzie nie kwaśna.  Kiedy już kapusta jest gotowa (odlana) i się gotuje wrzucamy przyprawy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jarzynkę. Do tego wszystkiego dorzucamy podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy

Klaudynkowa kuchnia
Wigilijny bigos. Kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym. 144

Wigilijny bigos - kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym, to danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wigilią. Intensywny zapach suszonych grzybów pachnących lasem, kapusty i grochu roznosi się w ten ważny dzień, bardziej niż zapach wypieków czy innych potraw świątecznych. Nie może go zabraknąć.  Z utęsknieniem odliczam już dni, nie mogąc się doczekać rodzinnej atmosfery, dzieci wypatrujących Świętego(...)zapachów pełnych radości... Też tak macie?  Wigilijny bigos. Kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym. Składniki: 1 główka świeżej kapusty białej 2 szklanki suszonych grzybów leśnych 200 g grochu łuskanego sól  pieprz ziołowy. Wykonanie: Grzyby zalać na noc, by nasiąknęły wodą.  Następnego dnia ugotować grzyby z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzić, wywar zostawić. Przestygnięte posiekać na drobniejsze

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 225

stole pojawia się cały rok z całą pewnością byłyby to paszteciki drożdżowe. Dlatego wprowadzając powoli klimat pachnącej choinki zaproponuję Wam wyśmienitą przekąskę z farszem z kapusty i pieczarek, która może być również niezależną potrawą podaną np. z czerwonym barszczem. Moje najmłodsze dziewczyny właśnie zacierają rączki na wspólne wyrabiane ciasta drożdżowego(...)zniecierpliwiona, wygłodniała Bogusia nakrywa do stołu, na którym i tym razem nie zabraknie butelki Coca-Coli.   Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą     Składniki: Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 50g masła 200g mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej

kuron.com.pl
HIT ! SAŁATKA KEBAB 777

uwielbiamy, a wy? 😃  Taką elegancką deskę jak widać na zdjęciach, którą można wykorzystać w kuchni, ale i do pięknych zdjęć znajdziecie TUTAJ . Serdecznie zapraszam na stronę sklepu 💗 ~~PRZEPIS~~ kapusta pekińska 1 duża szt.  papryka konserwowa 4 duże połówki ogórki konserwowe 4-5 szt.  filety 2 szt.  przyprawa do gyrosa 2 łyżki olej do smażenia cebula czerwona(...)majonez 3 łyżki jogurt grecki 200 ml.  czosnek 3 ząbki koperek suszony 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku Sałatka: Kapustę szatkujemy na drobno. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Filety myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Podsmażamy na oleju na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Cebulę siekamy drobno

Kuchnia Paulettes
Wegańskie gołąbki z zieloną soczewicą i wędzonym tofu 189

dlatego farsz w moich gołąbkach to połączenie zielonej soczewicy i tofu wędzonego z dodatkiem ryżu.  Wegańskie gołąbki z zieloną soczewicą i wędzonym tofu Składniki: 1 biała lub włoska kapusta 200 g  suchej soczewicy 100 g suchego ryżu 180 g tofu wędzonego 2 cebule 2-3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 ząbek czosnku(...)mąki sól, pieprz Przygotowanie: Ryż i soczewicę ugotuj w osobnych garnkach zgodnie z opisem na opakowaniu. Pokrój cebulę i podsmaż na oleju, aż się skarmelizuje. Wytnij głąb ze środka kapusty i włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu). Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj kolejne

wegujemy
Sałatka z kapusty białej do słoików 201

Smakować będzie wyśmienicie:) Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić sobie kilka słoiczków pysznej sałatki. Z tych składników wyszło mi 5 słoiczków różnej wielkości. Składniki : 3 kg poszatkowanej białej kapusty 4 marchewki 1 duża cebula 1/3 szklanki cukru Składniki na zalewę 1 i 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka octu tzn. 1/2 szklanki 10 % spirytusowego i 1/2 szklanki(...)jabłkowego 2 łyżki soli Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę- te składniki połączyć w dużej misce Całość posypać 1/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać, wygnieść rękoma - pozostawić na 2 godz. Składniki na zalewę zagotować i wlać ją do miski z kapustą, wymieszać ostrożnie- bo zalewa gorąca Do przygotowanych, czystych słoików wkładać

Proste Potrawy
Wrapy z kapusty 271

Wrapy z kapusty Ostatnio podczas spacerowania po sklepie spożywczym natknąłem się na kapustę CoolWrap. Patrzę na jej cenówkę oraz sąsiedniej klasycznej białej kapusty. Różnica w cenie ogromna, bo trzykrotnie droższa była ta płaska. Oczywiście napalony jak nastolatek na studniówce, musiałem wpakować ją do koszyka… W końcu skoro jest droższa, to chyba z jakiegoś powodu, prawda? Może jest chociaż bardziej(...)prestiżowa i będę czuł się bardziej światowo przy kasie? Te dodatkowe 3zł wydane na kapustę, w zamian za aurę bogacza i +10 do zajebistości, to naprawdę niewielka cena. Myślę jednak, że wrapy z kapusty wyjdą również z tej taniej i pospolitej. U mnie do środka poleciały karczochy, suszone pomidory, tofu wędzone oraz serek z nerkowców – podobno w tym połączeniu

Blendman
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 195

PODANIE W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron – makaron gotuje się szybko, około 60-90 sekund. Wodę lekko solimy, gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i pociętą na grube kawałki kapustę, sałatę lub pak choy – ma się tylko zblanszować, zachować kolor i zmięknąć. Od razu po ugotowaniu odcedzamy.   Do każdej z misek wlewamy po 1/4 bulionu, mieszamy ze „smakiem” – rozdzielamy(...)makaron z blanszowaną kapustą. Na wierzch wysypujemy usmażone mięso. Podlewamy makaron pozostałym bulionem, posypujemy grubo pociętym szczypiorem i prażoną soją lub orzechami i podajemy od razu. UWAGA! W oryginale zamiast pasty z tamaryndowca mięso do dan dan noodles smaży się z dodatkiem ya-cai – to charakterystyczne dla kuchni syczuańskiej prasowane i marynowane pędy kapusty sitkowatej

Karo in the Kitchen
Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie 135

tygodniu często gościła na moim stole kapusta pekińska . Uwielbiam sałatki i surówki z pekinką. Są pyszne, bardzo syte i kolorowe. W sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj, na śniadanie przygotowałam prostą i smaczną sałatkę z jogurtem naturalnym. Pomidor, ogórek zielony i cebulą bardzo pasują do kapusty pekińskiej. Jogurt to wersja light sosu do sałatki. Można przygotować bardziej(...)kaloryczna wersję mieszając w proporcji 1:1 jogurt naturalny z dobrej jakości majonezem lub skusić się na   domowej roboty majonez z oleju rzepakowego . Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie / 4 porcje Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 cebuli 190 g jogurtu naturalnego suszone oregano do posypania sól, pieprz do smaku

Moja smaczna kuchnia
Kapusta coolwrap na gęsto 100

Widząc taką odmianę kapusty ... kupiliśmy, nie znając takiej odmiany. Pomyśleliśmy kupimy, coś z niej powstanie. No i wyszła wersja na gęsto. Motyw przewodni jednak to podsmażona kiełbasa jałowcowa. PS: gołąbki też były fajne, w innej wersji.   Składniki główka kapusty 300 g surowego boczku pętko polskiej wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku passata pomidorowa 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól(...)pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku koperek     Przygotowanie Zdjąłem wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkowałem. Boczek pokroiłem w dość grubą kostkę, kiełbasę na plasterki. Boczek wrzuciłem do rozgrzanego garnka o grubym dnie. Smażyłem, aż wytopił się tłuszcz. Dodałem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyłem do zeszklenia cebuli. Następnie dodałem kiełbasę. Wrzuciłem

R'n'G Kitchen
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KISZONA KAPUSTĄ + FILMIK 127

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą są równie smaczne jak upieczone bez kapusty. Są wyjątkowo smaczne, chrupiące o posmaku kiszonej kapusty. Jak dla mnie pyszne.  SKŁADNIKI :  1,2 kg ziemniaków 300 g kiszonej kapusty beczkowej 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki soli pieprz do smaku olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :   Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na małych oczkach, przekładamy na durszlak i lekko wyciskamy z nadmiaru soku.  Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze wyciskamy, następnie drobno kroimy.  Do miski przekładamy starte warzywa, kiszoną kapustę, jajka, mąkę sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy.  Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki, aż się przyrumienią

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 181

Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką i zmielonym boczkiem. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej, ale równie dobrze można je przygotować z białej kapusty. Taka wersja gołąbków przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kaszy gryczanej. Suszone grzyby podkreślają jej smak, a cebulka i boczek sprawiają(...)księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka włoskiej kapusty (może być też biała) 500 g kg kaszy gryczanej 2 szklanki suszonych grzybów 500 g chudego surowego boczku 2 cebule sól i pieprz. Grzyby zalewamy wodą na noc, a następnego

Trzeci talerz
Kapuśniak z kiszonej kapusty 308

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g-400g mieszanego mięsa w tym żeberko wędzone, kości lub kawałek boczku wędzonego 300g-400g kapusty kiszonej 3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego(...)Sól do smaku Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą około 2,5 litra dodać przyprawy, wstawić na gaz i gotować około 25 minut. Włoszczyznę obrać pokroić w kostkę. Kapustę drobniej pokroić aby w trakcie jedzenia nam się nie ciągły długie pasma. Kapustę zalać wodą w 1/3 wysokości kapusty i ugotować w oddzielnym garneczku. Po tym czasie do wywaru

W garach u Gosi
Surówka z białej kapusty 157

Banalnie prosta surówka z białej kapusty. Lubię jak coś mi chrupie w ustach :) Wiecie, że   Kapusta jest   bardzo dobrym źródłem witaminy   C, a ta kiszona ma jej jeszcze więcej. Poza tym kapusta j est dobrym źródłem witaminy  A (zwłaszcza kapusta   czerwona i włoska) witamin  z grupy(...)kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Składniki 1 mała główka kapusty 2 średnie marchewki Por ( Biała część) Odrobina octu Łyżeczka cukru Sól, pieprz Oliwa z oliwek ( moze być również olej :) ) Przygotowanie : Kapustę szatkuje. Marchew obieram, myje i trę na tarce o dużych oczkach.  Białą część pora myję , przekroje na pół i kroję

Domowa Kuchnia u Mamy
Zapiekanka z łososia – Angie gotuje – odc. 2 157

zapiekanka z łososia jest inna, niż te, które znacie. Rybę zapiekam z pomidorkami koktajlowymi w masie z jajek i śmietany doprawionej koperkiem i sokiem z cytryny w miseczkach z kapusty włoskiej. Spróbujcie koniecznie, a zapewniam, że będziecie do tego przepisu regularnie wracać. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : ok. 500g łososia bez skóry i bez ości 2 jajka łyżka śmietanki 18% duża(...)łyżka posiekanego koperku 10-12 pomidorków koktajlowych 4 liście kapusty włoskiej 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny 100g kaszy pęczak pomidorki koktajlowe i szczypior (do podania) Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości (np. za pomocą pęsety). Połowę mięsa ryby pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę zmiksować z jajkami i śmietaną, najlepiej w blenderze

Dietolog