kapustą - 19268 przepisów (strona:223/1285)

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 165

właściwie danie tradycyjne kuchni polskiej, bo kto nie zna młodej kapusty zasmażanej. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Z dodatków dzisiaj koper i boczek, a w najbliższych dniach pokaże Wam jeszcze inny bardzo smaczny sposób na młoda kapustę. Porcja dla 4 osób.  Czas przygotowania 30 minut. Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 20 dag boczku - pęczek koperku - 1 łyżeczka octu spirytusowego(...)łyżeczka cukru - sól - pieprz - 1 łyżka mąki pszennej  - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1. Na patelni wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w kostkę boczku. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz koper, podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy sól, pieprz i cukier. 2. Gdy kapusta zmięknie dodajemy śmietankę z mąką, na samym końcu doprawiamy łyżeczką octu.  Młodą kapustę

Apetyczna babeczka
Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę 143

Lubicie wiosenne przepisy? Zimą zwykle nie jemy za zdrowo, więc kiedy robi się ciepło przychodzi czas na wiosenne postanowienia. Wiosna to też czas nowalijek, młodej kapusty, koperku, rzeżuchy, szczawiu i ziół. Warzywa na straganach same się proszą, żeby je kupić, ale często nie mamy pomysłu na to co zrobić z botwinką czy rzeżuchą, która została po wielkanocy. Co zrobić(...)warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni. Młoda kapusta No dobra. Klasyka też musi być. Zobaczcie jak pyszna jest młoda kapusta! Składniki: cebula – drobno posiekana główka młodej kapusty – drobno posiekanej 2 małe marchewki – pokrojone na paski

Ugotowane pozamiatane
Farbowanie jajek wielkanocnych 171

łupinach z cebuli to wykorzystanie naturalnych barwników, dlatego chcąc uzyskać inne kolory również szukałam naturalnych barwników tylko w innych kolorach. Do farbowania moich jajek wybrałam kurkumę i czerwoną kapustę i oczywiście łupiny z cebuli. Potrzebne materiały: paczka kurkumy 1/2 małej główki czerwonej kapusty dwie garści łupin z cebuli wybrana ilość jajek garnki do farbowania Najpierw przygotowuję sobie barwniki. Łupiny cebuli(...)wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu. Czerwoną kapustę szatkuję i również wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Kurkumę wsypuję do garnka z wodą i zagotowuję. Wody nalewam tylko tyle by zakryła składniki i jajka, które potem do nich włożę. Wybierając jajka staram się by były równe, gładkie i najlepiej jak najbardziej jasne. Można też wybrać

Figa S-makiem
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ 519

Łazanki to proste, smaczne, szybkie i treściwe danie obiadowe. W wielu domach gości na stole wigilijnym, ale też doskonale sprawdzi się jako obiad każdego dnia. Przyznam, że uwielbiam kiszoną kapustę i mogłabym ją jeść codziennie, dlatego takie dania jak łazanki z kapustą kiszoną chyba nigdy mi się nie znudzą ;) Składniki: * 1 paczka makaronu łazanki * 500 g kiszonej kapusty (użyłam(...)pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki majeranku (użyłam  Skworcu ) * 2 liście  laurowe (użyłam  Skworcu ) * 3 ziarenka ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować wszystko około pół godziny. W między czasie ugotować makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku

Zrób to smacznie
Gołąbki z kuskus na zielono -szpinak, zioła 145

kaszą kuskus coś wykombinowała. To szpinak mrożony, smaczny, mocno zielony, rozgrzał się z dymką na oleju chili, z kaszą kuskus i świeżymi ziołami połączył się po chwili. Młoda kapusta w tym samym czasie w się sparzała, i z farszem na gołąbki się pozawijała. Trochę dłużej w piekarniku się ogrzewały, aż idealny smak uzyskały. Gołąbki wyszły zdrowe, oryginalne, smaczne, dobrze doprawione(...)nich przygotować danie ulubione.  Można kombinować, kulinarnie czarować, bo są świeże, zdrowe, i kolorowe.  Matka Natura zadbała znakomicie, by warzywa smakowały wyśmienicie.   Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 opakowanie mrożonego szpinaku liście Hortex 450 g, 3 szt. młodej cebuli dumki ze szczypiorkiem, 2 łyżki oleju rzepakowego o smaku chili, 1 łyżka posiekanego drobno świeżego rozmarynu, 1 pęczek

Moniki Smakołyki
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 131

zwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego.  Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe(...)smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele i dodatkowo pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec doprawiamy solą i świeżo

Kardamonovy
Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku. 206

łyżka suszonego majeranku pół łyżeczki kminku 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 l wody 3 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty sól, pieprz czarny natka pietruszki do posypania   Przygotowanie:   Żeberka podziel na mniejsze kawałki, najlepiej takiej wielkości aby potem zmieściły się w talerzu z zupą(...)dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj do miękkości, około 10-15 minut.   Następnie zawartość patelni podsmażonego pora i cebulę z przyprawami oraz poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeżeli szukacie dobrej kapusty kiszonej, wytwarzanej tradycyjnymi metodami bez ulepszaczy to  TUTAJ macie link do tej uczciwej. Gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu

kuron.com.pl
Zupa z brukselki i kapusty 112

pytanie “ co na obiad? “. Oczywiście musi być domowy, ale nie taki tradycjny. Zaglądnęłam do zamrażarki i moim oczom ukazała się mrożona brukselka. Otworzyłam lodówkę i znalazłam kawałek kapusty. Pomysł na obiad od razu pojawił się w mojej głowie, czyli zupa z brukselki z dodatkiem kapusty! Zupa prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Składniki 1/2 kg kości Jeżeli ugotujemy(...)kości, danie będzie wegetariańskie 1/2 kg brukselki 30 dkg świeżej kapusty (słodkiej) 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1/2 pora 4 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe Kilka kulek ziela angielskiego Sól, pieprz Koperek Opcjonalnie Śmietana lub jogurt naturalny Krok po Kroku 1 Do garnka z wodą wrzucamy kości ( opcjonalnie ) i włoszczyznę (pietruszkę, seler, pora

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Bigos domowy 218

bloku. Wracając do bigosu trochę przy nim zachodu ale warto. Bigosu wychodzi naprawdę sporo można go zamrozić lub powekować w słoikach i zjeść w innym terminie. Składniki: kilogram kapusty słodkiej 75 dag kapusty kiszonek 3-5 dag suszonych grzybów 4 cebule 2 łyżki smalcu 25 dag wołowiny 25 dag wieprzowiny 15 dag wędzonego boczku 25 dag kiełbasy 10 dag suszonych(...)jabłka winne 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego szklanka czerwonego wina wytrawnego (można pominąć) Śliwki suszone i grzyby oddzielnie namaczamy w wodzie (najlepiej na noc). Kapustę drobno szatkujemy i sparzamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną kapustę, mięso, boczek, pokrojone grzyby

Mam apetyt na ...
Pikantna zupa z kapusty pak choi z kuleczkami mięsnymi i ryżem 140

kilkumiesięcznej przerwie wracam do Was z nowymi przepisami. Na początek zapraszam na rozgrzewająca zupę z moją ulubioną kapustą pak choi, mięsnymi kuleczkami i ryżem. Jest to zupa dość szybka do zrobienia, bardzo prosta, ale jednocześnie smaczna i dość sycąca. Przygotowałam ją z tego, co akurat miałam pod ręką. Wspomniałam o niej na blogowym facebooku i dostałam prośbę o przepis. Postanowiłam(...)zatem zrobić szybko zdjęcie i wstawić ten przepis również na blog. Może i ktoś z Was skusi się na nią? Składniki na 4-5 osób: 2 kapusty pak choi 4-5 ząbków czosnku 2 papryczki chilli (dla amatorów naprawdę ostrych smaków 3 papryczki) 2 nieduże marchewki ok. 400 g mielonego chudego mięsa (ja użyłam szynki wieprzowej) 4-5 większych szalotek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z Kapustą słodką i kiszoną z dodatkiem Borowików Suszonych 128

Uwielbiam pierogi :P jak z kapusta to zawsze robię ze słodką, ale tym razem postanowiłam trochę pomieszać smaki. Naprawdę okazały się przepyszne SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 główki kapusty 500g kapusty kiszonej 2 cebule 40g suszonych borowików szlachetnych Zaczarowany Ogród (znajdziecie(...)POLO MARKET ) olej woda sól pieprz sos sojowy 3 łyżki masła WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić. 2. Kapustę słodką ugotować w wodzie do miękkości. 3. Grzyby suszone zalać wodą  najlepiej godzinę wcześniej, następnie ugotować, odcedzić. 4. Kapustę kiszoną ugotować w wodzie z grzybów, w razie potrzeby dolać trochę wody. 5. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć cebulę

Dziś Ja gotuje
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 151

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik

mojej kuchni
kim chi koreanska klasyczna 189

Składniki warzywa 2kg kapusty pekińskiej 4 sztuki marchew pokrojone w julienne 1 sztuka biała rzodkiew,lub pęczek rzodkiewki ,lub 1 kalarepa 1 sztuka por 1-2 pęczki szczypior skład pasty 1/2-2 łyżeczki papryki gochugaru, lub papryki chilli w płatkach suszoną,lub świeżą 1/2-2 łyżeczki papryka słodka 5-10 ząbków czosnku 1-2 łyżeczki startego imbiru-obranego 3-4 cebule obrane(...)pokrojone w grubą kostkę 1 szkl. kleiku ryżowego ,lub rozgotowany ryż,lub zamiennie użyć jabłko,lub gruszkę 1/4-1/2  szklanki sosu sojowego opcjonalnie 1/4 szkl.soli na 1 kg kapusty rozrobiona z wodą do zalania kapusty    warsztaty kulinarne  Wykonanie  Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć

mojej kuchni
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 172

Mój drugi kociołek rozmaitości to propozycja dania jednogarnkowego z  żeberkami i pieczoną kapustą. W piekarniku dusimy żeberka z dodatkiem pysznej kapusty z grzybami. Powstały w ten sposób bigos jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Stanowi świetny dodatek do żeberek, ale też jest bardzo dobry jako oddzielne danie. Całość nie wymaga skomplikowanych przygotowań i tylko jednego garnka lub naczynia żaroodpornego. ŻEBERKA(...)DUSZONE z KAPUSTĄ Składniki: 500 g kapusty kiszonej 8-10 żeberek (1 większy pasek) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 30 g suszonych grzybów  1/2 łyżeczki miodu 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki majeranku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki whiskey (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 szklanki gorącej

Bon appetit mon amie
Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną 218

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną.  Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego pieprzu(...)kulki ziela angielskiego 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz  3/4 szklanki kaszy gryczanej prażonej   Grzyby wypłukać,zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Kapustę włożyć do garnka,dodać liść laurowy ziele i pieprz, zalać wodą (ok. 500ml) i ugotować do miękkości. Grzyby ugotować we wodzie w której się moczyły . Kaszę zalać wodą,ugotować i wystudzić

Kolorowa kuchnia Elki