kapustą - 19268 przepisów (strona:224/1285)

Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami 154

Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Dziś polecam Wam przepis na mój ukochany bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami. Nie jest to tradycyjna wersja bigosu. Do tej tradycyjnej dodaję dodatkowo m.in. mięso wieprzowe i gotuję go o wiele dłużej. Ale ta dzisiejsza wersja z dużą ilością pysznej kiełbasy też zachwyca smakiem. Dowodem(...)prosty bigos . To idealny pomysł na pyszny obiad . Bigos możecie podać z domowym pieczywem, ziemniakami itd. Tu już każdy ma dowolność. Spróbujcie. W przepisie na bigos z kiszonej kapusty wykorzystałam kiełbasę podhalańską swojską suchą Majerczyk (taka jak na zdjęciu poniżej) Na zdjęciu przy bigosie prezentuję Wam też inną wersję kiełbasy – równie pyszne Ale tą kiełbasę pokroiłam i podałam

Słodkie okruszki
Paszteciki z kapustą i grzybami 132

maki tortowej typ 450, 20 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 100 g masła, Co potrzeba na farsz: 500 g kiszonej kapusty, 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, Pieprz Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na paszteciki: Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy(...)Powinno być delikatne i nie powinno lepić się do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia   na 1 godzinę. W tym czasie robimy farsz: Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy, zostawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy drobno, smażymy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Podsmażamy, dodajemy wystudzoną kapustę pokrojoną drobno, smażymy

Bułka z Chlebem
Kapusta z grzybami na wigilię 57

Wigilię przystało dodałam do niej oleju rzepakowego. Robię ją nawet tydzień przed świętami. Ugotowaną wkładam do słoików i tak odstawiam do lodówki na kilka dni. Składniki: * 1 kg kiszonej kapusty * duża garść suszonych grzybów leśnych * olej rzepakowy ok 1/4 szkl * średniej wielkości cebula * liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawy * 1 łyżka mąki Z racji, że moja rodzina nie przepada(...)kwaśnością, przelałam kapustę wodą i odcisnęłam. Wrzuciłam do garnka  z wywarem z grzybów. Dodałam liść, ziele i troszkę soli. Wrzuciłam pokrojone grzybki. Jak już kapusta ugotowała się do miękkości zrobiłam zasmażkę. Na oleju rzepakowym podsmażyłam cebulkę, dodałam mąkę i połączyłam z kapustą. Przyprawiam solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czasami dodaję trochę gotowych przypraw, ale raczej tych, które zawierają

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim) 103

wietnamskiego baru.  Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze opycham się, będąc w takim barze.  Składniki: * 70 dkg białej kapusty * 1 duża marchew * 1 nieduża papryczka chilli * 75 ml octu ryżowego * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 3 łyżki cukru * 1 płaska łyżeczka soli Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam(...)odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok.  Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew.  Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.  Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami.  Świetny dodatek

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z kapustą i grzybami 85

Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem! To już ostatni dzwonek żeby zacząć prace nad naszym świątecznym menu. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Prosty, aromatyczny farsz, delikatne ciasto – to sekret udanych pierogów. Składniki: Ciasto(...)mąki 120 ml ciepłej wody szczypta soli Farsz 300 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 200 ml ciepłej wody 1 cebula 1 liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz Sposób wykonania: Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy przynajmniej na 2 godziny by wchłonęły wodę. Po tym czasie grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody) i kroimy

Mostek w kuchni
Surówka z kiszonej kapusty 87

Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich).   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki(...)porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz   Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej) . Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty 87

Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich).   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki(...)porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz   Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej) . Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz

Kulinarne S.O.S.
Surówka z czerwonej kapusty a’la Coleslaw 94

Surówka Coleslaw jest jedną z moich ulubionych. Robię ją dosyć często, ale do tej pory przygotowywałam ją z białej kapusty. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Tym razem postanowiłam zrobić surówkę Coleslaw z kapusty czerwonej. Jest ona równie pyszna, jak ta poprzednia. Polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 nieduża czerwona cebula(...)łyżki majonezu 3-4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce). Dodać sól i ręką podusić, aby kapusta puściła sok. Przełożyć do miseczki.  2. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce do miski z kapustą. 3. Marchew

Danka Pichci
Bigos z młodej kapusty 92

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gotuje się go głównie z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego gatunku mięs i wędlin. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na bigos w nieco innym wydaniu, bo z młodej kapusty. Jego przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę, a smakuje wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka młodej kapusty (około 1 kg) 300 g boczku(...)liście laurowe 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku garść posiekanego koperku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, poszatkować niezbyt drobno. Przełożyć do garnka. 2. Boczek pokroić w kostkę lub plasterki. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 4. Boczek przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć

Danka Pichci
KAPUSTA KISZONA Z PIECZARKAMI- IDEALNY FARSZ DO PASZTECIKÓW, KROKIETÓW LUB PIEROGÓW 95

Dziś przepis na farsz idealny do pierogów, krokietów czy pasztecików. Kapusta kiszona z pieczarkami, bo o niej mowa jest doskonała nie tylko jako farsz, ale również jako samodzielne danie. Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczu, a do niego obowiązkowo muszą być krokiety i paszteciki. Co roku korzystam z tego przepisu, dlatego też postanowiłam podzielić się nim także z Wami. Zapraszam(...)Składniki: * pół kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kwaszonej z marchewką  Orzech ) * 250 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) * 4-5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam  Skworcu ) * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać

Zrób to smacznie
Tartaletki bigosowe 104

bigosem to pomysł na przystawkę na świąteczne i przedświąteczne przyjęcia. Można je podawać na ciepło, podgrzewając tuż przed podaniem, ale sprawdzą się też jako przystawka na zimno. Bez świątecznej kapusty z grzybami czy domowego bigosu trudno sobie wyobrazić święta, ale nie zawsze musi to być tradycyjnie podane danie. A jeśli chodzi o serwowanie świątecznych dań chciałabym polecić Wam stronę ambition.pl(...)której znajdziecie mnóstwo przedświątecznych (choć nie tylko) inspiracji. TARTALETKI BIGOSOWE Składniki: tartaletki: 400 g mąki 3 żółtka 200 g margaryny 1/2 łyżeczki soli  bigos/kapusta:  500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu  1/2 łyżeczki miodu  3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego

Bon appetit mon amie
5 dań dla św. Mikołaja 104

jest Laponia, czyli północy region Finlandii. Skończyło się na tym, że ruszyliśmy w kulinarną podróż dookoła świata. Spróbujcie przepisów na pięć niecodziennych obiadów na ten tydzień. Fińska zapiekanka z kapusty i mięsa, farncuska tarta an ziemniaczanym spodzie, kurczak tikki masala – emblematyczne danie kuchbni hinduskiej, kurczak yangchow, czyli chiński klasyk ze smażonego ryżu i wreszcie wegetariańska lasagnia, jako reprezentantka kuchni(...)tradycyjna kuchnia fińska nie jest specjalne bogata, czemu trudno się dziwić, bo historycznej kraj to był biedny i w surowym klimacie północy trudno było coś wyhodować poza reniferami. I kapustą. Finowie uwielbiają dania z kapusty, a kaalilaatikko, czyli zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem, jest tym czym dla Włocha spaghetti. Włączyliśmy je do menu na ten tydzień, bo zapiekanka jest

Niedzielny kucharz