Surówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula; Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz
Gospodyni Miejskacontext":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Bigos staropolski ze \u015bwie\u017cej i kiszonej kapusty","description":"Staropolski bigos mi\u0119sny z kapust\u0105 \u015bwie\u017c\u0105 i kiszon\u0105. Przepyszne danie jednogarnkowe z kapust\u0105 i kawa\u0142kami soczystego mi\u0119sa z \u0142opatki.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/bigos.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne(...)Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bigos","bigos staropolski","kapusta","kapusta kiszona","\u0142opatka wieprzowa","\u0142opatka wo\u0142owa","mi\u0119so z \u0142opatki","\u015bwie\u017ca kapusta"],"datePublished":"2020-04-22T21:04:25+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"6","calories":"115 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 kg bia\u0142ej kapusty","1\/2 kg kiszonej kapusty","300 g mi\u0119sa z \u0142opatki wieprzowej
ProstePesto.plSoczysta surówka z kiszoną kapustą Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu, który świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie zimowym. Prawdziwa bomba witaminowa! Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej (u mnie kapusta z marchewką) 1 jabłko 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 niewielka marchewka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej Sos: 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka płynnego miodu(...)sól, pieprz *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z miodem i dodajemy trochę soli
Blog z ApetytemDzisiaj wychodzę do was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych, oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych. Nasza rodzima kuchnia jest zdrowa, musi być sycąca ("taki mamy klimat") i jest niepowtarzalnie smaczna! W moim wariancie przyjemnie kwaśny smak kapuśniaku osiągniemy dzięki wzbogaceniu zupy sokiem z kapusty kiszonej, a wyrazistości doda(...)Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 4 ziemniaki 4 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 500 ml soku z kiszonej kapusty 200 g kiszonej kapusty 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki Sól, pieprz Przygotowanie: Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Zagotowujemy
R'n'G KitchenKiedyś gotowałam schabowe w młodej słodkiej kapuście i bardzo mi smakowało to danie. Dziś postanowiłam zrobić je w wersji kwaśnej. Mięso dusiłam w kiszonej kapuście i ogórkach z dodatkiem marchewki, cebuli i ziół transylwańskich. Danie wyszło bardzo aromatyczne, a schabowe miękkie i soczyste. Schabowe w takiej wersji idealnie smakują z ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie(...)pysznie. Potrawę można zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne. Polecam! SCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW. Składniki na 4 porcje: około 750 g schabu (8 plastrów) 1 cebula 250 g kiszonej kapusty 1 marchewka 250 g kiszonych ogórków sól pieprz czarny ostra papryka zioła transylwańskie (mieszanka) 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela
Zakątek rozkoszy kulinarnychGalicyjska kapusta z grochem i boczkiem - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu kapustę z grochem przygotowuje się zazwyczaj jako danie postne. Ugotowaną kapustę kiszoną łączy się z ugotowanym grochem, a na koniec dodaje się cebulę podsmażoną na maśle. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem. To bardzo proste smaki, ale też bardzo charakterystyczne. Kojarzą się z domową kuchnią, nierzadko babciną, a często(...)również ze świątecznym wigilijnym stołem. Odmianą dla tej prostej wersji jest kapusta kiszona gotowana z grochem i boczkiem. Boczek sprawia, że danie jest bardziej treściwe, a odrobina mąki i surowy starty ziemniak dodatkowo je zagęszczają. Tak przygotowaną kapustę podaje się z całymi ugotowanymi ziemniakami. Przepis pochodzi od pani Rozalii Jacek z Budziwoja (niegdyś wieś, od kilku lat dzielnica Rzeszowa). Został
Trzeci talerzMamy dla was sprawdzony przepis na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym. Wiadomo, są pyszne, ale mogą być jeszcze lepsze, jeśli zapieczecie je z kapustą kiszoną. Lubimy gołąbki w każdym wariancie, ale klasyczne, z ryżem i sosem pomidorowym, zawsze będą dla nas numerem jeden. Zazwyczaj wychodzi ich tyle, że potem zostają do odgrzania. Można wtedy zapiec(...)wraz z sosem z dodatkiem kapusty kiszonej. Będą jeszcze pyszniejsze! Przepis na gołąbki Składniki: duża główka białej kapusty, dwie niepełne szklanki białego ryżu, kilogram mielonej wieprzowiny, 4 duże cebule, słoiczek koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu, 400 gramów kapusty kiszonej. Zrób tak: w dużym garnku zagotuj wodę, z kapusty ściągnij pierwsze liście i włóż
Kulinarna Polskałyżka suszonego majeranku pół łyżeczki kminku 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 l wody 3 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty sól, pieprz czarny natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Żeberka podziel na mniejsze kawałki, najlepiej takiej wielkości aby potem zmieściły się w talerzu z zupą(...)dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj do miękkości, około 10-15 minut. Następnie zawartość patelni podsmażonego pora i cebulę z przyprawami oraz poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeżeli szukacie dobrej kapusty kiszonej, wytwarzanej tradycyjnymi metodami bez ulepszaczy to TUTAJ macie link do tej uczciwej. Gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu
kuron.com.plpszennej, mleka i jajka. Na południu Podkarpacia przygotowuje się podobne danie, zwane fuczkami, jednak w Bieszczadach do ciasta dodaje się gotowaną kiszoną kapustę. Natomiast w gminie Dębowiec w okolicach Jasła do ciasta również dodaje się kapustę kiszoną, ale smażoną na tłuszczu. W efekcie dębowieckie szandorki są bardziej wyraziste w smaku i lekko kwaśne. Nazwa szandorki pochodzi od szandorów. Lokalnie mianem(...)określano kapustę gorszej jakości, taką która się nie zawiązała lub była słabo wyrośnięta. Wycięcie i poszatkowanie takiej kapusty wymagało dużo wysiłku, dlatego często zostawiano ją uboższym mieszkańcom wsi. Poszatkowane szandory kiszono, a następnie wykorzystywano do przygotowywania różnych potraw, w tym szandorków. Szandorki z gminy Dębowiec zostały wpisane na listę potraw tradycyjnych województwa podkarpackiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szandorki – kuchnia
Trzeci talerzPierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Pierogi to jedno z obowiązkowych dań wigilijnych na podkarpackich stołach. U Lasowiaków pierogi z kapustą były i są szczególnie lubiane. Równie często przygotowuje się tu pierogi z kapustą kiszoną, jak i pierogi z kapustą słodką. Tajemnicą smaku tych wyjątkowych pierogów jest sposób przyrządzania kapusty – taki sam w przypadku obu rodzajów farszu. Aby kapusta(...)używa się oleju lub masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula
Trzeci talerzkapustą włoską. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby do kapusty dodać pieczarki lub grzyby leśne. Taka wersja też czasem pojawia się na naszym stole. Wiemy też, że wiele osób przepada za wariantem z dodatkiem piwa. Przyznamy się, że nam ten dodatek w połączeniu z kapustą nie smakuje, ale jeśli ktoś lubi, może oczywiście dodać. Biała kiełbasa z kapustą kiszoną(...)Taki zabieg sprawi, że kapusta będzie miększa, nabierze aromatu z mięsa i wchłonie z niego nieco tłuszczu. Czasem dawaliśmy odciśniętą kapustę bezpośrednio do naczynia i zapiekaliśmy, ale dość często okazywało się potem, że była bardzo sucha i bez smaku. Zapraszamy na przepis! Biała kiełbasa w kapuście Składniki: biała kiełbasa surowa: 6 – 8 szt. kapusta kiszona
Kuchnia Na WypasieŁazanki z kiszoną kapusta i pieczarkami Łazanki z kiszoną kapusta i pieczarkami Składniki: 500 g dowolnego makaronu (ja użyłam gwiazdki) 400 g kiszonej kapusty z marchewką (jeżeli mamy kapustę bez marchewki, to można dodać jedną mała marchewkę starta na tarce o grubych oczkach) ziele angielskie, liście laurowe (można jeszcze dodać jałowiec, mielony kminek) ½ kg pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula(...)kiełbasy śląskie 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kiszoną kapustę, należy ugotować w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Ugotowaną kapustę odcedzić i posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w małe plasterki, podsmażyć na maśle. Osobno obsmażyć drobno pokrojoną cebule aby była szklista. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą
Pomysłowa kuchniaSurówka z kiszonej kapusty – chyba każdemu kojarzy się ze smakami dzieciństwa :) Niektórzy do tej surówki poza wymienionymi przeze mnie poniżej składnikami dodają jeszcze jabłko i cebulkę – ja jednak najbardziej lubię wersję minimalistyczną :) Surówka z kiszonej kapusty – Składniki: 240 g kapusty kiszonej 1 duża marchewka (150g) szczypta soli pieprz czarny do smaku […] The post Surówka z kiszonej
Kulinarne Przebojenaszej kuchni ostatnio bardzo kapuściano. Wczoraj umieściłam przepis na surówkę z kapusty czerwonej, a dziś dzielę się naszym domowym hitem - kiszoną kapustą z buraczkiem. Specem od fermentacji w naszej rodzinie jest mój mąż. Oprócz kiszonej kapusty zajmuje się też przyrządzaniem kambuchy (przepis wkrótce). Osobiście zajmuję się kiszeniem jedynie ogórków i to tylko w sezonie ogórkowym. Moje zapasy się dawno skończyły(...)więc o zdrową florę bakteryjną naszych jelit dbają teraz "mężowe" kiszonki. Nasza córka potrafi zjeść na raz pół litrowego słoika kiszonej kapusty z buraczkiem i prosi o więcej. Zachwyt tak małego dziecka nad domową kiszonką jest chyba najlepszą motywacją do jej przyrządzania. Pamiętajmy, że większość takich ze sklepu nie jest fermentowana, lecz kwaszona w occie i pasteryzowana, co pozbawią
Jeść, by żyć w zdrowiu