Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: ciasto 350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200g masła lub margaryny 1 jajko szczypta soli 100g gęstej kwaśnej śmietany farsz(...)pieczarek 250 g ugotowaniej kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku sól,pieprz olej do smażenia oraz 1 małe jajko czarny sezam i czarnuszka Piątnica do posypania Przygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną
Monia miesza i gotujeRobiłam już golonkę na kapuście, teraz przyszła kolej na biała kiełbasę. A niebawem będą żeberka. Kapusta kiszona zapiekana z dodatkami to po prostu smakowite jedzonko. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć. 6 białych kiełbas ( surowych ) 1 kg kiszonej kapusty 350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne ) 2 cebule ( lub 1 duża ) ok. 500 ml bulionu
Ewa w kuchniPyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :) SKŁADNIKI 600g schabu bez kości 100g wędzonego boczku 300g kiszonej kapusty ok 15 sztuk suszonej śliwki 2 jabłka 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne
Moje Kuchenne RewelacjeZapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwę zdrowego tłuszczyku. Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska. Potrzebujemy: -1 kg ziemniaków -1 kg kiszonej kapusty -ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy Ziemniaki gotujemy
Maminek kulinarnyBoczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysł na pyszny obiad. Składniki: -ok. 1 kg surowego boczku -ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków -1/2 kg kiszonej kapusty -2-3 ząbki czosnku -1 marchewka -sól -pieprz ziołowy -przyprawa do mięs -olej Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem
Maminek kulinarnywtedy chęć na taki prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego(...)samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły do miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy w mniejsze kawałeczki. Kapustę szatkujemy, dodajemy umytą kapustę kiszoną, dolewamy szklankę wody, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy jabłka, dodajemy do kapsuty, mięso i wędliny kroimy w kostkę tez wrzucamy do gotowania. Dodajemy też grzyby razem z wywarem
Z Majeczką w kuchniSkładniki: golonka wieprzowa 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, kapusta kiszona 1 kg,pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, podgrzybki 2 dag, woda 1 szklanka, ząbki czosnku 5 sztuk z golonki usunąć włosy i dobrze opłukać, osouszyć ręcznikiem papierowym natrzeć kucharkiem z papryką i golonkę(...)oleju obsmażyć w szybkowarze i wyjąć na talerz do tłuszczu w szybkowarze dać kiszoną kapustę, cukier, opłukane podgrzybki, wlać wodę, przyprawę w płynie i wymieszać na kapuście położyć golonkę, na golonce ząbki czosnku, posypać pieprzem mielonym i zamknąć szybkowar - gdy się zagotuje to zmniejszyc ogień na mały i gotować 45 minut - golonkę z szybkowara wyjąć najlepiej po godzinie golonka jest
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, albo przygotowuję z niej zapiekankę... Składniki: około 400 g kaszanki 1 cebula majeranek Wykonanie: Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry(...)smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła. Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą
Walijskie Pichceniecoś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku. Potrawa jest bardzo prosta a warunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona. Składniki: 600g kiszonej kapusty 2-3 listki laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 cebule łyżka sklarowanego masła 50g suszonych prawdziwków
Walijskie Pichcenieschabowe 1 kg, woda 5 litrów, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 5 sztuk, kasza jęczmienna perłowa 1/2 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 5 sztuk, kapusta kiszona 1/2 kg, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku, kurkuma mielona 1,5 łyżeczki kości schabowe zagotować w małej(...)dodać ziele, liście laurowe, jałowiec i gotować z 20 minut wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, kaszę jęczmienną, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 15 minut włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, dodać kurkumę, kucharka i gotować z 20 minut, z kości obrać mięso i dać do zupy, wsypać natkę pietruszki, majeranek i gotować z 5 minut na talerzu do smaku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy 10 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 1 łyżka, kminek cały 2 łyżeczki, papryczka ostra 1 średnia, woda 1,5 szklanki umyte, osuszone golonki indycze obsypać przyprawą do kurczaka i dobrze je natrzeć, schować do lodówki na całą noc golonki(...)zrumienić na gorącym oleju z każdej strony do szybkowara włożyc pociętą kiszoną kapustę, posypać cukrem, dodać ziele, liście laurowe, kminek, pokrojoną papryczkę ostrą razem z pestkami na kapuście położyć zrumienione golonki indycze, wlać tłuszcz z patelni, wlac wodę zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania - gotować na minimalnym ogniu z 45 minut, po ugotowaniu zostawić na 10 minut i spuścić ciśnienie golonki
W Mojej Kuchni LubięPaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć
Anioły w kuchniSkładniki na 3 osoby: 500 g wątróbki drobiowej 70 g mąki 3 cebule Olej do smażenia Sól, pieprz Dodatki: Kapusta kiszona z marchewką Pieczywo Przepis: Wątróbkę obmywamy i dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią wątróbkę. Smażymy do zarumienienia z każdej strony, a tuż po przełożeniu usmażonej wątróbki na talerz - solimy i pieprzymy. Postępujemy(...)samym czasie) rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, którą doprawiamy do smaku. Smażymy cebulkę aż się odpowiednio zarumieni :) Jako dodatki do tego dania stosuję kiszoną kapustę z marchewką (tutaj gotowiec z beczki) oraz pieczywo ;) insertCookd("97bac02baca2d6c49303a22710ebb36c
Emcia Pichciszklanki wody mineralnej 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie mieszana typ 1100 i 750) 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 1 duże jajko Na farsz: 0,7 kg kapusty kiszonej 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (u mnie łopatka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule natka pietruszki 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek pieprz sól(...)200g płatków gryczanych 2-3 jajka olej rzepakowy Przygotowanie: Warzywa obrać i pokroić. Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć. Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną w kostkę, zeszkloną na patelni cebulę, dobrze wymieszać oraz doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki
Ze smakiem i z pasjąmarchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować(...)Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować
Ala piecze i gotuje