Kiszenie to metoda stosowana na całym świecie ze względu na jej niski koszt i łatwy dostęp. Kiszonki są źródłem błonnika, soli mineralnych oraz wielu witamin. Zawierają
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kapusta kiszona duszona z papryką i pieczarkami to znakomity dodatek obiadowy - do makaronu, kasz, klusek, czy ziemniaków, pieczywa również. Idealny obiad wegeteriański. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny wegeteriański bigosik, ponieważ w daniu dominuje słodki, paprykowy smak. Jest pyszna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!klasyk, zarówno do obiadu na dzień powszedni jak i od święta. Każdy ma swój ulubiony sprawdzony przepis, mam i ja. Zapraszam na moją prostą wersję smażonej kapusty z domowej kiszonej kapusty z beczki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarzywnych z dużą zawartością witaminy C i tych z grupy B, a także potasu, wapnia i żelaza. Na poprawę naszego samopoczucia doskonale wpłynie: sok z ogórków kiszonych, sok z kapusty kiszonej, zakwas buraczany. Soki te szybko uzupełnią „wypłukane” przez alkohol niedobory witamin i pierwiastków, ponadto pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn z organizmu. Soki te szybko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrewniane beczki zostały wynalezione głównie do przechowywania wina. Nie są żadną nowością, bowiem mają naprawdę długą historię. Istnienie drewnianych wiader o prostych bokach, które wykorzystywały pierścienie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąż. Kapuśniak to też jedna z moich ulubionych zup i smak zapamiętany z babcinego domu, bo oczywiście gotowała najlepszy kapuśniak pod słońcem. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to błagam, nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda(...)świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni. Wpłukiwanie go lub wylewanie to dla mnie zbrodnia! Jak używam kapusty, którą co jakiś czas kiszę sobie w domu. To naprawdę proste i wystarczy maksymalnie tydzień kiszenia żeby nadawała się na zupę. Też możecie zakisić sobie kapustę w domu - nawet jeśli mieszkacie w bloku
Smaczna Pyzasmak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu , pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona . Zupa ł ączy w sobie cechy szczi i zupy ogórkowej. Zupa mocno rozgrzewa, syci i pysznie smakuje szczególnie zimą. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKapusta z białą fasolą Wigilijna kapusta z fasolą, prosty przepis na postną kapustę z białą fasolą z puszki. Kapusta z fasolą przepis stary i bardzo prosty. Kapusta kiszona czy kapusta biała z fasolą? Wszystko zależy czy wolisz bardziej czy mniej kwaśne potrawy. Tak jedna jak i druga kapusta z białą fasolą smakuje wybornie, ta prosta potrawa(...)jest także bardzo sycąca. Jeżeli chcesz kapustę postną z fasolą możesz zrobić z ziemniakami, aby była bardziej gęsta i treściwa. Jak zrobić kapustę z fasolą na Wigilię? Kapusta z fasolą przepis Babci Przepis na Babciną kapustę z fasolą, to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na wigilijną kapustę. Kapusta z grochem czy kapusta z fasolą, każda ma swoich wiernych fanów
Dieta moja pasjadiety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: kiszony kalafior zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta(...)koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery
Kulinarne przygody Gatityinne, więc już mam w perspektywie rozrost trylogii do pentalogii. Na razie jednak trzy nasze ulubiona, a zacznę od kapusty z grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami 1kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej
Przepysznik - BLW i nie tylkotrudniejszy, ale na pewno do kiszenia pasują: Cytryny Śliwki Jabłka Mirabelki Kumkwaty Brzoskwinie Gruszki Zobacz od razu: przepis na kiszone cytryny Jak kisić? Samo kiszenie jest bardzo prostym procesem . Wystarczy ciasno ułożyć w słoiku wybrane przez nas warzywa lub owoce i zalać solanką, którą należy wcześniej przygotować z wody i grubej soli przeznaczonej do kiszenia i robienia przetworów. Całość(...)Kiszone ogórki Można powiedzieć jedno – klasyka. Na pewno chociaż raz je jedliście, ale czy próbowaliście je zrobić? Ogórki umyj – nie obieraj – i włóż ciasno do słoika. Dodaj do tego koper, korzeń chrzanu, ząbki czosnku liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zaleje solanką (2 łyżki soli/litr wody). Kiszone ogórki możesz jeść po 2 tygodniach. Zobacz też: jak kisić kapustę
kruche babeczkiSurówka z kiszonej czerwonej kapusty(...)dodatkiem prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo . Taka surówka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, szczególnie mięsa duszonego lub ryby. Składniki: 0,5 kilograma czerwonej kapusty kiszonej 1 cebula cukrowa 1 jabłko 2-3 łyżki prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo Pół pęczka natki pietruszki Oliwa z oliwek Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania
Bajeczna KuchniaZrobienie domowej kapusty kiszonej nie jest pracochłonne. Wystarczy kilka prostych składników oraz 2-3 tygodnie cierpliwości. Smakuje wyśmienicie. Nadaje się zarówno na surówkę, jaki i zupę kapuśniak. Składniki: 2 kg kapusty białej 4,5 dkg soli 2-3 marchewki kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych. Jeśli posiadamy robot z tarczą do szatkowania, w mig kapusta będzie poszatkowana. Dodajemy marchewkę
tojestpyszne.blogspot.comKimchi, czyli kiszona kapusta pekińska z dodatkiem warzyw jest wielkim przysmakiem i tradycyjnym dodatkiem, który Koreańczycy jedzą praktycznie każdego dnia. W Korei uważa się, że kobieta wtedy nadaje się na żonę, jeśli potrafi przyrządzić dobre kimchi. Zdaniem mojego Męża – wielkiego konesera kimchi – ja wspaniale nadaję się na koreańską żonę W moim (nie-koreańskim ) domu jemy kimchi przez cały(...)chili z sosem rybnym w blenderze i pokrojone warzywa Sos mieszamy z warzywami Natarta sosem i warzywami kapusta pekińska upakowana w naczyniu Zwykle dociskam talerzykami ciasno upakowaną kapustę w naczyniu do kiszenia Przygotowane kimchi fermentuje Bąbelki zwiastujące ukiszenie Propozycja podania – pokrojone kimchi jako dodatek do obiadu w formie surówki Artykuł Wegańskie kimchi (bez gotowania) pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plkoperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery(...)kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Surówka z młodej kapusty z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 główka kapusty 1 marchewka sok z cytryny sól himalajska
Kulinarne przygody Gatity