kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:142/414)

Fuczki z prawdziwkami 183

Fuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone.  Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam.  Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam.  Powiem(...)płaska łyżeczka soli (do smaku), grzyby z kapustą: ·        200 g świeżych prawdziwków, ·        ok. 200 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki), ·        1 łyżka masła, ·        1 duża biała cebula

Moniki Smakołyki
paszteciki drożdżowe z kaszanką 215

samodzielnie z sosem czosnkowym. Przeważnie robię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno jako zamiennik kanapki też są dobre.  Składniki: na ciasto(...)mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki masła 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli na nadzienie: 3 kaszanki 200 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz olej  dodatkowo: 1 jajko kminek czarnuszka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, zasypać cukrem i wlać odrobinę mleka. Odstawić na kilka minut. Następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łazanki 93

Proste połączenie kapusty kiszonej, mielonego mięsa, makaronu i przypraw, a jednak wielokrotnie ratuje mnie kiedy nie mam pomysłu co na obiad. Łazanki to danie nieskomplikowane, jednogarnkowe i sycące, więc wszystko, czym prosty i szybki obiad powinien się cechować. Idealne w chłodne dni, ponieważ naprawdę dodaje energii, a sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na kolację po ciężkim dniu(...)pracy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zapewniam, że warto!  Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (w wersji light można użyć drobiowego) 350 g kapusty kiszonej 200 g suchego makaronu łazanki (lub innego krótkiego makaronu np. kokardki, muszelki) 3-4 łyżki oleju, masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego duża cebula ząbek czosnku 2 listki laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego

Analiza Smaku
Kapuśniak na żeberkach 157

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach na wywarze drobiowym lub warzywnym z dodatkiem kminku, który nie tylko nadaje charakterystycznego posmaku, ale również wspomaga nasze trawienie. Prosty kapuśniak na kiszonej kapuście. The post Kapuśniak na żeberkach appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 125

SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki ) 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć(...)folię spożywczą i odłożyć na 30 min. 4. W tym czasie przygotować farsz: kiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować ok 30min do miękkości kapusty. Odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami

Atlas Smaków
pyszne pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami... 69

Składniki: woda 4 szklanki, kiszona kapusta 1 kg, podgrzybki suszone 3/4 szklanki zmielone, kostka rosołowa 1 sztuka, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki kasza gryczana 3 szklanki, woda 3 litry kapusta biała 2 główki duże, olej rzepakowy 2 łyżki pieczarki 50 dag, papryczka ostra 1 sztuka mała, jajka 2 sztuki "L", tarta bułka 3/4 szklanki, sól - ile potrzeba(...)około 2 szklanki, woda 1 litr, kostka rosołowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana 12% 100 gram + 1/2 szklanki wody, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka   Kiszoną kapustę zalać wodą, dodać zmielone podgrzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, gotować bez przykrycia do miękkości kapusty, odcedzić nadmiar wody, ( można zamrozić np. do zupy kapuśniaku dodać później

W Mojej Kuchni Lubię
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ, KAPUSTY KISZONEJ I MARCHEWKI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 148

Klasyka smakuje najlepiej. Dziś są nią kotlety z chyba najpopularniejszą wegańską bazą - kaszą jaglaną. Gdy dodać do niej marchew, kapustę kiszoną i tradycyjne, popularne przyprawy, to otrzymujemy zaskakująco smaczne kotlety. Tak niewiele trzeba, by stworzyć pyszne danie. Z sałatką smakują wyśmienicie. Polecam i chyba jutro robię je znowu, bo bardzo przypadły mi do gustu. A jak wam smakują? Dajcie znać(...)Składniki na 7 kotletów: 1,5 szklanki UGOTOWANEJ kaszy jaglanej, 1 duża, ugotowana do miękkości marchewka,  3 łyżki kapusty kiszonej, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania klejącej masy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego (w zdrowszej wersji - pieczemy). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Krokiety z kapustą, pieczarkami i żółtym serem 154

minuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Swoją patelnię natłuszczam tylko raz - wlewam kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieram ręcznikiem papierowym.   Składniki: 12 naleśników 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła  50g sera żółtego startego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli  2 jajka 200ml mleka 4 łyżki mąki ( używam(...)Młynu Kopytowa ) olej do smażenia Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut.  Na środek naleśnika nakładam

Gotowanie i blogowanie
Kapuśniak na żeberkach 81

Pyszny, sycący kapuśniak na żeberkach to mój dzisiejszy przepis  z którym dzielę się z Wami. Tu zapraszam na kapuśniak z pomidorami Składniki: 600 g żeberek wieprzowych 800 g kapusty kiszonej 6-8 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3-4 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku(...)sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wkładam żeberka, liść laurowy, ziele angielskie, wstępnie doprawiam solą i pieprze,  zalewamy wodą ok 2,5-3 . Zagotowuję i gotuję do miękkości mięsa. Kapustę kroję na mniejsze kawałki (jeżeli jest bardzo kwaśna, to płuczę). Z wywaru wyciągam mięso, odlewam 0,5 L wywaru i wkładam kapustę do gara, dodaję kminek oraz majeranek. Całość gotujemy

magiczna kuchnia Kasi
Kiszona kapusta z soczewicą 89

Kiszona kapusta z czerwoną soczewicą. Można zjeść od razu. Można wykorzystać do pierogów jako farsz po zmieleniu. 750 gram kapusty kiszonej szklanka czerwone soczewicy cebula marchewka ząbek czosnku sól i pieprze do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ziele angielskiego kilka ziarenek liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki cząbru i lubczyku  1 łyżeczka majeranku(...)kilka łyżek oleju rzepakowego Cebulę i marchewkę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Przepłukać kapustę i jeśli trzeba przesiekać. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę z marchewką i czosnkiem, dodać kminek, potem kapustę. Można podlać lekko wodą. Przykryć pokrywką. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować soczewicę al dente ( gotuję 12-13 minut), dodać

AZgotuj!
Kurczak z "odświętnym" farszem 148

miałam sumienia ich wyciągać, bo kurczak straciłby swój "pierwotny" kształt, a na nim mi zależało. Składniki: 1 kurczak kukurydziany (ok 1,80kg) 600g mięsa rosołowego z kurczaka 150g kiszonej kapusty 70g grzybów leśnych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko ok 15g miękkiego masła Przyprawy: sól morska pieprz kolorowy przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie(...)luzujemy za pomocą długiego, cienkiego nożyka, pozostawiając tylko kości skrzydełek i podudzi. Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka, po czym wykałaczkami spinamy jego tył i przód, by farsz

Kuchnia w czekoladzie
Bigos z kiełbasą 79

niektóre przemyślenia i zawartość lodówki naprowadziły mnie na drogę, którą cały czas podążam. Nic nie ma prawa się zmarnować. Dzisiaj pomyślałam o bigosiku. Miałam w lodówce wiadereczko kilogramowe kiszonej kapusty. Znalazłam kawałek marchewki, kawałek  twardej części kapusty pekińskiej. Pozostało mi wyciągnąć tylko z zamrażalki boczek parzony i kiełbaskę. Bigos na winie. Właściwie z tym, co się nawinie. Przelałam(...)kapustę kiszoną wodą, żeby domownicy z nadmiaru kwasu się  nie wykręcali. Wstawiłam do gara i wrzuciłam 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i odrobinę kminku. Dodałam pokrojoną pekinkę i  marchewkę. Podsmażyłam na słonince 1,5 laski kiełbasy i 20 dkg boczku z całą cebulą. Dodałam też skórę z boczku. Po tym jak już ugotuje się

Pieprzyć z Fantazją
Bigos 141

Składniki: 4 kg kapusty kiszonej  1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki) 1,3 kg kiełbasy około 15 sztuk grzybów suszonych około 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek 1 duże jabłko 2 cebule olej do smażenia Przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 5 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego sól Sposób wykonania: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)namoczenia (np. na noc). Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy. Wkładamy ją do dużego garnka o grubym dnie. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby tak aby kapusta nie przywarła do dna. Ścieramy do niej jabłko. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i smażymy

Qchnia po prostu
Dorsz zawijany w boczku z duszoną kapustą i pure ziemniaczanym 168

pomocą przychodzą mi cieniutkie plastry surowego boczku. Wybieram Sokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne. Składniki: polędwica z dorsza 4 sztuki kapusta kiszona 300 gram ziemniaki ugotowane 500 boczek wędzony 12 plastrów grzyby suszone 3 sztuki(...)łyżki 1 łyżka masła Przygotowanie: Polędwice zawiń w plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz grzyby. Rozgrzej olej w drugim rondlu i włóż wypłukaną kapustę. Dodaj przyprawy i duś z namoczonymi wcześniej grzybami. Pokrój grzyby i dodaj do kapusty wraz z wodą z namaczania. Pokrój cebulę drobno i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj do ugotowanych

AZgotuj!
Uszka z kapustą i grzybami 180

wyjąć i zamrożone wrzucić do wrzącej wody. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli gałka muszkatołowa farsz 450-500 g kapusty kiszonej wraz z zalewą 50 g suszonych grzybów 2 male cebule sól, pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Dzień wcześniej przygotować farsz. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić(...)czasie odsączyć je z wody i spłukać wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju, a następnie przesmażyć cebulę. Gdy będzie lekko szklista dodać kapustę kiszoną, suszone grzyby oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową). Przypraw nie żałować, ponieważ farsz musi być wyrazisty. Wlać 1,5-2 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Tak długo, aż cała

Ugotować