kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:136/414)

Polędwiczki z kurczaka w kapuście kiszonej 135

Witam Was. Dziś propozycja na obiad - polędwiczki z kurczaka duszone w cebuli i kiszonej kapuście. Podawane z makaronem wielorazowym. Robi się go szybko..A smakuje..palce lizać;) Wszystkie przyprawy znajdziecie na stronie Skworcu.   https://www.skworcu.com.pl Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz stronę ma FBgotowaniepatki. https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki dla 4 osób:  Mięso:  500 dag polędwiczek z kurczaka(...)Skworcu  1 łyżeczka czosnku granulowanego Skworcu  Sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju rzepakowego  Dodatkowo:  4 łyżki cebuli suszonej Skworcu  15 dag kapusty kiszonej  1 łyżeczka papryki mielonej Skworcu  Pieprz i sól do smaku  Przygotowanie :  Polędwiczki marnuję w przyprawach. Na rozgrzaną patelnię przekładam mięso i smażę na rumiano Polewam

Gotowanie Patki
Kapuśniak – dieta dr Dąbrowskiej 338

Kapuśniak na diecie dr Dąbrowskiej jest nie tylko zupą rozgrzewającą, ale też orzeźwiającą. Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego   Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać(...)pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut

To co kocham
BIGOS JARSKI 135

prośby....    Na pierwszy ogień idzie bigos jarski - uwielbiam go i zawsze gotuję większą ilość,wkładam do słoików i jedzonko gotowe. Składniki:   ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 10-12 sztuk suszonych śliwek przecier pomidorowy ok 2 łyżki  pieprz ziołowy,majeranek,czosnek,kminek,chili bądź ostra papryka liść laurowy,ziele(...)angielskie Kiszoną kapustę włożyć do większego garnka,podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na suchej patelni,dodać do kapusty. Warzywa  obrać,pokroić w słupki bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym.Po ok 30 min dodać śliwki,dusić następne

Niespełnione zdolności kulinarne
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym 96

kuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki.  Składniki 1 duża główka kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g surowego wędzonego boczku 500 g mielonej karkówki 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle ) cząber majeranek  tymianek  sól pieprz     Przygotowanie Na patelni przesmażyłem(...)zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułozyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod przykryciem ok. 3 godz. Podałem z sosem grzybowym

R'n'G Kitchen
Bul-dog niemiecki 159

patyczki na które jest nabite jedzenie. Idąc tym tropem, obrałem bulwę przed pieczeniem. Zrobiła się fajna skórka. W każdym razie można wsuwać w całości. Składniki: - duży ziemniak - parówka - kapusta kiszona - musztarda Wykonanie: Ziemniaka pieczemy w piekarniku. Temperatura ok 180 stopni i po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem twardość. Parówkę gotujemy albo smażymy. Wkładamy ją do upieczonego rozciętego ziemniaka, smarujemy musztardą(...)dopełniamy kapustą kiszoną

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 134

sumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy(...)wierzch plasterek żółtego sera, który posypujemy oregano i czarnuszką. Przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Zapieczone ziemniaki podajemy gorące z kapustą kiszoną i sosem chili słodko-kwasnym. Ziemniaczki naprawdę super smaczne :) Zróbcie je w swoich domach. Pozdrawiamy

vegetanie
RURKI Z PIECZARKAMI, KAPUSTĄ KISZONĄ I BOCZKIEM 58

osobiście nie przepadam za łazankami) i wzbogaciłam je o boczek i odrobinę czosnku. Prosto, szybko, tanio i oczywiście smacznie  😎 Składniki: op. makaronu rurki 200 g pieczarek 300 g kiszonej kapusty 300 g chudego wędzonego boczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie liść laurowy olej   Wykonanie: Makaron gotujemy(...)zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę kroimy drobniej, zalewamy wodą, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz boczek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy, aż ew. woda z pieczarek odparuje. W dużym garnku mieszamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną oraz zawartość naszej patelni. Doprawiamy

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE Z PIECZARKAMI 388

porą uwielbiam takie dania. Mięsko wychodzi aromatyczne,mięciutkie - wprost rozpływa się w ustach.Sprawdza się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.Serdecznie polecam. Składniki:   800 g karkówki 800 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki przyprawy do bigosu sól,pieprz(...)przyprawa do karkówki Kiszoną kapustę odcisnąć,posiekać,włożyć do garnka i zalać wodą.Dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz przyprawę do bigosu - gotować ok 1 godziny,najlepiej do odparowania wody. Umyte mięso osuszyć,pokroić w duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony

Niespełnione zdolności kulinarne
Kapusta z grochem 163

Czas zbiorów kapusty i jej kiszenia przypomniał mi danie z regionu Opoczno - Przysucha. Wywodzi się z czasów, gdy chłopi musieli oddawać dużą część wytworów swojej pracy panom. W okręgu Odrzywołu danie składało się wyłącznie z doprawionej do smaku kapusty i grochu. We wsi Gorzałków (dziś dzielnica Opoczna) chłopom powodziło się lepiej, bo należała do posiadłości królewskich - mieszkańcy dodawali jeszcze cebulę(...)cebulą do bieżącego spożycia, bez cebuli - do zamrożenia, bo doskonale się przechowuje w zamrażarce; potem można dodać cebulę i czosnek. Składniki : 200 ml grochu łuskowego w połówkach 200 g kapusty kiszonej 400 g słodkiej kapusty 2 łyżeczki kozieradki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki soli pieprz ewentualnie: olej do smażenia i 2 cebule Groch dobrze wypłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kapusta wigilijna 113

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5 kg kiszonej kapusty, 100 g grzybów suszonych, 100 g śliwek - suska sechlońska*, 1 - 2  cebule, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, olej, 6 ziaren pieprzu, listek laurowy, 4 szt. ziele angielskiego(...)jałowca, cukier Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać w zimnej wodzie), pokroić. Grzyby wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Cebulę pokroić w półplasterki. Do garnka wlać olej, dodać cebulę, podsmażyć ze szczyptą cukru. Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho) i dusić do miękkości.   Grzyby pokroić, podsmażyć

królestwo garów
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 86

tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki(...)sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz Umytą   kiszoną kapustę wkładamy zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane

RAROSSA
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 90

tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki(...)cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz Umytą kiszoną kapustę wkładamy zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy

RAROSSA
Żeberka pieczone w kapuście 69

Żeberka pieczone  w kapuście to moja dzisiejsza propozycja na pyszny  obiad. P yszne, mięciutkie , rozpływające się w ustach, takie właśnie były.  A następnego dnia były jeszcze lepsze, polecam. Składniki: 1 kg żeberek 1,2 kg kapusty kiszonej smalec do smażenia 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniak wegetariański 176

Jesienno-zimowy kapuśniak wegetariański. Smak najlepszej kiszonej kapusty idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy dzień. Spróbujcie sami! Kapuśniak wegetariański Bardzo smaczny i szybki do wykonania Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty  400 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler

Moja Mama Gotuje