zostały z poprzedniego dnia, oraz serek kanapkowy. Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszne Kluski szpinakowo-serowe polecam je też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych(...)ciasto jak na kopytka. Ciasto przekładamy na obsypaną resztą mąką stolnicę,formujemy dwa wałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, oznacza to że są gotowe. Wyciągamy kluski ziemniaczano-serowe łyżką cedzakową. Podajemy kluski z sosem pieczeniowym z szynką. Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl(...)Wywar wlewamy do garnka. Pory oczyszczamy, białą część kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka. Zieloną część wkładamy do wywaru w całości, później po ugotowaniu ją usuniemy. Wszystko gotujemy przez 20 minut na niewielkim ogniu. Marchewkę obieramy i przy pomocy spiralizera robimy makaron. Wywar przecedzamy przez sitko. Czysty rosół wlewamy do garnka, solimy i pieprzymy, wrzucamy
Kulinarne przygody Gatitysamo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej. Składniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku- 1 cebula - 1 papryka czerwona- ½ świeżej chilli- cebulka prażona- sól, pieprz- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew(...)boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony w talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa są cienko pokrojone, więc nie wymagają długiego gotowania). Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski i dodajemy do kapusty. Papryczkę chilli również pozbawiamy
mojewypiekiinietylkowersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży(...)kilka ziarenek pieprzu 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, szatkujemy na cienkie paseczki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła kapustę, dodajemy odrobinę soli, ziele angielskie, liść laurowy i i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. 2. W tym czasie kroimy boczek
W kuchni Katiewersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży(...)kilka ziarenek pieprzu 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, szatkujemy na cienkie paseczki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła kapustę, dodajemy odrobinę soli, ziele angielskie, liść laurowy i i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. 2. W tym czasie kroimy boczek
W kuchni Katiezabki czosnku, lub granulowany Łyżeczka masła Sól, pieprz Soczewicę dobrze płuczemy, gotujemy ją w dwóch szklankach osolonej wody, lub w bulionie. Gotujemy 15-20 min do czasu, aż soczewica wciagnie większość wody-lub całość :) ja dla pewności jeszcze wykladam ją na sitko i dobrze odsączam. Blendujemy(...)piekarnika wyjdą zdecydowanie zdrowsze:) Pieczemy je w 180 C przez 20 min. Podajemy z ulubioną kaszą. Ja dziś zamiast kaszy zjem spoooorą porcję surówki z kiszonej kapusty:)) W tych kotlecikach najlepsze jest to, że trzy sztuki na pewno nie pójdą nam w boczki
Mamuśka wraca do formyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 50 d ag kapusty kiszonej, średnia cebula, 1/3 jabłka, łyżka masła, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka cukru, 20 g suszonych grzybów, 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki), 100 g suszonych śliwek, pęczek natki(...)maśle. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Śliwki siekam. Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem. Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar
JejKuchniaprzepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g karpia w kilku kawałkach (lub innej ryby o zwartym mięsie z niewielką ilością ości) 150ml słodkiej śmietany 18% 300ml odciśniętego soku z kiszonej kapusty 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (150g) 2 łodygi selera naciowego kawałek pora (100g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego(...)opłukujemy. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i zaczynamy podgrzewać. Wkładamy warzywa, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz ok. 1 łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy niezbyt gwałtownie, najlepiej pod częściowym przykryciem, przez 60 minut. Wkładamy rybę i doprowadzamy ponownie do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze przez 15 minut. Z gotowego wywaru usuwamy całkowicie wszystko oprócz
Kulinarna Pokusanatomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię z olejem. Dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i dusić około 15 minut, by lekko zmiękła. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodać ciepłą kapustę i masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą(...)niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać do wrzącej (osolonej) wody i gotować 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze smażoną cebulką. Świetnie smakują również odsmażane na patelni. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnigorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 1kg kapusty kiszonej sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Barszczyk: 2kg buraków 2 marchewki 1/2 selera(...)było za rzadkie. Ciasto odstawić na pół godziny. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Powinno wyjść ok 15 naleśników. Farsz: Kapustę odcisnąć, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić. Dolac niewielką ilość wody, dodać liście laurowe, ziele ang, przyprawę do kapusty i gotować na nieduzym ogniu. Grzyby zalać niewielką ilościa wody, gotować ok 10 minut. Dolać do gotującej się kapusty. Gotować
Smakołyki Asirozchodzą się kuszące aromaty. W moim domu rodzinnym taki bigos zawsze jest na święta, a najlepszy robi mama. Teraz i ja znam recepturę na najlepszy bigos. SKŁADNIKI: kapusta kiszona 4 kg. kiełbasa np. śląska ok. 1 kg. mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek(...)mięsa: a) przyprawa do mięs Delikata 2 łyżki b) pieprz 1/2 łyżeczki c) majeranek suszony 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę. Drugiego dnia dodać ziele angielskie,przyprawę
Kuchnia PaulettesZakwas owsiany bezglutenowy na żurek to moja propozycja na domowy, własnoręcznie przygotowany produkt do ugotowania bezglutenowego żurku wielkanocnego. Zakwas owsiany jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny
Dorota SmakujeDobra ryba na obiad nigdy nie jest zła! Proponuję dorsza w wersji fit- aromatyczny, soczysty i kruchy! SKŁADNIKI: 500 g. fileta z dorsza 2 łyżki oliwy
Kuchnia Beatymasz pomysłu na obiad, nie masz czasu na przygotowywanie posiłku? To idealna propozycja dla Ciebie. U mnie właśnie to tak wyglądało. To nie był mój czas na gotowanie. Danie jest świetnie. Smak podkręciłam trochę kaparami a Wy możecie coś jeszcze dorzucić. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe Bułki tartej Mleko 1 łyżka posiekanych kaparów 1 – 2 łyżek(...)masa jest za mało zwarta możemy dosypać dodatkowo bułki tartej. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnie pasuje do surówki z kiszonej kapusty. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewy