Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotuj Się Kto MożePopularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami
Gotuj z Rumcajsemwykorzystaniem pak choi, które siałam w sierpniu, a we wrześniu okazują się gotowe do spożycia. Przy okazji publikacji bigosu wegańskiego , że nie przepadam za klasycznym połączeniem mięsa i kapusty kiszonej. Dlatego moje bigosy są inne. Dzisiejszy składa się głównie z chrupkiej pak choi i dyni, a dodatkiem białkowym jest tofu. Składniki : mała dynia odmiany Hokkaido (ok. 1,2 kg) duża(...)liściowe oddzielić od liści. Dynię, cebulę, paprykę, chili i tofu podsmażyć na rozgrzanym oleju najpierw każde z osobna. Po przesmażeniu warzywa przekładać do garnka z zagotowaną szklanką wody. Warzywa gotować z kozieradką i kminkiem w garnku na małym ogniu. Dynia powinna się rozpaść, a cebula zmięknąć. Całość należy mieszać od czasu do czasu, by masa nie przywarła do dna. Gdyby
Weekendy w domu i ogrodziemiękkości przez ok. 8 minut, uważając by nie rozgotować kapusty. Co jakiś czas przemieszać. Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. W międzyczasie, gdy kapusta się gotuje, boczek pozbawić skóry o ile jest twarda (miękką skórkę można pozostawić). Pokroić boczek w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm., a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć do zarumienienia(...)łyżki wody z ugotowanej kapusty i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą, wymieszać i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i pogotować na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Smacznego! Zobacz również nasz przepis na: kiszoną kapustę zasmażaną (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne PrzebojeSkładniki: (6 porcji) 500-550 g. kapusty kiszonej 1,5 szkl. ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę 1/2 szkl. grubo startej marchewki 1/3 szkl. grubo startej pietruszki 2/3 szkl. grubo startego selera 2 listki laurowe po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła po 1/2 łyżeczki: mielonego kminku, kminku całego(...)Kapustę odciśnij z soku i przesiekaj na desce. Możesz wcześniej kapustę przepłukać w czystej letniej wodzie, jeśli kapusta jest mocno kwaśna lub gdy nie lubisz dość kwaśnego kapuśniaku. Ja ten etap pomijam, kocham kwaśne zupy :-D Przesiekaną kapustę włóż do niedużego garnka i zalej wodą (tyle, żeby tylko była przykryta). Przykryj garnek pokrywką i od chwili zagotowania, gotuj
Delicious Placesposób, w jaki przyrządzam tu pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić(...)farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi . 5. Lepimy pierożki i... 6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto". 7. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu i podajemy np. ze skwarkami
Kawa z mlekiemSkładniki na 8 sztuk: -8 plastrów wołowiny o grubości 1 cm. -2 kiełbasy śląskie -1 duża cebula -4 duże ogórki kiszone -8 łyżeczek musztardy sarepskiej -sól -pieprz -majeranek -16 wykałaczek -2 łyżki margaryny do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę śląska kroimy w plasterki grubości 3 mm. Plasterek przekrawamy na pół. Przesmażamy na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w małą kosteczkę. Wołowinę(...)czasu dolewamy wodę i obracamy rolady. Gotowe rolady wykładamy na półmisek. Potem zagęszczamy sos. Odrobinę wody mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do gotującego się sosu. Rolady najlepiej podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego
Magia jedzenia.wpływem soli mięso lubi stwardnieć, więc lepiej dodać ją już później. Z jednej strony (tej od której będziemy później zawijać roladkę) układamy plasterek boczku, plasterek sera żółtego, ćwiartkę ogórka kiszonego, połowę pieczarki i 1 słupek papryki. Mięso ściśle zawijamy od strony dodatków i spinamy je wykałaczkami lub owijamy grubą nitką przeznaczoną do wiązania mięsa. Mięso obsmażamy, w wysokiej patelce(...)smalcu lub oleju. Ma ono się zarumienić z każdej strony. Zmniejszamy płomień do minimum, zalewamy roladki wódką i połową wody/bulionu. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 1,5h do 2h, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas dolewamy wodę/bulion tak aby roladki były cały czas w sosie. Kiedy mięso jest już
PatiGotujewyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi 4 liście laurowe kilka(...)podsmażać aby uwolnić aromat majeranku. Dodać gałązkę maggi oraz pokrojoną kapustę ( nie przepłukiwałam jej celowo ). Podsmażać chwilę i dodać łyżkę cukru.Poczekać aż się lekko skarmelizuje. Doprawić pieprzem. W tym czasie dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Poczekać aż lekko zmiękną i dodać do wywaru podsmażoną kapustę. Gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Ja ostatnio zamiast soli, zupy przyprawiam
Jemy PijemyCzęsto gości u mnie rybka smażona ale musi być jakaś odmana więc dzisiaj proponuję rybkę z piekarnika. Dla urozmaicenia rybka przykryta jest pierzynką z cebulki i
Monia miesza i gotujekapustą jaglaną. Tradycyjnie nazywano je chopciami. Natomiast nieco bardziej na północ, nadal w Kotlinie Sandomierskiej, ale już na Ziemi Świętokrzyskiej, do farszu z kaszy jęczmiennej poza grzybami dodawano kapustę kiszoną. W tym regionie gołąbki te noszą nazwę lasowiackich chapci. Z kolei na południu Podkarpacie, w okolicach Leska i Soliny, przyrządzano wigilijne gołąbki z kaszą i suszonymi grzybami, przy czym kaszę(...)około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy około 45 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru. Będzie
Trzeci talerzwszyscy znajomi wracają już z rozjazdów, więc możemy zaprosić się wzajemnie wieczorem na wspólne wyjadanie resztek. W ten sposób podzielimy się zapasami dopóki są jeszcze świeże i zjadliwe. Kreatywne gotowanie zero waste Mam też kilka sprawdzonych przepisów na pyszne dania, które można zrobić przy okazji produkcji zakwasu na barszcz, pierogów, wigilijnego bigosu czy jeśli zostanie nam trochę śledzi. Jeśli rozłożymy(...)waste na Święta to: Pizzoccheri. Zostało Ci po świętach za dużo bigosu wigilijnego, na który nie możesz już patrzeć albo za dużo nadzienia na pierogi z kapustą i grzybami? Nic nie szkodzi. Przerób kapustę wigilijną na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym Przepis na pizzoccheri tutaj Raviolo z żółtkiem A może zabrakło ci nadzienia a zostało za dużo ciasta
Ugotowane pozamiatanerozgrzaną patelnię wlej połowę oliwy a następnie wsyp kaszę i smaż 2-3 minuty cały czas mieszając. Dodaj bulion i przyprawy. Gotuj aż kasza będzie miękka (około 13 minut). · Oczyszczone i pokrojone pieczarki smaż na patelni bez tłuszczu do momentu aż woda całkowicie wyparuje. Dodaj resztę oliwy, pokrojoną w koskę cebulę(...)Farsz nakładaj na liście kapusty (wcześniej usuń z każdego liścia twardy rdzeń) i zwijaj formując gołąbki. · Gołąbki układaj w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry cebulę, przykryj liśćmi kapusty, wlej bulion i przykryj pokrywą. · Piecz w temperaturze 190 stopni przez
Moja Mama Gotujeróżnymi farszami. Są pyszne i nikt nie może się im oprzeć! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko około 0,5 szklanki ciepłej wody farsz: 500 g kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego słodka papryka, lubczyk i liść laurowy, sól, pieprz Przygotowanie: 1. przygotuj ciasto: ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne(...)grzyby, podsmażaj chwilę; kapustę wypłucz w zimnej wodzie i dobrze odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i zalej wodą, w której moczyły się grzyby; następnie dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości kapusty; po tym czasie dodaj grzyby z cebulą, przypraw do smaku, wymieszaj i duś przez około 20 minut; ciasto cienko rozwałkuj, faszeruj farszem z kapusty i grzybów, dobrze zlep
Zasmakuj KuchniPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.składniki:1
Monia miesza i gotuje