kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:57/388)

Sałatka z czerwonej kapusty i papryki na zimę. 180

Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu(...)Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę oskrobać, opłukać i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzątku na 5 minut. Następnie przelać zimną wodą i pokroić w paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką

Przepisy i porady kulinarne
Bigos z czerwonej kapusty na słodko 178

Składniki : mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1-2 goździki 2-3 łyżeczki octu jabłkowego smalec, u mnie gęsi cukier, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę obrać ze zwiędłych liści, poszatkować Wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie, pokrojoną cebulę przesmażyć Kapustę wrzucić do garnka, zalać winem i niewielką ilością wody, dodać goździki, cukier

Proste Potrawy
Weganin na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA CZERWONA 232

temu pokazywałam Wam białą kapustę z patelni, przyrządzoną bez tłuszczu ale mimo to bardzo, bardzo smaczną. Dziś kapusta czerwona , przygotowana w podobny sposób ale z innymi przyprawami. Żeby nie rozpisywać się za bardzo - rzućcie okiem na  poprzedni wpis , i kiedy wiadomo już, jak to jest zrobione, podmieniamy kapustę białą na czerwoną, a dalej leci tak: - na suchą(...)patelnię 2 cebulki w kostkę i 2 ząbki czosnku w plasterki, - płaska łyżeczka pieprzu, - teraz szatkowanie kapusty i rzucanie na patelnię, mieszanie, - 6 goździków, - łyżeczka gałki muszkatołowej, - kawałek świeżego imbiru startego na tarce,  - sól morska, - trochę wody, - sok z połówki cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Colesław 191

Uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki z kapusty. Właśnie zauważyłam, że nie ma u mnie na blogu Colesława ;) Zwykle robiłam go z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli. Tym razem(...)wrzuciłam jeszcze koperek i połowę jabłka. Wyszła wspaniała. Robię ją nie tylko do obiadu ale również na kolację. Polecam :) Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula 1-2 marchewki pół jabłka 1/2 pęczka koperku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka musztardy 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany Kapustę ścieram na grubej tarce, marchew

Smakołyki Asi
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 193

Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie przed podaniem - zyska na smaku bardzo! Składniki: 1/2 czerwonej kapusty (niedużej) 1 czerwona cebula(...)balsamicznego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 liść laurowy 100 ml mocnego bulionu warzywnego 4 małe kiełbaski (np. drobiowe) Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, jabłka na ósemki lub szesnastki. Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce i odstawić na 15 minut. Na tym etapie

zadanie-gotowanie
Zupa gulasz węgierski 108

smakiem i aromatem. Zajrzyj także do innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa – gołąbki bez zawijania – fasolka po bretońsku – gołąbki z włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta – surówka z czerwonej kapusty ZUPA GULASZ WĘGIERSKI Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 3,5 – 4 h Składniki: 500 g mięsa wołowego

nietylkopasta.pl
Pęczak z sosem grzybowym i modrą kapustą z jabłkami 252

sałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki(...)zaparzaczu do herbaty, najłatwiej je wtedy odłowić. Jabłko myjecie, obieracie, wycinacie gniazda nasienne i kroicie w kawałki. Je też wkładacie do garnka, podlewacie wodą albo czerwonym winem i dusicie, aż kapusta będzie miękka, a jabłka się rozpadną. Przyprawiacie wtedy cukrem, solą, pieprzem i octem z czerwonego wina. Grzyby zalewacie wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzacie i płuczecie. Kroicie

GRUBY WAŁEK
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 177

ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie(...)Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza z mieszkają kapusty czerwonej, cukini, papryki i marchewki. Przygotowanie: Krok 1 Cieciorkę miksujemy na gładką masę. Jeśli używacie konserwowej odsaczcie ją dobrze z płynu. Dodajemy drobno startą na tarce pietruszkę, utarty ząbek czosnku

Niedzielny kucharz
Czerwona kapusta o korzennej nucie 130

Pyszny dodatek do mięsnego obiadu Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty ( 700-800 g ) 1 średnia cebula 3 łyżki masła 200 ml półsłodkiego czerwonego wina 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków pół małej laski cynamonu sól pieprz ocet z czerwonego wina Przygotowanie Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem. Posiekana cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę

R'n'G Kitchen
Pieczeń wieprzowa z air fryer 125

jest idealna jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Pieczeń wieprzowa pokrojona w grubsze plastry podana z sosem pieczeniowym do ziemniaków, klusek , kopytek , z modrą kapustą . lub tartymi buraczk ami będzie stanowić smakowite obiadowe danie na Święta i na co dzień! Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa: Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym łopatka pieczona(...)dzień pieczeń wraz z naczyniem, w którym się piekła przekładamy do lodówki. Pokrój wieprzowinę na plastry. Ja pieczeń wieprzową najczęściej podaję z surówką z kiszonej kapusty, z zasmażaną czerwoną kapustą, kluskami śląskimi lub kopytkami , ale z puree ziemniaczanym też będzie smakować doskonale. Smacznej pieczeni wieprzowej! The post Pieczeń wieprzowa z air fryer appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z kiszonej kapusty 62

należą do moich ulubionych. Dziś do ich grona dołączyła pyszna zupa krem z kapusty kiszonej. Jest idealna na chłodniejsze dni, bo bardzo rozgrzewa. Zupę możesz całkowicie zmiksować na krem, ale ja wolę inną formę. Zanim zblenduję ugotowaną zupę, odkładam nieco kapusty. Po zmiksowaniu zupy ponownie dodaję kapustę, dzięki czemu mam gęstą zupę, ale z elementami w środku jak przy tradycyjnej(...)innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa –  gołąbki bez zawijania –  fasolka po bretońsku –  gołąbki z włoskiej kapusty –  zupa z włoskiej kapusty –  kwaśnica z żeberkiem – przepis na  ogórki kiszone –  młoda kapusta –  surówka z czerwonej kapusty ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 30 minut Składniki: 800 g kiszonej kapusty

nietylkopasta.pl
Zupa szczawiowa z jajkiem 63

innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa –  gołąbki bez zawijania –  fasolka po bretońsku –  gołąbki z włoskiej kapusty –  zupa z włoskiej kapusty –  kwaśnica z żeberkiem – przepis na  ogórki kiszone –  młoda kapusta –  surówka z czerwonej kapusty ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 2 h Składniki: 500- 600 g surowych żeberek

nietylkopasta.pl
Kotlety z łososia z sosem jogurtowym 70

punktów do smaku. Kotleciki rybne z takim sosem są bardziej wyraziste i jeszcze bardziej soczyste. Inne dodatki, które świetnie pasują to: surówka z kiszonej kapusty surówka z czerwonej kapusty świeża sałata z warzywami i lekkim winegretem pieczone ziemniaki grillowane warzywa Sprawdź też inne pyszny pomysły na obiad: Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką Soczysty pieczony kurczak w maślance Tofu

Na-talerzu.pl
Szaszłyki z kurczaka yakitori 79

sosem i podać z sałatką z chrupiącej kapusty i rzodkwi daikon. Całości dopełnia orzechowy, lekko pikantny sos satay - smakuje obłędnie z grillowanym mięsem :) Składniki (4porcje): 600 g. piersi z kurczaka 2 op. sosu yakitori House Of Asia 5 cebulek szalotek 6-7 zielonych szparagów Sałatka: 1/2 małej młodej białej kapusty 1/4 małej czerwonej kapusty 150 g. marynowanej rzodkwi daikon

Delicious Place
Domowa surówka colesław 75

Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek na całym świecie. Jest to pożywne i smaczne danie, które składa się głównie z białej kapusty i marchewki, a jego smak wzbogacają różne dodatki i sosy. Surówka Colesław często podawana jest jako dodatek do mięs, burgerów czy kanapek, ale może być też świetnym daniem samo w sobie. Ta sałatka to danie, które można modyfikować(...)Można dodać do niego różne składniki, takie jak jabłka, rodzynki czy orzechy, aby uzyskać ciekawszy i bardziej zróżnicowany smak. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami kapusty, takimi jak czerwona kapusta czy kapusta pekińska. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych surówek, a jednocześnie danie, które może stać się bazą dla innych dań. Można na przykład dodać go do burgera, kanapki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania