kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:256/357)

Medaliki warzywne z sosem pomidorowym 77

idealne na obiad. Course Obiady Cuisine Polska Keyword kapusta, ryż Cook Time 20 minutes Total Time 20 minutes Author Anna Ingredients Składniki na medaliony 150 g białej kapusty bardzo drobno poszatkowanej 1 średnia marchew starta na drobnych oczkach 1 mała cebula 450 g ryżu już ugotowanego użyłam kolorowego 1/2 dużej czerwonej papryki pokrojona w drobną kosteczkę 1 łyżeczka oregano

SprawdzonaKuchnia.pl
Buraczki z czosnkiem 124

przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól

Kulinarne S.O.S.
Buraczki z czosnkiem 124

przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól

Kulinarny S.O.S.
Sałatka z pak choi 108

oliwek, fenkuła itd..Idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 2 małe kapusty pak choi 1 duża marchewka 3 laski selera naciowego kawałek fenkuła 1/2 szklanki zielonych oliwek 5 plastrów szynki z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 puszka na raz cieciorki Bonduelle   1, 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki kukurydzy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 110

dania: rybę z ziemniakami i zupę. W naszym regionie na tradycyjnych wigilijnych stołach wcale nie dominuje barszcz czerwony. Znacznie częściej są to wszelkie odmiany zup grzybowych – te na wywarach grzybowych, na zakwasie do białego barszczu, albo na kwasie z kiszonej kapusty. Zupy te podajemy zwykle z ziemniakami, z odrobiną kaszy, albo z makaronem. W mikroregionach zdarzają się też dania wyjątkowe

Trzeci talerz
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 164

czasu na kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą

Kuchnia MagdaLeny
Potencjał witamin z grupy B 127

Największa ilość tej witaminy jest m.in. w otrębach pszennych, szpinaku, brukselce, szparagach, kalafiorze, bobie, papryce, jajkach, sałacie, kapuście, bananach, mleku, serach, pomarańczach, wołowinie, drobiu i wieprzowinie. Witamina B12: Źródłem tej witaminy są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek oraz syntezy białek. Bierze udział również w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Niedobory prowadzą oczywiście do niedokrwistości

MintTaste
SAŁATKA PIECZARKOWA 1195

jeszcze jest sycąca. Sałatki, sałateczki: 1. Sałatka śledziowa z ananasem  2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora  4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy

Wypisz Wymaluj
Sałatka Gyros z kiełkami fasoli mung 342

Sałatka Gyros jest znana chyba wszystkim. Ostatnią wersję zrobiłam z kiełkami fasoli mung zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, które zawsze wieńczyły dzieło. Chrupkość kiełków dodała sałatce nieco lekkości. Polecam.  Składniki: 2-3 filety z kurczaka 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1 mała czerwona cebula opakowanie kiełków fasoli mung keczup, przyprawa gyros, olej

Czerwień i błękit
Moja Wigilia 922

smakowitych dni.  Moja lista dań wigilijnych:/w miarę możliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami (przepis na uszka) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną (przepis) Śledzie w pomidorach (przepis) Śledzie w śmietanie (przepis) Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami (przepis) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem

Pasja Smaku
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 167

innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki, a z góry możemy lekko poprószyć mieloną papryką.  Z tej porcji wychodzi dość dużo gołąbków, ja robię dla 5 osób na 2 dni. Jeśli potrzebujesz mniejszą ilość zmniejsz proporcje.    R ada : Zamiast jednej dużej główki kapusty, możesz użyć 2 średniej wielkości, wtedy Twoje

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z kapustą i grzybami 214

wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne i zależy od indywidualnych upodobań, bardzo takie właśnie zestawienie polecamy. Proporcje składników oraz użyte przyprawy różnią się zależnie od przepisu i upodobań. W szczególności bardzo różne są indywidualne gusta co do użycia kiszonej i słodkiej kapusty. Wahają się przez wszystko od użycia kapusty wyłącznie świeżej

Kulinarna Pokusa
Bigos staropolski 186

suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 15 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kolendry (utłuczonej w moździerzu) 2 gałązki rozmarynu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu gryczanego 2 łyżki smalcu gęsiego(...)samej patelni rozgrzać smalec i partiami obsmażyć mięso, przełożyć je do garnka. Śliwki pokroić w ćwiartki, razem z kiełbasą i grzybami przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy (oprócz majeranku). Świeżą kapustę pokroić w paski. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli ma długie nitki - pokroić. Oba rodzaje kapusty wyłożyć do garnka. Wino, szklankę wywaru grzybowego, koncentrat i miód wymieszać, wlać do garnka. Garnek przykryć

Obiad gotowy
Pierogi ukraińskie już nie ruskie 82

Ukrainie, czyli na Rusi , których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Podaje się je ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie podawano je posypane kminkiem. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie ukraińskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Są bardzo pyszne, delikatne i uwielbiane nawet przez dzieci. Przygotowanie(...)głos Autor: Przepis czytelników Danie: Pierogi Kuchnia: Ukraińska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 2 min. Kalorie 275 kcal Pierogi ruskie nazwę wzięły od Rusi Czerwonej czyli krainy historycznej na pograniczu Polski i Ukrainy a nie od Rosji. Ale nazwę zmieniamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki

ProstePesto.pl
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 193

bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie              autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni(...)KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ FASOLĄ, CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM.              autorka: papilionka z bloga Papilionka o wszystkim i o niczym   Pęczotto z grzybami i brukselką autorka: Follow The Taste z bloga Follow The Taste Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami autorka: edytaha z bloga

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos pieczony z czerwonym winem 156

różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku - smażę na złoto.  Kapustę rozkładam na desce i tnę na mniejsze kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko

Gotowanie i blogowanie
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 154

zbyt gęsty dodajemy oleju, roztopionego smalcu lub wlewamy trochę wody w której była parzona kapusta. Ryż nie powinien być ani za gęsty, ani za rzadki. Gotowym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy, układamy jeden obok drugiego. Warto je po przygniatać lekko palcami, aby miały równy kształt oraz, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza ze środka gołąbków.  Gotowe gołąbki przechowujemy w lodówce(...)Możemy je polać sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Ja posypuję je jeszcze mieloną czerwoną słodką papryką , a czasami gdy mam pod ręką posiekaną zieloną natką pietruszki. Gołąbki smakują wyśmienicie ! Jest co prawda przy nich dużo pracy, ale ich smak to wynagradza. Gotowy farsz na gołąbki Z kapusty dokładnie wycinamy głąba. Moje gołąbki już zwinięte, czekają aby je zjeść. Propozycja podania

Przepisy i porady kulinarne
Pożywny gulasz wołowy 74

być podawany z ryżem, kaszą gryczaną lub jęczmienną kluskami śląskimi oraz ziemniakami. Doskonale komponuje się z dodatkiem kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych. Gulasz wołowy jest rozgrzewający i bardzo sycący. Zobacz placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim lub też węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pożywny gulasz wołowy 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Gulasz

ProstePesto.pl
Krokiety z mięsem 179

mięsem: Krokiety z mięsem – pyszne i treściwe naleśniki. Uwielbiam je przygotowywać jako dodatek do pysznego i doprawionego czerwonego barszczu, wtedy krokiety z mięsem są idealnym dopełnieniem dania. Krokiety z mięsem to nic innego jak ciasto naleśnikowe z różnymi dodatkami, np. z kapustą i grzybami, z grzybami, z brokułami czy innymi warzywami oraz z mięsem. Zawinięte “naleśniki” przed samym podaniem, obtoczone

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Restauracja Eliksir 115

lodzie, twaróg własnej produkcji (sic! <3) Do tego koktajl Mr. Papriker – Chivas 12yo, kordiał z czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki jako garnish. Na danie główne dostałam smażony na maśle golec z duszoną i grillowaną młodą kapustą, puree z młodej marchwi, sos beurre blanc na redukcji z soku marchwiowego z kardamonem, anyżem i białym winie

Kucharzyca
Krokiety z kaszy gryczanej z kurczakiem 235

Wersja mięsna krokietów gryczanych z kapustą kiszoną i grzybami .  Jest bardziej sycąca, no i panowie wolą ją od wersji wege...  Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku.  Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej piersi(...)porządnie wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć w bułce tartej.  Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo.  Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Paszteciki z kapustą i grzybami 113

przygotowywała dwie zupy – grzybową z makaronem oraz barszcz czerwony z uszkami. Co do grzybowej ciężko tu polemizować z tym by zastępować czymś makaron o tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku do świątecznego barszczyku (przepis na barszcz z kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów. W tym przepisie podstawą jest dobrej jakości kapusta

Życie ze smakiem
Sałata lodowa z tuńczykiem 161

tuńczyka (kawałki w oleju) 2 pomidory 1 ogórek zielone oliwki 1/2 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula przyprawa do sałatek opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku) Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę w paski, ogórka i pomidory w półplasterki, a ser w kostkę. 2. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy

Kuchnia domowa Ani
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 450

wigilii pozostało kilka dni,  a że w ten dzień na moim stole  gości  czerwony barszcz,  to nie ma mowy żeby mogło by zabraknąć, u mnie tych pysznych pierożków. W ięc dziś zapraszam na przepis  na uszka z kapustą i grzybami.  Składniki: farsz 250 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula 2 liście

magiczna kuchnia Kasi