kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:213/388)

Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty 151

/uploads\/2020\/07\/kimchi-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/kimchi-480x270.jpg"],"description":"Korea\u0144ska kiszona kapusta peki\u0144ska. Wy\u015bmienity dodatek do potraw. Kimchi to gwarancja zdrowia jelit i dobrego samopoczucia. Czas fermentacji wynosi 3 doby.","keywords":["cebula","chili","czosnek","imbir","kalarepa","kapusta","kiszona kapusta","marchew"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished(...)Kapust\u0119 prze\u0142o\u017cy\u0107 do garnka, posypa\u0107 i natrze\u0107 sol\u0105. W\u0142o\u017cy\u0107 na 3 godziny do lod\u00f3wki, przykrywaj\u0105c kapust\u0119 czym\u015b ci\u0119\u017ckim, np. talerzykiem doci\u0105\u017conym ci\u0119\u017ckim s\u0142oikiem. Dzi\u0119ki ci\u0119\u017carowi i uciskowi, kapusta wypu\u015bci wi\u0119cej soku.","text":"Kapust\u0119

ProstePesto.pl
Bigos staropolski 395

czerwonym winem, dodaje miód oraz powidła śliwkowe. Wagowo mięsiwa powinno być mniej więcej tyle samo co kapusty, a tej powinniśmy użyć świeżej i kiszonej zarazem, użycie samej kwaszonej kapusty spowoduje, że bigos będzie zbyt kwaśny, warto również przepłukać kwaszoną kapustę przed dodaniem do bigosu. Koniecznie poszukajcie wędzonych śliwek, te suszone ogólnie dostępne nie mają tych walorów smakowych(...)przygotowania: 2 h + 3 h gotowanie 80 g borowików 250  g wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki

Słodki Kompromis
Sałatka z zupek chińskich 329

czerwone opakowanie) 1 pierś kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora)  4-5 małych ogórków konserwowych(...)duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz  1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki majonezu (u mnie Hellmans Babuni - jest nieco kwaśniejszy niż inne) 1 mały jogurt naturalny sok z połowy limonki 1. Zupki chińskie lekko pokruszyć (nie otwierając opakowania

Kuchnia Prezydentowej
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka 68

zrobić podwójną porcję. Na dziś tyle i aż tyle. Ja się pakuję i jadę łapać oddech! Składniki:         1 mała kapusta pekińska 3 średniej wielkości ogórki konserwowe 1 mała puszka kukurydzy 1 mała czerwona papryka 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżka majonezu 2 łyżki zalewy z ogórków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. sól, pieprz(...)Przygotowanie:         Kapustę drobno szatkujemy.   Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.   Paprykę drobno kroimy.   Kukurydzę osączamy z zalewy.   Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, mieszamy łącząc ze śmietaną, majonezem i zalewą.  Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy przed podaniem

R'n'G Kitchen
Surówka z cukinią 208

Super zdrowa i pyszna suróweczka np. do obiadu. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej pół ogórka sałatkowego pół średniej cukinii 2 pomidory 1/4 papryki czerwonej 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki ziół prowansalskich sól,pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy.Ogórka i cukinię obieramy ze skórki.Kapustę drobno siekamy,przekładamy do miski.Ogórka i cukinię

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tradycyjnie- Gołąbki 380

postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu

Zapiski Młodej Żony
Wegańskie gołąbki z pieczarkami i soczewicą w pysznym sosie pomidorowym 117

jest wyjątkowy, pyszny i aromatyczny a do tego wegański. Z przepisu wychodzi około 10 gołąbków chociaż zależy to od wielkości kapusty. Możecie potrzebować więcej lub mniej farszu Składniki: główka kapusty (u mnie włoska, dość duża) 1kg pieczarek 3 czerwone cebule 4 ząbki czosnku tymianek, sól, pieprz 150g soczewicy zielonej 100ml przecieru pomidorowego 2 bułki (dowolne ziarno u mnie(...)gotującej się cebuli i podsmażaj do momentu kiedy woda z pieczarek odparuje. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wymieszaj z soczewicą. W dużym garnku zagrzej wodę z solą do zblanszowania kapusty. Z kapusty wytnij głąb i wstaw ją do wrzącej wody. Po 5 minutach zacznij odrywać liście – ja użyłam do tego szczypiec. Na końcu zostanie małą główka, nie wyrzucaj

wysmienity
BIGOS WIGILIJNY 202

kolejnej upiec paszteciki . SKŁADNIKI / 8-10 PORCJI 1 kg kiszonej kapusty 600 g świeżej białej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek 40 g suszonych grzybów 150 ml brandy lub czerwonego wina 5 łyżek sosu sojowego 1 l bulionu warzywnego lub wody(...)Kroimy na duże kawałki. Zachowujemy wodę z moczenia. Suszone śliwki kroimy na połówki, zalewamy brandy lub czerwonym winem i również odstawiamy do namoczenia. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Zieloną soczewicę płuczemy na sicie. Białą kapustę drobno szatkujemy, kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. W dużym szerokim garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy masło

cool and minty
Sałatka z kalafiorem, kapustą pekińską, szczypiorkiem, papryką,ogórkiem i żółtym serem 186

Doskonała, chrupiąca sałatka, którą można się zajadać o każdej porze dnia. Co potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, ½ dużego kalafiora, ½ długiego ogórka wężowego, 1 bardzo duża czerwona papryka, 1 pęczek szczypiorku, 200g żółtego sera w kawałku, ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu, 2 czubate łyżki majonezu, sól Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli(...)doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1 minutę, przekładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Do większej miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, paprykę pokrojoną drobno, pokrojony drobno szczypiorek, ogórka pokrojonego w cienkie plasterki ze skórą, wystudzonego kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pieprz, 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy. W dużym kubku mieszamy łyżką majonez, żeby był puszysty, dodajemy

Bułka z Chlebem
Kapuśniak z kaszą jaglaną – przepis i film 141

kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA KAPUŚNIAK Z KASZĄ JAGLANĄ Składniki zupa kapuśniak z kasza jaglaną: 800g ziemniaków 5 łyżek kaszy jaglanej suchej 1 cebula 3 łyżki oleju 4 marchewki 200-300g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz(...)tarce marchew, przesmażamy wszystko minutę. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Potem zalewamy wodą wszystko (3l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Przygotowujemy kapustę kiszoną: możemy ja posiekać na drobniejsze nitki, nie trzeba jej płukać wcześniej. Na końcu dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze 10 min. Finalnie doprawiamy do smaku. Zupę podajemy na talerzu przybraną

Dorota Smakuje
Nietypowe przepisy świąteczne – pomysły na oryginalne potrawy wigilijne 99

roku lub dwunastu apostołów. Według tradycji chrześcijańskiej potrawy świąteczne powinny być postne, a jedynym dopuszczalnym mięsem są ryby . Standardowe menu wigilijne obejmuje m.in. barszcz czerwony z uszkami, gołąbki z kaszą i grzybami czy kapustę z grochem. Coraz częściej w polskich domach przygotowuje się zmodyfikowane wersje tradycyjnych dań, wplatając do nich nutkę nowoczesności . Takie przepisy świąteczne to świetny pomysł, aby urozmaicić(...)kaszach, a przyrządzeniem proponowanych dań świątecznych poradzą sobie nawet amatorzy. Jakimi potrawami warto urozmaicić wigilijny stół? Pasztet z soczewicy i marchewki Ugotuj po 100 g soczewicy żółtej i czerwonej. Na tarce zetrzyj 2 duże marchewki, drobno posiekaj małą cebulę i pokrój 3 jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki wymieszaj z ostudzoną soczewicą, dopraw solą, papryką słodką, pieprzem ziołowym

Słodkie okruszki
Babka Gołąbkowa 104

zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej. 50 minut czas przygotowania  8 porcji Składniki: • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 1 główka kapusty włoskiej • Jajko • ½ torebki ryżu ugotowanego • 1 marchew • 1 papryka czerwona • 1 cebula • 3 ogórki konserwowe • 1 sos meksykański w słoiczku • 10 dag sera żółtego • Sól • Papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy(...)miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, dodajemy ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, obraną pokrojoną cebulę oraz ogórki. Dokładnie mieszamy. 2. Kapustę obgotowujemy, dzielimy na liście i układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki. 3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty, następnie pozostałe mięso i przykrywamy wierzch

Kulinarna Chwila
Sałatka z wędzonym kurczakiem 178

Dzięki czemu pojawiają się właściwe proporcje białka do tłuszczu. 2 g białka do 1 g tłuszczu...  Składniki: 1 udko wędzone z kurczaka 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/3 zależy od wielkości 1 mała papryka czerwona 1 szkl. fasolki szparagowej 1 nieduży ogórek zielony 1 łyżka koperku 1 łyżka musztardy ostrej 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny 4 łyżki(...)oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę gotujemy na parze (aldente), jak są duże strączki to kroimy na mniejsze. Udko kurczaka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę, ogórek (ze skórką) kroimy w kostkę. Przekładamy składniki do miski i dokładnie mieszamy. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny (dodajemy taką ilość według własnego gustu), przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z młodej kapusty, suszonych pomidorów i awokado 227

Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 130 g pomidorów suszonych w oleju (pół słoiczka) 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwa  (z pomidorów suszonych) 2 ząbki czosnku sól,pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w cienkie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny

Qchnia po prostu
Winna kapusta 167

Wszystkiemu winna. Temu, że smaczna. Temu, że zdrowa. I tak ogólnie, bo z dodatkiem wina – bardziej winna być nie może :) Aby kapusta była winna idealnie, potrzebujemy jej głowę – jedną młodą, 4 garście soczewicy czerwonej i pętko suchej kiełbasy (u mnie z indyka). Opcja bez kiełbasy też jest smaczna, ale wtedy dorzucam 2 garści soczewicy więcej. Kilka gałązek(...)koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino – białe, wytrawne, kieliszek lub więcej. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek. Jeśli nie używacie kiełbasy

Kucharzyca