Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 130 g pomidorów suszonych w oleju (pół słoiczka) 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwa (z pomidorów suszonych) 2 ząbki czosnku sól,pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w cienkie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na pół godziny
Qchnia po prostuWszystkiemu winna. Temu, że smaczna. Temu, że zdrowa. I tak ogólnie, bo z dodatkiem wina – bardziej winna być nie może :) Aby kapusta była winna idealnie, potrzebujemy jej głowę – jedną młodą, 4 garście soczewicy czerwonej i pętko suchej kiełbasy (u mnie z indyka). Opcja bez kiełbasy też jest smaczna, ale wtedy dorzucam 2 garści soczewicy więcej. Kilka gałązek(...)koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino – białe, wytrawne, kieliszek lub więcej. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek. Jeśli nie używacie kiełbasy
Kucharzycadomu barszcz czerwony gości bardzo często, szczególnie w wersji do picia. Najczęściej przygotowuje go w okresie jesienno-zimowym, by nieco rozgrzać organizm w te ponure i chłodne dni. Domowy barszcz czerwony na wędzonce to prawdziwy raj dla podniebienia. Odpowiednio doprawiony w towarzystwie pasztecików czy kapuśniaczków smakuje naprawdę świetnie. Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na barszcz czerwony do picia, który(...)uwielbia, bo jest naprawdę przepyszny. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Zapraszam na przepis! Zapraszam także do zapoznania się z przepisem na paszteciki z kapustą i grzybami . Idealny dodatek do ciepłego barszczyku. PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY DO PICIA Składniki 500 g boczku wędzonego (surowego) 500 g buraków 2 marchewki 1,5 l wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka
Przepiski.plzapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej makreli płaska łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia(...)Dynię pokroić w małe kawałki. Podobnie zrobić z papryką, chili i kapustą toskańską. Cebulę orać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię dynię i paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam
Weekendy w domu i ogrodzienieodzownym dodatkiem do gołąbków jest sos. Może być z suszonych grzybów, sos pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej
codojedzeniatrzeba zachować jedną zasadę. Kiszoną kapustę zawsze trzeba gotować oddzielnie i nie dodawać jej, zanim mięso i kapusta świeża nie będą miękkie. Kwas z kiszonej kapusty sprawia, że mięso staje się twarde i długo trzeba je gotować. Duszona kapusta dobrze smakuje podana z tłuczonymi ziemniakami lub z chrupiącym razowym pieczywem. Szynka w kapuście świetnie obniża wartość kaloryczną dania, gdyż jest(...)kcal Kategoria: obiad Dieta: mięsna Forma: 4 l garnek Przepis na kapustę duszoną z szynką Składniki na kapustę duszoną z szynką: 1 kg szynki wieprzowej 2,5 kg świeżej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 korzenia selera 1 papryka czerwona (opcjonalnie) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki majeranku
Kuchcik gotujeZapraszam po mój sprawdzony przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. Jest bardzo intensywny smaku, przygotowany tradycyjnym sposobem i przede wszystkim pyszny. Barszczyk możecie podać bez dodatków, ale również z uszkami. Barszcz wigilijny z uszkami przygotujemy na domowym bardzo aromatycznym zakwasie. Ja zawsze gotuję dużo więcej barszczu, bo można go podać następnego dnia na przykład do krokietów, które Wam zostaną(...)grzyby się przez noc namoczyły w wodzie. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na świąteczne dania. Wśród nich są pierogi z kapustą i grzybami czy pyszne, idealnie pasujące do barszczu czerwonego krokiety. A na przystawkę na świątecznym stole idealnie sprawdzą się śledzie z suszonymi pomidorami. Do przygotowania tego przepisu używam garnka o pojemności 4 l. Ale myślę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duszone w młodej kapuście Szybkie, łatwe i przepyszne danie obiadowe. Polędwiczka duszona w pysznym sosie z warzywami, to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam ją podać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Obiad palce lizać! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 główka młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej(...)laurowe, 3 kulki ziela angielskiego *** Polędwiczkę kroimy w grube plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy pokrojone
Blog z Apetytemprzygotować. Składniki zakupicie w każdym sklepie, dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu. SAŁATKA POPULARNA – PRZEPIS Składniki 1/2 główki kapusty 2 pomidory 400 g fileta z kurczaka 1 papryka żółta 1 duży ogórek 1 mała czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego pęczek pietruszki pęczek koperku sól pieprz łyżka octu Wykonanie Kapustę drobno siekamy dodajemy łyżeczkę
Alle Dobre!swój minus, bo potem wstydzę się do kogokolwiek odezwać ze względu na zapach z ust 😃, no ale dla tego smaku warto...😊 Składniki: kapusta pekińska 1/4 szt, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, pomidor 2 szt, czerwona cebula pół szt, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sos czosnkowy: jogurt naturalny 3 łyżki, majonez 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz(...)smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę pekińską dokładnie myjemy, następnie drobno siekamy. Pomidory kroimy w cząstki i układamy na posiekanej kapuście. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do surówki dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sok z cytryny, sól
kulinarne odsłony patiuwielbiam robić porządki w lodówce. Wychodzą wtedy najlepsze sałatki i dania. Dziś takie danie z ciecierzycą. W moim woku znalazły się: kapusta biała (zostały 3 liście) seler naciowy (3 mniejsze łodygi) papryka czerwona (pół małej szpiczastej) cukinia (malutka, ok. 100 g) jarmuż (1 większy liść) natka pietruszki (kilka łodyżek) dynia (1/4 malutkiej sztuki, nie więcej niż 100 g) ciecierzyca(...)pół słoika, 150 g) pomidorki koktajlowe (6 sztuk) Liście kapusty pokroiłam w paski. Dynię posiekałam. Paprykę i cukinię pokroiłam w plasterki. Wszystko podsmażyłam na oleju kokosowym i zmniejszyłam ogień. Chwilę dusiłam. Dodałam pokrojone w ćwiartki pomidorki i ciecierzycę i jeszcze dusiłam przez chwilę. Jarmuż odcięłam od łodyżki i posiekałam razem z natką pietruszki – dodałam na koniec. Smacznego
Kucharzycawyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :) Składniki: ok. 35-40 dag makaronu muszelki 0,5 kg kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę się ograniczać) 2 łyżki oleju(...)majeranek pieprz sól Wykonanie: Grzyby wypłukałam, zalałam gorącą wodą i zostawiłam do namoczenia. Kiedy zmiękły, odcisnęłam, pokroiłam w paseczki i nastawiłam do gotowania w wodzie, w której się moczyły. Kapustę drobniej pokroiłam. Jeśli kapusta jest kwaśna, warto ją odcisnąć zachowując wyciśnięty sos, który może się przydać do dosmaczenia potrawy albo do bezpośredniego wypicia. Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce
Kuchenne zapiski Edytyziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy(...)będziecie przekładać każdą wersje to 6 sztuk - liście szpinaku lub rukoli Po dobrej jakości przyprawy jak zawsze zapraszam Was do sklepu www.Skworcu.com.pl . Jak zrobić krok po kroku... 1. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy, blanszujemy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem, a następnie przekładamy do innego naczynia. 2. Na patelni zostawiamy tłuszcz. Ziemniaki obieramy
Apetyczna babeczkaSurówka z kapusty w dwóch wersjach: z olejem lub z majonezem. -- Skład: kapusta 1 kg, pęczek koperku, 1 cebula, 1 por, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, majonez 4-5 łyżek, olej 3-5 łyzek, 2 łyzki octu, sól i pieprz do smaku wg swoich upodobań. Warzywa dzielimy na pół i przygotowujemy surówki na dwa sposoby. Do wersji(...)olejem szatkujemy kapustę, a do majonezowej ucieramy na tarce. Pozostałe warzywa kroimy wg uznania(kostka,paski,...) i potem łączymy razem, doprawiamy, mieszamy i przekładamy do misek, które należy umieścić w lodówce. -- -- -- -- -- -- -- -- -- Serwujemy dobrze schłodzone, praktycznie pasuje do każdego posiłku. Smacznego
chleba naszegoKulebiak to popularna strucla, zawijaniec z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Idealny do podania na stół wigilijny z kubkiem czerwonego barszczu z pewnością pojawia się w wielu domach. Jeśli jeszcze nie macie gotowego menu na kolację wigilijną, to polecam do listy dopisać kulebiak z kapustą i grzybami. Jest przepyszny i bardzo łatwy w wykonaniu
Zrób to smaczniepapryką i ogórkiem Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty Danie Salad Kuchnia Polish Liczba porcji -1 Składniki 1/4 główki kapusty 1/2 szt. jabłka 1 szt. marchewki 2 szt. ogórek kiszony 1/2 szt. czerwonej papryki 4 gałązki koperku 1/2 szt. cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szczypta pieprzu Wykonanie(...)KApustę poszatkować lub posiekać nożem. Posiekaną kapustę przełożyć do miski i posolić. Po kilkunastu minutach zacząć ją ugniatać dłonią do wypuszczenia soku. Do kapusty dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, startego na tarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku. Artykuł Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką pochodzi
Mieszam w Garnku