kanapka Sławka – przepyszny Monsieur! Idealny z kubkiem kakao. Składniki: • 2 kromki chleba tostowego pszennego • 1 plaster szynki • 1 plaster sera żółtego • kilka plasterków ogórka zielonego • masło do smarowania • otarta skórka z 1/2 cytryny • masło i oliwa do smażenia • 2 jajka • sól, pieprz • zielenina i pomidorki do dekoracji Wykonanie: • Tosty posmarować masłem(...)oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny, z obu stron na złoty kolor. • Drugie jajko usmażyć jako sadzone i położyć go na kanapce. • Udekorować zieleniną i pomidorkami koktajlowymi. • Posypać grubo mielonym pieprzem
To co kochamobok takich kanapek można przejść obojętnie? Każdy zimowy, mroźny dzień rozpoczęty taką bagietką będzie kolorowy i radosny! Pełen energii! Składniki na 12 kanapek: • 1 bagietka • 2 kulki mozzarelli po 150 g • 2 sztuki kiwi zielone • 2 sztuki kiwi żółte • masło do smarowania • liście bazylii • 3-4 łyżki oliwy do polania Wykonanie: • Bagietkę pokroić
To co kochamNiby zwykłe opiekane kanapki tostowe, ale o specyficznym smaku chrupiącego masła orzechowego z jabłkiem. Kiedyś robiłam bardzo podobne z bananem. Te z jabłkiem i te z bananem to smaki typowo amerykańskie. W USA popularne jest jedzenie plastrów jabłek smarowanych masłem orzechowym. Zresztą masło mam również amerykańskie od Anyi, tym razem(...)użyłam crunchy z kawałkami chrupiących. Moje dzieci, gdy były małe, na takie kanapki z tostownicy mówiły „kosmiczne” i bardzo często gościły w mojej kuchni. Te z masłem orzechowym i jabłkiem to moja premiera. Składniki na 8 trójkątów: • 8 kromek chleba tostowego • 1 duże jabłko • masło orzechowe typu
To co kochamTaką pierś można podać do drugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony(...)naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minut Jeśli chcemy użyć tak przygotowanej piersi jako mięso do obiadu, to można podać od razu Natomiast jeśli chcemy ułożyć na kanapki to odwijamy mięso z folii i kroimy w grubsze plastry dopiero po całkowitym wystygnięciu Smacznego
Szczęśliwa kuchnianarzekać na upały. Ale nie ma coś dziwić taka nasza ( Polaków) uroda, że lubimy sobie ponarzekać. :P I na takie upalne dni, mam świetną propozycję na fajne smarowidło do kanapek. Robi się szybko, można regulować intensywność smaku i przypraw według własnego gustu. Ten przepis także startował w konkursie Majonez Kielecki, ale to inna moja pasta wygrała. puszka białej(...)kawałków i skórek z fasoli. Doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Potraktujcie tą fasolę i majonez jako bazę, a dodatki smakowe można zmieniać. Ostatnio dodałam bazylii, znakomicie smakowało. Na kanapkę z taką pastą obowiązkowo jakiś pomidor czy inne warzywko. I coś dla tych co będą krzyczeć....majonez, tłuszcz!!! Tak, tłuszcz w niewielkich ilościach jest potrzebny, a wręcz wskazany. Aby witaminy
Dieta moja pasjaPyszna kanapka z czarnymi oliwkami, tuńczykiem oraz marynowaną czerwoną cebulą i ogórkiem. Z plasterkami perfekcyjnie ugotowanego jajka i listkami świeżego szpinaku. Podana na ciepło w opieczonej (np. na patelni grillowej lub w opiekaczu) bułeczce, lub na zimno, po dokładnym schłodzeniu w lodówce. Zamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady. SKŁADNIKI / 1 kanapkę
cool and mintyEkspresowa pasta na kanapki, co prawda wygląd tej pasty pozostawia wiele do życzenia, no ale przecież najważniejszy jest smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki:-) Składniki: 2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach 1 puszka czerwonej fasoli Wykonanie: Do pojemnika wrzucamy śledzie lub makrelę w sosie pomidorowym, następnie dokładamy odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę. Miksujemy na gładką masę najlepiej
IMPRESJA SMAKUUwielbiamy to przepyszne pesto, bo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań (na pizzy smakuje re-we-la-cyj-nie), ale idealnie sprawdza się również jako pasta do kanapek. A jej wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut (nie licząc "moczenia" słonecznika, które "robi się" samo :) Do pesto polecamy pyszne indyjskie kotleciki z dyni :) Pesto z natki(...)suche" można dodać więcej oliwy lub odrobinę wody po słoneczniku. Pesto idealnie nada się jako niebanalny sos do pizzy, jako dodatek do dań, ale również jako pasta na kanapki. Jest pycha w każdej odsłonie! :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleSmaczna kanapka, należąca do tych bardziej wymyślnych. Smażone tosty francuskie z pysznego chlebka na zakwasie, z rozpuszczającym się serem pleśniowym, grillowaną cukinią i jajkiem w koszulce podane z kilkoma listkami rukoli i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Uwielbiam takie śniadania, pomimo tego, że ich wykonanie zajmuje mi zazwyczaj kilka minut więcej niż standardowej kanapki. Składniki (na 2 porcje): 4 kromki
Mango PapajaDziś moje ostatnie odkrycie - pasztet z kalafiora. Zmiana trybu życia, konieczność codziennego wczesnego wstawania do pracy spowodowała, że z rana jem w pośpiechu, pakuję do pracy kanapkę i lecę. Wracam wieczorem, przez co niekoniecznie zawsze chce mi się stać przy garach. Do pasztetu z kalafiora podeszłam z lekką ciekawością, bez szczególnego entuzjazmu - myślałam, że uzyskam normalne smarowidło na kanapkę, które
psgotujemyDomowa pasta do kanapek, warzyw, krakersów, chipsów, frytek, tostów, na śniadanie, na kolację, do grilla itd.. Dość ostra ze względu na proporcję czosnku i papryki, a specyficzny zapach koperku trzeba po prostu lubić :) Proporcje na około 300 ml pasty. 200 gram serka do kanapek 1 pęczek koperku 2 płaskie łyżki gęstego jogurtu 1 średni ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu
Czerwony GupikBurak ćwikłowy Tonda di Chioggia to włoska odmiana buraka ćwikłowego,... Artykuł Kanapki z burakiem, fetą i rukolą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBlisko każdego pola namiotowego jest zapewne mały sklepik spożywczy w którym możemy się zaopatrzyć w podstawowe produkty żywnościowe. Aby nasze jedzenie troszkę urozmaicić proponuję zrobić szybką pastę do kanapek. Proponuję zakupić: - pasztet z drobiem i chrzanem firmy PROFI -małą musztardę stołową -mały słoiczek chrzanu -cebulę -keczup -pomidor -ogóreczki konserwowe -chleb lub bułki Podaje proporcje na małą porcje pasztetu(...)jakie posiadamy w danej chwili. W moim przypadku był to pomidor z bazylią, ogórek konserwowy z rzodkiewką i zieloną pietruszką oraz szczypiorek skropiony keczupem. Zapewniam, że te kanapki znikają z talerza w mgnieniu oka, szczególnie jeśli wypoczywamy na świeżym powietrzu. Smacznego :) http://www.profi.com.pl
Kulinarne przemysleniaKanapki są w Polsce bardzo popularne. Zdecydowana większość z nas rano sięga po tradycyjny chleb z... Ja również. Nie tylko jednak Polacy kochają kanapki, gdyż ich rodzajów jest niezliczona ilość. Każde państwo, każda nacja ma swoje ukochane. Włosi mają crostini i bruschettę, pozornie identyczne. Różnica polega na pieczywie użytym do przygotowania ich. Do bruschetty wybieramy pieczywo na zakwasie, natomiast
Codzienna kuchnia niecodziennaZadaniem jest codziennie inny posiłek, który stawia mnie na nogi i daje kopa na resztę dnia. Dlatego to właśnie w Śniadaniach czuję się najlepiej. Pyszna, prosta kanapka. Na chlebku całym z mąki migdałowej i ziół, z bobem, z boczkiem w formie chrupiącego chipsa i z jajkiem w koszulce ugotowanym w punkt i rzodkiewką co by nie było(...)nudno i musztardą co by dodać ekstrawagancji, bo w sumie nie pasuje do rzodkiewki ale smakuje genialnie w połączeniu z nią. To taka kanapka, którą zdecydowanie je się za pomocą noża i widelca. I zdecydowanie smakuje wyśmienicie. Składniki: 2 kromki pieczywa ulubionego garść ugotowanego i obranego bobu 2 plastry boczku 2-3 rzodkiewki 2 łyżki musztardy dijon 2 jajka
Mango Papaja