Tradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
Czerwień i błękitcharakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako bazę otwartych kanapek a nawet jako alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan. Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor
Karo in the KitchenKiedy macie dość już wędlin czy serów, a może najnormalniej w świecie, macie ochotę na pyszną i zdrową kanapkę inaczej, to pasta czosnkowo-fasolowa Was usatysfakcjonuje. Natrafiłam na nią w „ Jadłonomii ” – chyba bilii wegańskiej Uwielbiam przepisy Marty tam piszącej. Mimo, że jestem mięsożercom, piękne zdjęcia i opisy, zachęcają do wykonania potraw i spróbowania czegoś innego. Podziwiam Martę
Mieszam w GarnkuMielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone mięso najczęściej spożywamy dzisiaj w formie hamburgerów. A nasze polskie mielone, naprawdę dobrze zrobione, podbiją nie tylko serca ale i podniebienia. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie
Karo in the Kitchenczarny Sposób przyrządzenia Pestki słonecznika namoczyć w wodzie na kilka godzin, po tym czasie zblendować z pomidorami i roszponką. Doprawić oliwą i pieprzem do smaku. Polecam do kanapek i makaronu
pieprzny smaczekZnudziły Wam się kanapki do pracy/szkoły- zróbcie wrapy - tortille nadziewane łososiem i awokado :) Pyszne, zdrowe i szybko się robi :) SKŁADNIKI (na 4 wrapy) 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste 4 liście sałaty lodowej 150 g łososia wędzonego na zimno 130 g serka śmietankowego 1/2 dużej czerownej paryki 1/2 dojrzałego awokado sok z cytryny pieprz cytrynowy PRZYGOTOAWANIE Tortlille smarujemy serkiem. Łososia
Moje Kuchenne RewelacjePyszny dodatek na kanapki i zdrowy bo domowy :) Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm 500 gr mięsa mielonego 1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach 1 mała namoczona bułka w wodzie 1 surowe całe jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki majeranku olej papryka czerwona, papryka ostra, pieprz, bułka tarta oraz odrobina majeranku do posypania po wierzchu klopsa
Gotowanie...to proste !Czasem trzeba zjeść trochę surowego mięsa. Podobnie, jak czasem mięsem trzeba rzucić 😉 Najczęściej jemy tatara w rożnych odsłonach: po polsku, po francusku, czasem z azjatyckim sznytem. Tym razem przygotowywaliśmy kanapki z wołowiną i bardzo ciekawym kawiorem – przepis do … Czytaj dalej
slodkokwasnaplczęsto wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że nasze niedzielne śniadanie jest wyjątkowe, nawet kiedy jemy zwykłą kanapkę. A niedzielne wspólne śniadania uwielbiam celebrować. To jedyny czas w tygodniu, kiedy możemy wszyscy razem zasiąść do stołu nawet rankiem. Ten przepis to przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy
Poezja Smaków - blog kulinarnypodprażyć na suchej patelni, zmielić na pył (bardzo drobno). Dodać resztę składników i zblendować do połączenia. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Krem jest idealny do kanapek, owsianek, naleśników, omletów lub jako dip do owoców. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzdrowie, ale co najważniejsze fantastycznie smakuje. Piłam już sok z buraka, robiłam zupę krem z pieczonych buraków, dodawałam go do różnych sałatek, ale też jadłam tak po prostu, na kanapkę. Jakimś cudem carpaccio mi umknęło, ale już to nadrobiłam :) Pamiętajcie, buraki są super! :) Składniki: 2 czerwone buraki rukola łyżeczka zmielonych orzeszków ziemnych, solonych 3 łyżki oleju łyżka octu balsamicznego pół
Czerwona Porzeczkawstawiamy do lodówki, aby sałatka się przegryzła. Jest pyszna, a dodatek sosu czosnkowo-ziołowego nadaje jej wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji. Idealna na rodzinne spotkania, super sprawa do kanapek. Polecam na każdą okazję
Z Kuchni Do KuchniŚniadanie na diecie są najtrudniejsze. Łatwo jest zjeść kanapkę czy płatki z owocami, ale co jeśli tych rzeczy nie możemy, a omlety się nam znudziły? Można zrobić jajeczne muffinki pyszne, zdrowe i małokaloryczne. Bez glutenu, bez laktozy, za to z polotem. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodroby zatopione w esencjonalnej i aromatycznej, dobrze przyprawionej galarecie. Jeśli tylko lubicie podroby to musicie tego spróbować. To jest pyszne! Taki salceson można kroić w plastry i podawać na kanapkach albo jako składnik półmiska wędlin. Doskonale smakuje z dodatkiem chrzanu lub konfitury z cebuli . Do uformowania takiego salcesonu użyłam zwykłej butelki plastikowej po napoju, idealnie się do tego nadaje
Smaczna PyzaPrzekąskę tę można zaserwować w formie hamburgerów, co prezentowałam już na blogu lub w formie mini kanapek, jak poniżej. :-) Te koreczki są bardzo efektowne i zawsze pierwsze znikają z talerza. Typowa przekąska na jeden kęs, poręczna, nie trzeba używać talerzyka - czyli to, co na imprezach cieszy się największą popularnością. ;-) 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych
Szefowa kuchni