kanapki - 13123 przepisów (strona:207/875)

Rogale francuskie z pulled pork 138

się leje z nieba. Cześć z nas ucieka na łono natury, wędrówki rowerowe, nad wodę, czy na grille. W takich sytuacjach warto mieć ze sobą coś dobrego do zjedzenia, kanapkę, która będzie miłym przerywnikiem. Polecam rogale francuskie z pulled pork, czyli rwana wieprzowina. Rogale co prawda nie przygotowane z domowego ciasta, wybaczcie, ale całość smaczna. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Brokułowo-kalafiorowe mielone 178

składają się kalafior i brokuł w akompaniamencie świeżego koperku i czosnku. Smakują pysznie i wiosennie, i są niezwykle wszechstronne: na ciepło, na zimno, z młodymi ziemniakami do obiadu, na kanapkę czy do przegryzania prosto z lodówki. Dlatego poniższy przepis to dość pokaźna porcja na większą ilość kotlecików tak, aby można się było nimi w pełni nacieszyć. Składniki: 1 mały kalafior

Roślinna - blog wegański
Pasta jajeczna z porem 232

propozycja dla osób, którym zbrzydły już monotonne kanapki z wędliną i kupnymi smarowidłami. I choć nie jest to danie lekkie i dietetyczne, to podane na śniadanie da nam energię na początek dnia :) Qchnia po prostu Składniki: 5 jaj 10dag żółtego sera (gouda) zielona część pora (ilość zależy od upodobań, ja dałam kawałek o długości około 10 cm) 3 łyżki majonezu

Qchnia po prostu
Kanapkowa miętowa pasta z bobu 189

lodówce.  Podawaj z podpieczonymi na patelni grillowej grzankami; dodatkowo posyp posiekaną miętą i skrop olejem z pestek dyni; jeżeli zostało Ci jeszcze trochę bobu, możesz udekorować nim wierzch kanapek.  Smacznego

Roślinna - blog wegański
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 175

bułeczki posmarować majonezem i układać kolejno: liść sałaty, plaster wędzonego żółtego sera, hamburger, chutney, cieniutkie plasterki mozarelli, plasterki pomidorków, listki bazylii. Górną część bułeczki również smarujemy majonezem i składamy kanapkę. Podawać same lub z frytkami z batatów

DefinicjaSmaku
Chickenburger z pikantnym sosem chili i chrupiącą sałatą. 414

kurczaka gotowanego w mleku, a później smażonego i następnego dnia przepis już był w realizacji :) A o to efekt - burger z piersią kurczaka, sałatą, pomidorem i pikantnym sosem chili. Kanapki bardzo szybko zniknęły ze stołu :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 szklanki mleka 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 jajko łyżka mąki pszennej łyżka mąki

DefinicjaSmaku
Lodowe kanapki straciatella. 168

potrzebne to odrobina dobrych chęci, nieco cierpliwości i składniki dobrej jakości :) Na początek mam dla Was bardzo prosty przepis na śmietankowe lody straciatella, które doskonale smakują w formie lodowej kanapki. Są kremowe, puszyste i przede wszystkim naturalne! SKŁADNIKI ( około 0,7 l ) 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka 1 łyżka cukru kryształ 2 łyżki cukru pudru ( można zmienić ilość według

DefinicjaSmaku
Kanapka z grillowanym kurczakiem. 194

mimo szczerych chęci domownicy nie byli go w stanie zjeść :) W takich sytuacjach łatwo można nadać daniom drugie życie. Bardzo często wykorzystuję pozostałą po obiedzie pieczeń do zrobienia przepysznych kanapek. Wystarczy dodać kilka ciekawych skłdników i można stworzyć naprawdę coś wspaniałego :) SKŁADNIKI 2 kromki ulubionego pieczywa ( u mnie chleb staropolski) pieczony kurczak ( u mnie pierś z kurczaka, doskonałe będą też

DefinicjaSmaku
Kanapka z łososiem i pastą z awokado. 163

już wielokrotnie wspominałam- kanapki wcale nie muszą być nudne ;) Tym razem mam dla Was taką o to propozycję-  wędzony łosoś, pasta z awokado, czosnku pomidorów i orzechów nerkowca oraz rukola i kremowy ser śmietanowy. To jest po prostu pyszne! :) SKŁADNIKI: 1 bułka z sezamem 2 plastry łososia wędzonego garść rukoli plaster sera śmietanowego z pieprzem lub innego ulubionego czerwona

DefinicjaSmaku
Pumpernikiel z ricottą i owocami. 200

Uwielbiam pumpernikiel, ale przez bardzo długi czas całkowicie o nim zapomniałam. Nie dawno przykuł on moją uwagę na sklepowej półce i trafił do koszyka. Na pierwszy ogień poszły oczywiście kanapki z twarożkiem i rzodkiewką, które zawsze zajadałam w dzieciństwie. Druga wersją pumpernikla, którą się zawsze zajadałam był on w wersji słodkiej z delikatnym lejącym miodem. Tę słodką wersję postanowiłam trochę

DefinicjaSmaku
Gotowana kiełbasa szynkowa z szynkowaru /domowe wędliny 161

kupne wędliny i coraz rzadziej trafiają do mojego koszyka, Wszystko przez niekończącą się listę składników, małą zawartość mięsa w mięsie i coraz podlejszy smak. Zdecydowanie lepsze mięso do kanapek można przygotować w domu. Jednym ze sposobów jest przygotowanie wędlin w szynkowarze. Bardzo polecam zaopatrzyć się w takie urząddzenie, nie jest drogie (ok. 50 zł), a pozwala na wyczarowanie fantastycznych dodatków

DefinicjaSmaku
Pasta z tuńczyka z jajkiem, szczypiorkiem i sosem tabasco 177

Genialna pasta na kanapki z tuńczykiem i jajkiem, której smak świetnie buduje sos tabasco i odrobina świeżego oregano. Do tego świeża grahamka, plaster pomidora i pyszne śniadanie gotowe :) Jeśli do pasty dodamy same żółtka, to będzie ona stanowiła fantastyczny farsz do nadziania pozostałych białek. SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1/2 niedużej szalotki

DefinicjaSmaku
Wegański paprykarz z marchewki 160

Pyszna i szybka opcja na kanapki. Alternatywa dla zwykłych pasztetów sklepowych. Zachęcamy do wypróbowania, zwłaszcza że nie zajmuje wiele czasu! Wegański paprykarz z marchewki Przepis na ok. 1 słoik 500 g Potrzebujemy: - 6 dużych marchewek - pół szklanki nieugotowanego ryżu (lub 1 torebka) - 1 papryka - pół dużej cebuli - pół łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka papryki słodkiej - odrobina lubczyku suszonego - sporo pieprzu ziołowego

Bananowe Pole
Domowy serek ziołowy 362

Zamiast kupnego serka do smarowania kanapek zróbmy sobie pyszny kremowy serek sami w domu. Serek robi się praktycznie sam, a możemy do niego dodać to co nam się żywnie podoba. Dziś dodałam do niego zioła: natkę pietruszki, koperek, szczypior czosnkowy i bazylię.   Róbmy więc domowy serek ziołowy ! Do dzieła. Domowy serek ziołowy Czas przygotowania: 24 godziny Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Schab dojrzewający z domowej spiżarni (czy tam strychu). Wędlina z wyższej półki za grosze. 217

jest gotowy po ok dwóch tygodniach leżakowania (a dokładnie wiszenia) w suchym, ciepłym i zaciemnionym miejscu. Jest pyszny. Aromatyczny, o głębokiej barwie i pełni smaku. Smakuje zarówno na przysłowiowej kanapce jak i po przetworzeniu. Ja wypróbowałam go do zapiekanki obiadowej, ale domyślam się że na pizzy też zrobiłaby furorę. Po upływie tych dwóch tygodni spokojnie można przechowywać go w lodówce

Kuchnia po mojemu