pasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki. Składniki: 100 g zielonej lub czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 1/2 słoika marynowanej papryki szczypiorek (ilość według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę gotujemy
IMPRESJA SMAKUpieczenia, na wierzch kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, którą również posypujemy majerankiem Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 1,5-2 h. Mięso kroimy na kanapki dopiero jak ostygnie. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPasta serowo-jajeczna to doskonała alternatywa dla nudnej kanapki z wędliną i do tego robi się ją ekspresowo. Taką pastę z pewnością chętnie zjedzą nawet dzieci:-) Składniki: 250 g wędzonego żółtego sera 10 jajek duży pęczek koperku lub szczypiorku 3 łyżki majonezu
IMPRESJA SMAKUKolejny przepis na pastę do kanapek... Warto czasami posmarować kanapeczki czymś innym niż twarożek czy masło. Składniki: 300 g bobu 100 g wędzonego boczku 2 łyżki białego sera 1-3 łyżeczki chili (w zależności od preferowanej ostrości) ja dodałam dżemiku z chili przepis tutaj (klik) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól, pieprz Wykonanie: Bób gotujemy do miękkości
IMPRESJA SMAKUważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako zdrowsza alternatywa dla ketchupu. Taki sos nadaje się jako dodatek do mięs, na kanapki, na pizze, może również podkręcać smak sosów pomidorowych. Dzięki temu, że warzywa są mielone, a nie miksowane, stryktura sosu jest ciekawsza. Gorąco polecam ten przepis... jak tylko spróbowałam sosu
IMPRESJA SMAKUłyżkami:-) Przepis dostałam od koleżanki Lonii wraz z gotowymi słoiczkami do spróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik) Jest pikantny... idealny dla paprykowych amatorów:-) Składniki: 3 kg słodkiej papryki (wydrążonej) 3 koncentraty pomidorowe (każdy po 180 g) 3 główki czosnku
IMPRESJA SMAKUchleba pełnoziarnistego 1 jajko tuńczyk w sosie własnym rukola 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kolejną pozycją w moim "kanapkowym dziale" jest kanapka z tuńczykiem, jajkiem, rukolą i delikatnym sosem chrzanowym. Wszystkie składniki są w niej doskonale zrównoważone i przez to jest ona idealną przekąską na śniadanie lub kolację dla każdego. Jajko ugotować
Świat Domowej KuchniŚniadanie i kanapki wcale nie muszą być nudne! Dzisiaj przedstawiam Wam moje weekendowe propozycje z pysznym chlebem pełnoziarnistym z migdałami, które wczoraj kupiłam. A że w weekend mamy więcej czasu, głównym składnikiem jest grillowany chleb. Śniadanie odrazu smakuje inaczej! I propozycja: grillowany chleb z serkiem czosnkowym, szynką i grillowaną cukinią z mozarellą. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na niej skibki chleba
Kitchens Alphabetkostkę i dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy jogurt. Mieszamy i podajemy z pieczywem.Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Nie przechowujemy długo, gdyż awokado ściemnieje. Pyszna pasta do kanapek , smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjerozsądne odżywianie. A że najważniejsze w ciągu dnia jest śniadanie, postanowiłam się na nim skupić. Musi być sycące i na długo zapewnić energię. Dlatego moja propozycja na dziś to kanapki z wielozbożowego chleba z pyszną pastą z twarożku, marchewki i szczypiorku. Nabiał dostarczy energii, a marchew i szczypiorek zadbają o zdrowie i ładną cerę. Potrzebujemy: - 250 g chudego twarogu
W poszukiwaniu inspiracjistworzenia tej szybkiej przekąski. Co niezbędne? Pesto: -rukola -ząbek czosnku -orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca -oliwa; dwie łyżki -parmezan; łyżeczka -pieprz, sól -limonka; sok jedna łyżka Do kanapki: -bagietka -ser rokpol, mozzarella. i cheddar -pomidorki cherry Wszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na jedną masę. Przekrojoną bagietkę na skórce przecieramy mokrą ręką. Wewnętrzną stronę smarujemy grubą warstwą pesto
BaRepasMożna ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 12 suszonych śliwek 2 łyżeczki żelatyny łyżka oleju rzepakowego łyżeczka soli 3 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu pół cebuli pokrojonej w krążki Przygotowanie: Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam. Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut. Przez
Kulinarny Pamiętnikgofrów ! Pizzowe ciasto … soczysty kurczak i aromatyczne przyprawy sprawiają , że nikt nie przejdzie obojętnie! Taka przekąska świetnie zastąpi wszystkie niezdrowe fast foody na mieście i sprawdzi się jako kanapka do szkoły czy pracy! SKŁADNIKI: GOFRY: - mąka – 90 g - jajko – 1 szt - cukier – 1 łyżeczka - sól – szczypta - stopione masło – 25 g - mleko
Ostra na Słodkoskładniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu jako pasta na kanapki. Dzisiejszy wpis jest też idealną okazją do złożenia życzeń urodzinowych dla mojej jedynej i najlepszej siostry na świecie. Wszystkiego co najlepsze Bogusia, spełnienia marzeń i przede wszystkim żeby ten mały
Magiczne Życie Martyktóra może być podana na śniadanie przed ciężkim i pracowitym dniem. Wystarczy dzień wcześniej przygotować szpinak, a rano przygotowanie takich grzanek nie zajmie nam więcej czasu, niż przygotowanie tradycyjnych kanapek. Szpinak: ok. 450 g. mrożonego szpinaku (kiedyś już pisałam, że radzę unikać tafli, gdyż z reguły zawierają więcej piasku i "byle czego" niż pełnowartościowych liści; zdecydowanie lepsze są tzw. brykiety
Codzienna kuchnia niecodzienna