środku było ugotowane. Należy sprawdzić widelcem czy szynka się ugotowała - wbić widelec w mięso i jeśli wchodzi miękko - to szynka jest gotowa Odstawimy do wystygnięcia, a potem zajadamy się kanapkami z domową szynką :) Smacznego i na pewno na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combalkon) Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na całą noc) Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą wędlinę. Powstałą galaretkę wykładamy na kanapki wraz z szynką :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compuszka tuńczyka w oleju roślinnym 2 łyżki majonezu 1 pęczek szczypiorku 1/4 małej cebulki szczypta soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Pasta na kanapki gotowa :) smacznego
ClauditteMissCookingdnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza i wkładamy pasztet na około godzinę. Po upieczeniu pasztet jest miękki i kremowy, idealnie rozsmarowuje się na kanapkach i wspaniale smakuje. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyCałkiem ciekawa, pikantna pasta na kanapki lub jako nadzienie do wytrawnych naleśników. Pieczona papryka, papryczka chili i kawałek imbiru odwalają tutaj całkiem niezłą robotę. Do tego ciecierzyca, która nadaje fantastyczny orzechowy posmak. Pychota! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie z puszki) 3/4 papryki czerwonej 1 papryczka chili 1 cm imbiru sól pieprz łyżka oleju z pestek winogron 2 łyżki wody
Mango Papajamojej lodówce swoje stałe miejsce. Jej niezwykle kremowa konsystencja, delikatny smak i cudowny kolor sprawiają, iż jest niesamowicie wszechstronna w zastosowaniu. Stanowi idealny zamiennik masła czy margaryny. Smaruje nią kanapki, dodaję do sałatek czy makaronu. Zróbmy pastę i jedzmy zdrowo! Pasta z avocado 1 dojrzałe avocado 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli sok z połowy limonki Dojrzałe
Zapiski Młodej Żonyprzeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte liście mięty i łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasem serwuję jako dodatek do grillowanych smakołyków, zjadam w towarzystwie kanapki z szynką lub solo jako lekką przekąskę
Zapiski Młodej ŻonyWyganiamy nudne kanapki... przepis idealny dla miłośników suszonych pomidorów Składniki: 100 g ciecierzycy 3- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek ketchupu chili w proszku (opcjonalnie) 11 -13 sztuk suszonych pomidorów w oliwie sól Wykonanie: Ciecierzycę moczymy w wodzie ok. 12 h. Po na moczeniu ciecierzycę gotujemy do miękkości (nie solimy!) Do blendera wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, ketchup, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
IMPRESJA SMAKUpasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki. Składniki: 100 g zielonej lub czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 1/2 słoika marynowanej papryki szczypiorek (ilość według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę gotujemy
IMPRESJA SMAKUpieczenia, na wierzch kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, którą również posypujemy majerankiem Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 1,5-2 h. Mięso kroimy na kanapki dopiero jak ostygnie. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPasta serowo-jajeczna to doskonała alternatywa dla nudnej kanapki z wędliną i do tego robi się ją ekspresowo. Taką pastę z pewnością chętnie zjedzą nawet dzieci:-) Składniki: 250 g wędzonego żółtego sera 10 jajek duży pęczek koperku lub szczypiorku 3 łyżki majonezu
IMPRESJA SMAKUKolejny przepis na pastę do kanapek... Warto czasami posmarować kanapeczki czymś innym niż twarożek czy masło. Składniki: 300 g bobu 100 g wędzonego boczku 2 łyżki białego sera 1-3 łyżeczki chili (w zależności od preferowanej ostrości) ja dodałam dżemiku z chili przepis tutaj (klik) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól, pieprz Wykonanie: Bób gotujemy do miękkości
IMPRESJA SMAKUważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako zdrowsza alternatywa dla ketchupu. Taki sos nadaje się jako dodatek do mięs, na kanapki, na pizze, może również podkręcać smak sosów pomidorowych. Dzięki temu, że warzywa są mielone, a nie miksowane, stryktura sosu jest ciekawsza. Gorąco polecam ten przepis... jak tylko spróbowałam sosu
IMPRESJA SMAKUłyżkami:-) Przepis dostałam od koleżanki Lonii wraz z gotowymi słoiczkami do spróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik) Jest pikantny... idealny dla paprykowych amatorów:-) Składniki: 3 kg słodkiej papryki (wydrążonej) 3 koncentraty pomidorowe (każdy po 180 g) 3 główki czosnku
IMPRESJA SMAKUchleba pełnoziarnistego 1 jajko tuńczyk w sosie własnym rukola 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kolejną pozycją w moim "kanapkowym dziale" jest kanapka z tuńczykiem, jajkiem, rukolą i delikatnym sosem chrzanowym. Wszystkie składniki są w niej doskonale zrównoważone i przez to jest ona idealną przekąską na śniadanie lub kolację dla każdego. Jajko ugotować
Świat Domowej Kuchni