kaszy. Masy zrobiliśmy znacznie więcej niż potrzeba – nadwyżka trafiła do lodówki, żeby posłużyć jako baza do obiadu na czwartek. I jeszcze jeden trick: meatloaf podaliśmy z pure z kalafiora i ziemniaków. I znowu, ugotowaliśmy więcej pure niż potrzeba. Następnego dnia było jak znalazł. W środę obiad zrobił się sam, gdyż większość składników była gotowa. W ten sposób powstał: Kurczak(...)szklanki ugotowanego pęczaku 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka ryżu Warzywa/owoce 2 cebule 1 główka czosnku 250 g pieczarek ½ szklanki groszku mrożonego 1 czerwona papryka 1 kalafior Mały seler 6-8 ziemniaków 5 marchewek Garść szpinaku Kapusta kiszona 1 jabłko Przyprawy 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki
Niedzielny kucharzgulaszach lub leczo, to ta zupa również Ci posmakuje Nie zawiera zbyt wielu składników, a jest pyszna Jeśli chcesz, możesz dodatkowo ją wzbogacić większą ilością warzyw (marchewką, selerem, kalafiorem) . Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten. Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą(...)około 20 minut. Chwilę przed zdjęciem z ognia wsyp majeranek i dopraw do smaku dodając ulubione przyprawy. Warto wzbogacić zupę dodatkowymi warzywami, np. marchewką, korzeniem pietruszki lub selera, kalafiorem, brokułami, zielonym groszkiem, fasolką szparagową, soczewicą, cukinią, porem . Jeśli nie lubisz ziemniaków, zastąp je ryżem, makaronem, łazankami, tortellini , pierożkami – można je ugotować w zupie lub dodać na talerzu
Kulinarny S.O.S.przesmaż chwilę wraz z pastą curry. 3. Zawartość przełóż do garnka / lub od początku wykonuj curry bezpośrednio w garnku /i zalej litrem gorącej wody. Gotuj około 5 minut. 4. Kalafior podziel na różyczki i wraz z fasolką dodaj do garnka. Dopraw solą, trawą cytrynową i kurkumą. Gotuj kolejne 5 minut i zalej curry mlekiem kokosowym. 5. Mąkę z łyżką oliwy(...)patelnię i przesmaż chwilę wraz z pastą curry. Zawartość przełóż do garnka / lub od początku wykonuj curry bezpośrednio w garnku /i zalej litrem gorącej wody. Gotuj około 5 minut. Kalafior podziel na różyczki i wraz z fasolką dodaj do garnka. Dopraw solą, trawą cytrynową i kurkumą. Gotuj kolejne 5 minut i zalej curry mlekiem kokosowym. Mąkę z łyżką oliwy, szczyptą
globuskulinarnymojej przygody z tymi tworami często produkowałam bardzo tradycyjne kiszone ogórki i kapustę. Potem zaczęłam pytać, czytać i eksperymentować i tak kisiłam wkrótce z powodzeniem rzodkiewki, buraki, selera, marchew, kalafiora, cytryny, pekinkę. W poszukiwaniu nowych inspiracji sięgnęłam po ten właśnie poradnik. Można w nim znaleźć sporo informacji o samym procesie fermentacji mlekowej czyli kiszeniu, wiadomości o dobroczynnych właściwościach kiszonek(...)jest potrzebne, jakie warunki itd. W kolejnej części książki znajdziemy przepisy na kiszonki oraz dania z wykorzystaniem ich. I znajdziemy tu kiszone buraki, cebulę, cukinię, cytrynę, dynię, fasolkę, jabłka, kalafiora, kapustę, marchew, ogórki, paprykę, pomidory, rzodkiewkę, seler, śliwki. Wydawnictwo RM, miękka okładka, cena z okładki 39,99, data wydania 2020 „Sęk w tym. Stolarka dla początkujących” Kasia Sawko
Dorota SmakujePoczytajcie, spróbujcie, skomentujcie. Składniki: 500 g wołowiny z udźca 1 marchew 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 g różyczek z kalafiora 500 ml bulionu wołowego 2 łyżki ketchupu 100 ml czerwonego wina 2 serki topione z papryką (trójkąty) 1 łyżka majeranku 1 łyżka czubrycy sól, pieprz Przygotowanie(...)Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu. Wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i różyczki kalafiora. Zalewamy bulionem, dodajemy ketchup, wino i serki. Dusimy pod przykryciem przez 120 min, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy majeranek i czubrycę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G KitchenSkładniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek - 3 marchewki - pietruszka - kawałek selera - garść fasolki szparagowej - kilka różyczek brokuła i kalafiora - kilka brukselek - 3-4 średniej wielkości ziemniaki - cebula - ząbek czosnku - 2,5 - 3 litra wody - 50 ml śmietanki 30% - łyżka posiekanej natki pietruszki - łyżka posiekanego koperku - gałązka lubczyku - sól(...)pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Kiedy woda się zagotuje przekładam do zupy klopsiki, całość delikatnie mieszam. Kiedy klopsiki wypłyną na wierzch do zupy dodaję brukselkę, pokrojoną fasolkę i różyczki kalafiora z brokułem. Wrzucam lubczyk i całość gotuję powoli na wolnym ogniu do miękkości warzyw ( jakieś 15- 20 minut. ) . Pod koniec gotowania do zupy wlewam śmietankę, dodaję posiekane natki, doprawiam roztartym
Kuchnia z widokiem na ogródpiekąc wszystkie składniki w piekarniku, łącznie z grzybami. Potem wystarczy wymieszać warzywa z makaronem i gotowe. Danie inspirowane przepisem z cooking.nytimes.com Składniki: ½ opakowania makaronu pełnoziarnistego, albo według uznania ½ główki kalafiora 1 puszka cieciorki 400 g Dwie garści pomidorków koktajlowych Kilka boczniaków Garść migdałów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) ½ szklanki tartego parmezanu(...)łyżki masła 1 łyżka oleju Kilka łyżek siekanej pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Przepłucz cieciorkę. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Polej olejem, posól, popieprz, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Krok 2 W połowie pieczenia warzyw zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron. Gotuj minutę krócej niż
Niedzielny kucharzSkładniki /4 porcje Kotlety borkułowo – kalafiorowe: – 1/2 brokuła – 1/3 kalafiora – 1/3 pęczka szczypiorku – 2 jaja – 1 ząbek czosnku – 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów – sól i pieprz Dodatki: – 4 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 łyżki startego parmezanu – 4 krążki cebuli – dowolny mix sałat(...)plastry pomidora – 2-3 ogórki kiszone – ketchup Przygotowanie : Brokuła i kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy tłuczkiem do mięsa. i dodajemy pokrojony szczypior, dwa jajka oraz 3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Następnie formujemy kotlety kotlety o średnicy
I LOVE LIFEjakiem w koszulce, z wędzonym łososiem, z grzanką chleba, z gotowanym czy smażonym indykiem, tofu lub kostkami feta. Możliwości cała masa. Jak przygotować zupę krem: - gotuję na parze kalafiora, jest zdecydowanie lepszy w smaku niż ten gotowany w wodzie - na 1/2 łyżeczce oliwy/masła/oleju podsmaż przez chwilkę przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaje całego kalafiora i zalewam wodą
SMYKWKUCHNIinną odmianę Gyros? Znakomite danie obiadowe z pieczonymi ziemniakami, warzywami i kurczakiem. Składniki: · 6 szt. ziemniaków · 1 kalafior · 1 podwójny filet z kurczaka · 1 Papryka żółta · 1 papryka czerwona(...)łyżka przyprawy do ziemniaków Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. 2. Kalafior cały kroimy w plastry i układamy na ziemniakach, solimy. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w 180 ° C. 3. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros. Prużymy
Kulinarna ChwilaBardzo łatwe w przygotowaniu tylko 45 min a jedna porcja 470 kcal -3 zł składniki na obiad dla 4 osób 250 g ziemniaków ugotowanych 200 g kalafiora ugotowanego 1 pęczek pietruszki lub koperku pokrojonego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka startego parmezanu jak nie macie można użyć żółtego sera 1/2 szklanka startej mozzarelli 1/3 szklanki mąki 2/3 szkl bułki(...)tartej 2 jajka 1 żółtko olej do smażenia sól pieprz Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę dać do miski razem z kalafiorem .Do miski dodajemy pietruszkę ,parmezan, i mozzarellę. Następnie dodać 1 żółtko i oliwę. Całość dobrze wymieszać. Doprawiamy do smaku. Z przygotowanej masy uformować podłużne krokiety [dłonie można wcześniej zwilżyć wodą aby masa się do nich nie przyklejała] Każdy krokiet
Moje WyrobySkładniki : mięso z królika mąka tłuszcz do smażenia 2 marchewki duża cebula 2 garście fasolki szparagowej mały kalafior i mała kapusta pietruszka mały seler mała cukinia pieprz, sól, liść laurowy 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie Przygotowanie: Pokrojone na kawałki mięso z królika obtoczyć lekko w mące i obsmażyć krótko Warzywa obrać i pokroić w plastry, kalafiora podzielić na małe różyczki
Proste PotrawySkładniki: brukselka 60 dag, marchew 3 sztuki średnie, kalafior 1 mniejszy, woda 2,5 - 3 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kasza pęczak 1/2 szklanki, kasza drobna wiejska 1/2 szklanki, masło 2 łyżki, śmietana 122% 100 gram, woda 1/2 szklanki, koperek 1 pęczek Do garnka(...)wsypać brukselkę obraną, pokrojoną marchew , pokrojony w cząstki kalafior, wlać wody i zagotować, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kaszę jęczmienną pęczak i drobną wiejską i gotować do miękkości brukselki z 40 minut. Wsypać sól czosnkową, pieprz mielony, paprykę słodką, dodać masło i chwilę gotować. Śmietanę wymieszać z wodą i wlać do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia, wsypać posiekany
W Mojej Kuchni Lubięporcji bułek, lub wszystkie i wykorzystać te co zostaną do klasycznych kanapek Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na: – burger z czerwonej soczewicy – wegeburger z kalafiora – najlepszy domowy cheeseburger – burgery z indyka i cukinii – burgery z kotletem jajecznym – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka
nietylkopasta.plPotrzebne składniki 1 mały kalafior ugotowany w osolonej wodzie 1 podwójna pierś z kurczaka ugotowana 250g sera żółtego startego 2 woreczki ryżu .ja użyłam ryżu firmy plony natury gdzie znajdowały się dodatki -ryż parboiled,makaron vermicelli z pszenicy durum ,suszony zielony groszek ,suszona marchewka ,suszona bazylia ,dzięki czemu ryż jest kolorowy.-ryż ugotować 2 szklanki mleka 50 g masła przyprawa(...)momencie jak zaczyna gęstnieć i nadal mieszamy aż zgęstnieje wtedy zdjąć z palnika i doprawić przyprawami . Do naczynia żaroodpornego układamy ryż na to mięso i potem pieczarki . Teraz kalafior i zalewamy sosem z patelni . Na sos kładziemy miejscami szpinak i na całości kładziemy ser żółty zapiekamy 40min . piecz w temp 180st
Moje Wyroby